Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για τη στρατηγική στόχευση της Ευρώπης και τόνισε: Τα επόμενα εφτά χρόνια οι δήμοι μας θα έχουν τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που καλύπτει όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις
«Μηχανοστάσιο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε τους Γενικούς Γραμματείς, επισημαίνοντας το ρόλο που διαδραματίζουν
Το παρών στο Επιστημονικό Συνέδριο των Γενικών Γραμματέων για Αιρετούς, Τεχνοκράτες και Στελέχη Οικονομικής Διοίκησης ΟΤΑ την Παρασκευή έδωσε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα της Ασφάλειας, των Δεξιοτήτων και του Πολιτισμού, όπως επίσης και στο θέμα της εκπαίδευσης των ΟΤΑ.
Σε προγραμματική του δήλωση στο «ΕΜΠΡΟΣ», τόνισε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του κοινού αγώνα που δίνουν Ελλάδα κι Ευρώπη μαζί για να ξεπεράσουν τις μεγάλες απειλές που σκιάζουν την ζωή μας. Μετά την πανδημία, τον πόλεμο, τις μεγάλες απειλές στην οικονομία, τα υψηλά κόστη ενέργειας .Δεν υπάρχει καλύτερο δίκτυο που να εκφράζει τη δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το δίκτυο ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ’’, το δίκτυο των Γενικών Γραμματέων των δήμων που είναι ουσιαστικά κι επικεφαλής στο μηχανοστάσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρά μου και τιμή που σε λίγο θα μπορέσω να απευθυνθώ στο συνέδριο».
Μ. Σχοινάς: «Ήρθε η ώρα για σχεδιασμό κοινών δράσεων»
Στην κεντρική ομιλία που ακολούθησε ο κ.Σχοινάς προσέγγισε το διάστημα των 30 μηνών που αφήνουμε πίσω μας αποτυπώνοντας τον τρόπο που πορευτήκαμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη μαζί μπροστά στην πανδημία, στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, στη σύνθετη γεωπολιτική κρίση στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και σε έναν πόλεμο που όλα αυτά μαζί κλόνισαν την Ευρώπη και την χώρα μας. Ωστόσο, Ευρώπη κι Ελλάδα μαζί καταφέραμε να βρεθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όπως είπε. Ο ίδιος από το βήμα της διοργάνωσης σημείωσε: «Σήμερα απευθύνομαι στους ανθρώπους που είναι στο μηχανοστάσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο, τον αγώνα και τη διαδρομή που έκανε η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την πανδημία, με εμβόλια, πιστοποιητικά και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης που πρόσφερε στην Ευρώπη πόρους που πρόσθεσαν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ. Ποτέ στα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχαμε τόσους πολλούς κοινοτικούς πόρους. Εδώ και 70 ημέρες μαζί με τους συμμάχους δίνουμε αγώνα απέναντι σε έναν αδικαιολόγητο πόλεμο. Είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να θυμούνται και να θυμίζουν παράλληλα τι καταφέραμε αυτά τα τελευταία χρόνια. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να σχεδιάσουμε κοινές δράσεις, ελληνικές και ευρωπαϊκές. Θέλω να επικεντρωθώ σε έννοιες και στοχεύσεις πολύ πιο κοντινές στο χαρτοφυλάκιο το δικό μου και συνάμα πιο σχετικό και για εσάς ως υπευθύνων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ασφάλεια-Δεξιότητες-Πολιτισμός-Μοντέλο κοινωνίας που μας αντιπροσωπεύει
Έπειτα, επεσήμανε: «Οι τοπικές αρχές και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην εμπέδωση ενός συστήματος ασφάλειας των πολιτών. Αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες στην Ευρώπη σύνθετες, πολύπλοκες και διασυνοριακές ,διατομεακές απειλές που σχετίζονται με μία ευθεία επίθεση στον τρόπο ζωής μας και στην κοινωνία που θέλουμε να είμαστε».
Δεξιότητες -Εκπαίδευση ΟΤΑ
Αναφερόμενος στις δεξιότητες και στην εκπαίδευση των ΟΤΑ, στάθηκε στα εξής: «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού. Χρειαζόμαστε μία μεγάλη επανάσταση δεξιοτήτων. Χρειαζόμαστε αυτή η επανάσταση να μην αφορά μόνο αυτούς που έχουν τις άκρες, που έχουν εύκολη πρόσβαση στους μηχανισμούς παραγωγής τέτοιων δεξιοτήτων. Οι δεξιότητες πρέπει να γίνουν ένα θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα. Αυτές τις προσπάθειες τις χτίζουμε με ένα θεματολόγιο δραστηριοτήτων που στοχεύει την επιμόρφωση και τη δια βίου μάθηση ανεξαρτήτου ηλικίας και σταδιοδρομίας. Έχουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτήν την προσπάθεια μέσω του κοινωνικού ταμείου και των εθνικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης που μας κατευθύνει να χτίσουμε αυτές τις γνώσεις και να θωρακίσουμε τις αγορές εργασίας μας σε κρίσιμους τομείς που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα, αλλά και συνοχή στην κοινωνία .Δεν χωρά ενορχήστρωση, ρουσφέτι σε αυτή την επανάσταση δεξιοτήτων, πρέπει να είναι χρήσιμη».
Πολιτισμός: Νέο πρόγραμμα εξειδικευμένων δράσεων
Σε θέματα πολιτισμού τοποθετήθηκε ως εξής: «Ο πολιτισμός όπου κι αν πάω ,σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε χωριό, σε βουνό, πόλη, νησί βλέπω δημιουργικές δυνάμεις οι οποίες μέσω του πολιτισμού δίνουν τον τόνο της ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Σας καλώ να κάνουμε τον πολιτισμό μία από τις βασικές αιχμές της βάσης σε τοπικό επίπεδο. Ο πολιτιστικός τομέας είναι μία μοναδική ευκαιρία για την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης ,δημιουργούν κέρδη, αλλά τονώνουν και το εθνικό brand της χώρας μας ως μίας όμορφης χώρας με ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία. Με την Επιτροπή των Περιφερειών έχουμε ήδη υπογράψει ένα νέο βασικό πρόγραμμα που δημιουργεί εξειδικευμένες δράσεις πολιτισμού στις Περιφέρειες ,ενώ από πέρυσι έχουμε και το δίκτυο Δημάρχων. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προκύψει ένα εμβληματικό πολιτιστικό έργο που θα συνδυάζει τον θρησκευτικό και τον τουριστικό τουρισμό που θα περνά όλη την βόρεια περιοχή της χώρας, το οποίο μπορεί να βάλει τη Μακεδονία και τη Θράκη στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως διακριτό προορισμό ».
Συμπερασματικά, κατέληξε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προσφέρεται για ασκήσεις πολιτικής ορθότητας, είναι μία έπαλξη, είναι πεδίο δράσης, προμαχώνας, εδώ κρίνεται η νομιμοποίηση της πολιτικής δράσης. Τα επόμενα εφτά χρόνια οι δήμοι μας θα έχουν τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που καλύπτει όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις. Πρέπει να δούμε τα θετικά και τις ευκαιρίες, όχι τις αποτυχίες και τα ρίσκα».
Χρύσα Κιατίπη