Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΚΕ και ΚΝΕ τίμησαν την 9η Μαΐου

ΚΚΕ και ΚΝΕ τίμησαν την 9η Μαΐου

0

Με εκδηλώσεις στο μνημείο των δύο δολοφονημένων κατοίκων του Πετεινού και την κεντρική πλατεία της Ξάνθης

Εκδηλώσεις στον Πετεινό και την Κεντρική Πλατεία πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι οργανώσεις Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ τιμώντας την 77η επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση στον Πετεινό στο μνημείο των 2 δολοφονημένων Πετεινιωτών, Τάσου Λαζαρίδη και Βασίλη Κωστελίδη από τους βούλγαρους φασίστες μίλησε ο Μπάμπης Φωτιάδης, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ ο οποίος τόνισε : «Ο λαός μας, βασισμένος στη δύναμή του, με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ, το οποίο ήταν ο καθοδηγητής και αιμοδότης της λαϊκής αντίστασης, ανέπτυξε ένα από τα πιο ισχυρά αντάρτικα κινήματα και έγραψε λαμπρές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας του. Έδωσε σημαντικές στρατιωτικές υπηρεσίες, συνέβαλε στη Νίκη.Ο τιτάνιος, ηρωικός αγώνας του λαού μας και των άλλων λαών γράφτηκε με αίμα. Με αίμα είναι γραμμένη η διδαχή του έπους της αντιστασιακής απελευθερωτικής πάλης, που λέει ότι ο λαός μπορεί να βγει νικητής όταν το αποφασίσει, μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει οποιονδήποτε ισχυρό αντίπαλο».

Η εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία ξεκίνησε  από την Χριστίνα Γιαννακούλα, μέλος του Τ.Σ. Ξάνθης της ΚΝΕ με ομιλία με ιστορικά στοιχεία από τη βουλγάρικη φασιστική κατοχή στην Ξάνθη και τον αντιφασιστικό αγώνα που αναπτύχθηκε με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον  Νίκο Φρέγκογλου, γραμματέα της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ που τόνισε: «Οι σημερινές εξελίξεις με επίκεντρο τον ρωσοΝΑΤΟϊκό πόλεμο στα εδάφη της Ουκρανίας και τους ανταγωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία κάνουν πιο επίκαιρα τα διδάγματα και συμπεράσματα από τον Β’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα συγκρούονται με ‘’μήλον της Έριδος’’ τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Σήμερα, που η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ενισχυθεί ως πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και την Κίνα, οι αμερικάνικες βάσεις και γενικότερα η πολύπλευρη, αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθιστούν τον λαό μας ‘’στόχο’’. ‘’Στόχο’’ τον καθιστά και η όξυνση του ανταγωνισμού της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης και οι προσπάθειες των ευρωενωσιακών, αμερικανικών και ΝΑΤΟικών επιτελείων να τραβήξουν την καπιταλιστική Τουρκία σε στενότερη συμμαχία εναντίον της Ρωσίας. Απέναντι στην ζοφερή πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων που μπορούν να εξαπλωθούν ή και να οδηγήσουν σε έναν πιο γενικευμένο πόλεμο, ακόμα και στον πυρηνικό όλεθρο, απέναντι στις συνθήκες της επερχόμενης νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας, μοναδική ελπίδα παραμένει η πάλη των λαών στην κατεύθυνση της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην κατεύθυνση της επαναστατικής κατάκτησης της σοσιαλιστικής εξουσίας.Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία στο κτήριο που στεγάζονταν τα κρατητήρια της Οχράνα, της βουλγάρικης ασφάλειας κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής. Εκεί έγινε κατάθεση λουλουδιών και οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν το Πένθιμο εμβατήριο.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παραιτήθηκε από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου ο Χρήστος Τρέλλης

Νέος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ ο Σιδέρης Μιχαηλίδης   Με επιστολή του στο…