Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με έντονο άρωμα Ξάνθης οι Προσυνεδριακές εκδηλώσεις του Συνεδρίου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»

Με έντονο άρωμα Ξάνθης οι Προσυνεδριακές εκδηλώσεις του Συνεδρίου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»

0

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης-Σήμερα μέχρι και την Κυριακή ακολουθεί το κύριο μέρος του Συνεδρίου με υψηλούς προσκεκλημένους

Τον καταλυτικό ρόλο της διοργάνωσης για την τοπική κοινωνία επεσήμαναν οι συνδιοργανωτές ,Μ. Τσέπελης, Σ. Ψωμά, Μ. Χρηστάκης και Ιω.Νικλήτσας

Το πρωί της Πέμπτης 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-καλωσόρισμα στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις του Επιστημονικού Συνεδρίου για Αιρετούς, Τεχνοκράτες και Στελέχη Οικονομικής Διοίκησης ΟΤΑ με τίτλο: «Επενδυτικός -Αναπτυξιακός Προγραμματισμός& Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται πως το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» και του Φορέα FORUM Training & Consulting με γενικό σύνθημα «η γνώση είναι δύναμη». Η «καρδιά» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα «χτυπήσει» στην Ξάνθη από σήμερα μέχρι και την Κυριακή!

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου, κ.Φανουράκης μαζί με τους κ.Χρηστάκη και Νικλήτσα

Σ.Ψωμά: «Για πρώτη φορά έχουμε την Προσυνεδριακή εκδήλωση και ευχαριστούμε τον κ. Χρηστάκη για αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία»

Αρχικά, την έναρξη των προσυνεδριακών εκδηλώσεων σήμανε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης, Σοφία Ψωμά. Δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς το παρόν Συνέδριο που το συνδιοργανώνουν ο Δήμαρχός μας, Μανώλης Τσέπελης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»,Δρ. Μιχαήλ Χρηστάκης και ο Γενικός Διευθυντής FORUM Training &Consulting,Ιωάννης Νικλήτσας. Η Προσυνεδριακή εκδήλωση γίνεται για πρώτη φορά σε αυτό το Συνέδριο ως  μία καινοτόμα πρωτοβουλία του Προέδρου μας ,κ. Χρηστάκη Εύχομαι τα αποτελέσματα που θα βγουν από το τριήμερο συνέδριο να είναι χρηστικά στην πορεία σας σε κάθε τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να περάσετε ένα αξέχαστο τριήμερο δίπλα μας. Να γευτείτε τις γεύσεις μας,να γνωρίσετε τον τόπο μας. Όλοι μαζί να γίνουμε μία παρέα και να ενώσουμε την Ελλάδα εδώ σε αυτό το ακριτικό μέρος που ‘’χτυπά’’ η καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 12 έως 15 Μαΐου».

Μ. Τσέπελης: «Επενδύουμε στην εξωστρέφεια του τόπου  επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη  Προσωπικών-Κοινωνικών Δεξιοτήτων»

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην Ξάνθη, την Πόλη με τα Χίλια Χρώματα. Μέσα στο πλαίσιο μίας θερμής υποδοχής που τους επιφύλασσε, τόνισε την πλούσια σε ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο πόλη μας. Υπογράμμισε: «Σας καλωσορίζω στην Ξάνθη, στην Πόλη με τα Χίλια Χρώματα ,σε μία περιοχή πλούσια σε ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο και με μία ιδιαίτερη θέση στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Σε μία περιοχή που τα τελευταία 2,5 χρόνια δοκιμάστηκε από την πανδημία σε πολύ μεγάλο βαθμό .Όμως, με υπομονή, επιμονή και σχεδιασμό τα καταφέραμε. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων. Μία μεγάλη Γιορτή ,μία επιστροφή στην κανονική ζωή. Πιστεύουμε ακράδαντα, ως δημοτική αρχή στις διοργανώσεις μεγάλου βεληνεκούς που ενδυναμώνουν την εξωστρέφεια, η οποία αποτελεί αναπτυξιακό παράγοντα για τον δήμο μας. Σήμερα πολύ σημαντική είναι η επαναφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις κανονικές συνθήκες που απαιτούν Σχεδιασμό, Δράση, Όραμα με στόχο την ανάδειξη, την προοπτική και την εξωστρέφεια προς όφελος των πολιτών μας. Η συνδιοργάνωση του Επιστημονικού Συνεδρίου  με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ’’ και  τον Φορέα  FORUM Training & Consulting  αποτελεί κομβικό γεγονός σε μία κρίσιμη συγκυρία και ενσκήπτει σε μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ όλης της χώρας. Είμαστε εδώ για να μάθουμε ,να εμβαθύνουμε στην γνώση, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές, να προβληματιστούμε, να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ικανότητες και δυνατότητές μας  για μία πιο ποιοτική και αποτελεσματική  διοίκηση. Συμμετέχουμε σε μία καινοτόμα εκδήλωση .Από την Ξάνθη εγκαινιάζουμε τις Προσυνεδριακές Εκδηλώσεις και μάλιστα με ένα θέμα πολύ σημαντικό  τις Προσωπικές-Κοινωνικές Δεξιότητες ,SOFT SKILLS.Αναφέρονται στον συνδυασμό των διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας ενός ατόμου, των προσωπικών του πεποιθήσεων ,της προσέγγισης  για την ζωή και την εργασία, των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του. Οι άνθρωποι των ΟΤΑ θα έχουν τη δυνατότητα να  καλύψουν πως τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά μπορούν να αναδειχθούν σε κυρίαρχο παράγοντα για την καλύτερη αποδοτικότητα. Πιστεύω πως θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος αποβλέποντας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών. Έχουν μπει τα θεμέλια για μία συνεχή συνεργασία σε διάφορα πεδία».

Μ. Χρηστάκης: «Θέλουμε να στηρίξουμε την Περιφέρεια, να βιώσουμε την Ξάνθη και τελικά να  αφήσουμε υπεραξία, να στηρίξουμε το σύστημα δικτύων»

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος της Ένωσης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», Μιχάλης Χρηστάκης εκφράζοντας την χαρά του που είχε τη δυνατότητα να προΐσταται στη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης, τόνισε: « Ως Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε 230 Γενικούς Γραμματείς ενεργούς σήμερα. Ως Ένωση με αυτό το Συνέδριο κατά κάποιο τρόπο γιορτάζουμε τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας μας που συμπληρώθηκαν πέρυσι. Στην Περιφέρεια της ΑΜΘ στους 22 δήμους έχουμε 19 Γενικούς Γραμματείς. Για πρώτη φορά επενδύουμε στις αναγκαίες κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα στέλεχος».

Σε ένα δεύτερο στάδιο επιχείρησε να προσεγγίσει μέσα σε μερικές αράδες τον ρόλο ενός Γενικού Γραμματέα. Επεσήμανε: «Ο Γενικός Γραμματέας, λοιπόν ας πούμε πως είναι το alter ego του δημάρχου. Πρέπει να είναι απαραίτητος !Πρέπει να μετατρέπει τις πολιτικές αποφάσεις σε διοικητικό αποτέλεσμα. Είμαστε στην ίδια ομάδα με τους πολίτες. Θεωρούμε πως η Περιφέρεια έχει μεγαλύτερη ανάγκη για τεχνογνωσία, αξιοποιεί καλύτερα τη μεταφορά γνώσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει έρθει πλέον στο επίκεντρο των εξελίξεων  γεωπολιτικά και οικονομικά. Στόχος να μάθουμε την Ξάνθη, να έχουμε μία βιώσιμη εμπειρία σε αυτή την πόλη. Ο πολιτισμός, άλλωστε είναι η εμπειρία. Θέλουμε να αφήσουμε υπεραξία εδώ. Επενδύουμε στη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας. Κάνουμε  ένα πείραμα, μία καινοτομία».

Ιω. Νικλήτσας: «Ο υποστηρικτικός ρόλος  του Δημάρχου και η άψογη συνεργασία με τον ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ’’ επισφράγισαν αυτό το εγχείρημα»

Τέλος, από τους συνδιοργανωτές τον λόγο πήρε ο  Γενικός Διευθυντής FORUM Training & Consulting,Ιωάννης Νικλήτσας. Στάθηκε στα ακόλουθα: «Το ταξίδι ξεκινά σήμερα εδώ στην Ξάνθη, στην ‘’καρδιά’’ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε σημασία στην Περιφέρεια και νομίζω πως θα μας αποζημιώσει αυτή η επιλογή! Η εικόνα είναι χίλιες λέξεις! Ξεκινήσαμε τη συζήτηση πριν από έναν χρόνο και η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από έξι μήνες. Μαζί με τον κ. Χρηστάκη επισκεφθήκαμε την πόλη περισσότερες από δώδεκα φορές προκειμένου να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες με τον Δήμαρχο, τη Γενική Γραμματέα και τους Αιρετούς. Είχαμε περισσότερες από πενήντα τηλεδιασκέψεις για να φτάσουμε σε αυτό το Συνέδριο. Ζητήσαμε πέντε πράγματα από τον Δήμαρχο κι εκείνος έκανε δέκα. Ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας, ώστε να έχουμε ένα συνέδριο αντάξιο των προσδοκιών μας. Η FORUM συνεργάζεται με τον ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ’’ τα τελευταία εφτά χρόνια. Έχει υπογράψει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, γνώσης και διάδοσης  καλών πρακτικών. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν πολλοί. ’’Η γνώση είναι δύναμη’’, δίνει δεξιότητες, μας κάνει καλύτερους, μας δίνει εμπειρίες».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ,Μανώλης Τσέπελης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναναγιώτης Αμβροσιάδης

Καταληκτικά, αξιοσημείωτο είναι πως οι συνδιοργανωτές δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν  εκείνους που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή και τους στήριξαν έμπρακτα σε αυτό τους το εγχείρημα. Πρωτίστως, όμως δεν παρέλειψαν να εξάρουν τον υποστηρικτικό ρόλο των χορηγών που χωρίς αυτούς η δράση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …