Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Κόντρες» για το Χάτιμ στην Γλαύκη

«Κόντρες» για το Χάτιμ στην Γλαύκη

0

Αντιδράσεις από τον δήμαρχο Μύκης  για την μη παραχώρηση της αυλής του σχολείου

 Την ισχύουσα νομοθεσία επικαλούνται οι εκπαιδευτικές αρχές – «Η παραχώρηση πραγματοποιείται εφόσον ο λόγος παραχώρησης συνάδει και εξυπηρετεί τους σκοπούς του σχολείου»

Την αντίδραση του δημάρχου Μύκης  Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν προκάλεσε η γνωμοδοτική εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης που ήταν αρνητική στο αίτημα  που υπέβαλλε η Σχολική Εφορεία για παραχώρηση του αύλειου χώρου του δημοτικού σχολείου Γλαύκης ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδήλωσης του Χάτιμ. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για μια θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, κατά την οποία γίνεται η ολοκλήρωση και η «ενηλικίωση» των μουσουλμανοπαίδων που έχουν ολοκληρώσει την ανάγνωση και εκμάθηση του Κορανίου. Το αιτιολογικό της αρνητικής γνωμοδοτικής εισήγησης της πρωτοβάθμιας και η αρνητική απόφαση εν συνεχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης του γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης είναι ότι το αίτημα δεν συνάδει με τους σκοπούς του σχολείου που εκ του νόμου νομιμοποιείται η παραχώρηση.

Δήμαρχος Μύκης: « Τέτοιες απόψεις που μόνο καλό δεν κάνουν στην κοινωνική συνοχή μας βρίσκουν αντίθετους»

Ειδικότερα ο δήμαρχος Μύκης εκφράζει την ενόχλησή του από αυτή την απόφαση που όπως σημειώνει η αυλή αυτή χρησιμοποιούνταν  κάθε χρόνο για το σκοπό αυτό και επιρρίπτει ευθύνες στην Διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης ότι μ’ αυτές τις ενέργειες  δεν συμβάλει στην κοινωνική συνοχή.

«Σήμερα, όπως είναι γνωστό, έγινε το ΧΑΤΙΜ στο χωριό της Γλαύκης, όπως γίνεται κάθε χρόνο αυτή τη περίοδο σε όλα τα χωριά μας. Μια ιερή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο και οι ρίζες της απλώνονται στα βάθη του παρελθόντος. Μας ενόχλησε όμως ιδιαίτερα το εξής γεγονός που δεν μπορώ να προσπεράσω χωρίς να εκφράσω την έντονη αντίδραση μου. Οι κάτοικοι του χωριού της Γλαύκης, γονείς των παιδιών που είναι ταυτόχρονα και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Γλαύκης κάνουν ΧΑΤΙΜ, όπως κάνουν κάθε χρόνο, ζήτησαν από την Σχολική Εφορεία τη χρήση της αυλής του Δημοτικού Σχολείου προκειμένου να υποδεχθούν και να σερβίρουν εκεί στους καλεσμένους το παραδοσιακό πιλάφι που προσφέρεται στα Χάτιμ. Την αυλή αυτή, εξάλλου χρησιμοποιούν κάθε χρόνο για αυτό το σκοπό. Όμως αυτή τη φορά συνέβη το εξής παράδοξο: Ο Διευθυντής του Σχολείου και η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, αν και κάτοχοι πολλών ακαδημαϊκών τίτλων, αρνήθηκαν στους κατοίκους της Γλαύκης την παραχώρηση της χρήσης της αυλής του Δημοτικού σχολείου Γλαύκης με την αιτιολογία ότι, …. “ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΤΙΜ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ”. Απορρίπτουμε κάθετα, αυτή τη γνώμη της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου της Γλαύκης. Το ΚΟΡΑΝΙ είναι το Ιερό Βιβλίο των μουσουλμάνων, υπάρχει, διαβάζεται, και φυλάσσεται  με Θείο Σεβασμό σε κάθε σπίτι. Το ΧΑΤΙΜ είναι το θεμέλιο και το αποκορύφωμα του πολιτισμού μας. Κάθε οικογένεια περιμένει με ανυπομονησία την ημέρα που το παιδί της θα κάνει ΧΑΤΙΜ και προετοιμάζεται για αυτό από μήνες. Σε τέτοιες απόψεις που μόνο καλό δεν κάνουν στην κοινωνική συνοχή, πάντα θα εκφράζουμε την αντίθεσή μας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών μας εκδηλώσεων».

Διευθύντρια Α/βαθμιας, Ε. Στυλιανίδου: «Οι ενέργειές μας διέπονται από  σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας»

Απαντώντας η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου επεσήμανε: «Οι ενέργειές μας διέπονται από  σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Δεν είμαστε αρνητικοί στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όμως θα πρέπει όταν αφορούν τα σχολεία να ανταποκρίνονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Δεν θα λογοδοτήσουμε για το τι συνέβαινε πριν χρόνια. Επιπλέον όταν κάτι είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίζεται Δεν αφορά την εκπαίδευση αυτή η εκδήλωση. Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για την παραχώρηση. Όποια διαφοροποίηση θα κριθεί από την δικαιοσύνη».

Προϊστάμενος Μειονοτικής Εκπαίδευσης: «Το ότι παραχωρούνταν παλαιότερα δεν αποτελεί κατοχυρωμένο δίκαιο»

Σε έγγραφο του προϊστάμενου του Γραφείου μειονοτικής εκπαίδευσης κ. Βασίλη Συμεωνίδη προς τις Διευθύνσεις Ξάνθης – Ροδόπης – Έβρου, αναφέρεται: «Σε ότι αφορά την παραχώρηση σχολικών χώρων, σε χρόνο μη λειτουργίας, τα αιτήματα φορέων υποβάλλονται μέσω της Διεύθυνσης των σχολείων (τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την εκδήλωση) στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας ανάλογα με την περίπτωση). Η Διεύθυνση των σχολείων μαζί με την αίτηση συνυποβάλει και δική της εισήγηση. Η παραχώρηση πραγματοποιείται εφόσον ο λόγος παραχώρησης συνάδει και εξυπηρετεί τους σκοπούς του σχολείου και με την προϋπόθεση ότι καλύπτονται οι πρόσθετες λειτουργικές δαπάνες (θέρμανση, φωτισμός, καθαριότητα κλπ.) και το σχολείο παραδίδεται έτοιμο για χρήση από μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Μιλώντας για ο θέμα στο «Ε» ο κ. Συμεωνίδης πρόσθεσε πως: «Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται στον φυσικό τους χώρο, στα τεμένη  για τους μουσουλμάνους και στις εκκλησίες ή στους  ευκτήριους οίκους για τους χριστιανούς. Το ότι παραχωρούνταν παλαιότερα δεν αποτελεί κατοχυρωμένο δίκαιο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…