Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ξεχειλίζουν»  τα προβλήματα στη λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας

«Ξεχειλίζουν»  τα προβλήματα στη λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας

0

Διελκυστίνδα μεταξύ Αλιευτικού συνεταιρισμού και περιφέρειας για την αποκατάσταση του εκχειλιστήρα που έσπασε από την κακοκαιρία «Μπάλος»

 

Συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών με υφυπουργό ΥΠΑΑΤ Σίμο Κεδίκογλου – Ζήτησαν τις αποζημιώσεις για covid

 

 

Ξεχειλίζουν από προβλήματα οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται σε λιμνοθάλασσες μεταξύ αυτών και ο αλιευτικός συνεταιρισμός Βιστονίδας με υπ’ αριθμόν ένα την αποκατάσταση του εκχειλιστήρα (πόρτες) που έσπασε με την κακοκαιρία «Μπάλος» τον Δεκέμβρη και έκτοτε δεν έχει αποκατασταθεί. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ της περιφέρειας και του αλιευτικού συνεταιρισμού ως προς το ποιος πρέπει να κάνει το έργο! Η περιφέρεια ή ο αλιευτικός από το ταμείο για εγγειοβελτιωτικά έργα που οφείλουν σύμφωνα με τον νόμο του 2017 να διατηρούν καταθέτοντας το 5% των ακαθαρίστων εσόδων τους από την εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας.

Τον εκχειλιστήρα στην Βιστονίδα ποιος θα τον κάνει; – Διελκυστίνδα μεταξύ Αλιευτικού Συνεταιρισμού και Περιφέρειας

Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα ο πρόεδρος του Αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας κ. Γιώργο Γκίλης υποστήριξε ότι πρέπει η περιφέρεια ΑΜΘ να κάνει το έργο αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο για την λειτουργία του συνεταιρισμού καθώς είναι αντιπλημμυρικό έργο και είναι αρμοδιότητά της περιφέρειας. Επίσης σημείωσε ότι το ταμείον τους είναι …μείον όπως και πολλών άλλων αλιευτικών συνεταιρισμών και διατύπωσε την άποψη ότι αυτή η υποχρέωση που έχουν οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί να χρηματοδοτούν με το 5% του τζίρου τους εγγειοβελτιωτικά έργα πρέπει να καταργηθεί με τροπολογία και να διαγραφούν τα χρέη που έχουν εγγραφεί από την μη καταβολή του 5%  αφού πρόκειται ουσιαστικά για χρέη προς τον εαυτό τους και όχι δημόσιο χρήμα! Το αίτημα αυτό υπέβαλλε μεταξύ άλλων και ως πρόεδρος Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών «Στέλιος Μπαλάσης» κατά τη πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Π. Αττικής, κ. Χάρη Ρώμα, και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο κ. Γκίλης πρόσθεσε πως πρόκειται να έχει επαφές με τους αρμόδιους παράγοντες στην περιφέρεια για να βρεθεί χρηματοδότηση για το έργο του εκχειλιστήρα τονίζοντας πως ο συνεταιρισμός αδυνατεί να το κάνει κι αν τελικά εξαναγκαστεί θα γίνει κάτι πρόχειρο που δεν θα κρατήσει καιρό.

Συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών με υφυπουργό ΥΠΑΑΤ Σίμο Κεδίκογλου   

Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν ο κ. Γκίλης ανέφερε την αποζημίωση λόγω covid που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ οι αλιείς. Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι το θέμα βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δοθεί. Επίσης συζητήθηκε το ασφαλιστικό των μελών των αλιευτικών συνεταιρισμών με το αίτημα να ισχύει και γι αυτούς το αφορολόγητο που ισχύει για του αγρότες  και να μην φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Ζητήθηκε επίσης και 30% μείωση των μισθωμάτων λόγω covid. Όπως σημείωσε ο κ. Γκίλης η απάντηση που δόθηκε από τον κ. Κεδίκογλου είναι ότι είχε γίνει μια προεργασία και για τα τρία αυτά θέματα για να ρυθμιστούν με τροπολογία και έχει σταλεί στην Διεύθυνση Αλιείας όπου αναμένεται η σύμφωνη γνώμη της. Ο κ. Γκίλης εξέφρασε την ικανοποίηση χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συνάντηση αλλά και θετικές τις προθέσεις του υφυπουργού που δεσμεύτηκε δε ότι θα εξετάσει πιθανές λύσεις στα αιτήματά τους, σε συνεργασία με τον ΥπΑΑΤ κ. Γιώργο Γεωργαντά και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου και Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας, κ. Γιώργος Γκίλης, ο Γραμματέας και Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής Καβάλας, κ. Σταύρος Αρβανιτάκης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού  «Σκαλί Νεοχωρίου», κ. Γιάννης Μαχαιριώτης και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, κ. Βαγγέλης Δημητρίου προκειμένου να ενημερώσουν τον Υφυπουργό για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Συμμετείχαν επίσης, η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κα. Χριστιάνα Καλογήρου και η Νομική Σύμβουλος του ΥπΑΑΤ, κα. Παναγιώτα Γκολφινοπούλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …