Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η τοπική αυτοδιοίκηση μπροστά σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπροστά σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες

0

Πάνω από 800 συμμετέχοντες στο  Επιστημονικό συνέδριο των γενικών γραμματέων που πραγματοποιείται στην πόλη μας

 

Έξτρα  100 εκ. ευρώ στους δήμους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, εξήγγειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας

 

Με 204 ομιλητές και πάνω από 800 συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Μαΐου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης η επίσημη έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου των Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τίτλο «Επενδυτικός-Αναπτυξιακός Προγραμματισμός & Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στο Συνέδριο  παραβρέθηκαν  ο αν. Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας και Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτης Σχοινάς, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, που θα συμμετάσχει διαδικτυακά, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που συμμετέχει διαδικτυακά,  ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής & Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Δρ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος Γραφείου UNICEF στην Ελλάδα Λουτσιάνο Καλεστίνι. Παρόντες επίσης ήταν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο τοποτηρητής της Μουφτείας Ξάνθης, ο περιφερειάρχης κ, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου, καθώς και πλήθος αιρετών.

Επίσης, τις εργασίες  του συνεδρίου παρακολουθεί σ’ όλη του τη διάρκεια  μεγάλη αντιπροσωπεία Γενικών Γραμματέων οκτώ υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ, φορείς της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικοί φορείς.

«Μπόνους» Πέτσα: Άλλα 100 εκ. ευρώ στους δήμους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Σε σημαντικές εξαγγελίες για την τοπική αυτοδιοίκηση  προέβη από το βήμα του συνεδρίου ο υφυπουργός κ. Στέλιος Πέτσας. Ειδικότερα σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του συνεδρίου ανέφερε πως θα δοθούν στους δήμους  έξτρα 100 εκ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος ενώ κατά την ομιλία του προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις εντάξεις έργων.

Πέτσας: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ξάνθη είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που την επισκέπτομαι. Υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα που τρέχουν στην πόλη όπως και σ’ όλη την περιφέρεια της Ανατολική Μακεδονίας – Θράκης. Είμαι πολύ χαρούμενος που περίπου 216 εκ. ευρώ έχουν εγκριθεί για τους δήμου και για την περιφέρεια ΑΜΘ από το πρόγραμμα Α Τρίτσης. Τα χρήματα αυτά μπορεί να λένε πολλά στους αυτοδιοικητικούς δεν λεν πολλά στους πολίτες όμως μέχρι να τα δουν και τι θα δουν; Θα δουν χιλιάδες χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, αντικαταστάσεις χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης ώστε να αντικαταστεί όπου υπάρχει δίκτυο αμιάντου μ’ ένα σύγχρονο δίκτυο που προστατεύει τη δημόσια υγεία. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και όλα αυτά που κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Σήμερα εκτός από τα έργα αυτά που δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στον  τόπο έχει μεγάλη σημασία να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση σε μια δύσκολη συγκυρία. Κι είναι αυτή που σχετίζεται με το ενεργειακό κόστος. Έχουμε δώσει ήδη τους πρώτους μήνες της χρονιά έξτρα ενίσχυση στους δήμους 114 εκ. ευρώ και 8 εκ. ευρώ στις περιφέρειας και περίπου 14 εκ. ευρώ διαθέσαμε για τις σχολικές επιτροπές . Σ αυτά τα χρήματα θα προστεθούν σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών άλλα 100 εκ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν ως έξτρα ενίσχυση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του κόμβου που τηρούμε στο υπουργείο Εσωτερικών με το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ. Επομένως συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στην αυτοδιοίκηση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειαστεί».

Ανασχεδιασμό των ΚΑΠ, μείωση επιτοκίων για τα δάνεια  από το Παρακαταθηκών και νέος μηχανισμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Εκ του βήματος του συνεδρίου ο κ. Πέτσας τόνισε πως το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι γεμάτο προκλήσεις και αναφέρθηκε στην πανδημία, την  υβριδική απειλή στον Έβρο, την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο ανέφερε πως μέσα στα  3 αυτά χρόνια η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και στην πολιτική και στους θεσμούς καθώς και την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία η οποία έχει πολύ θετικές προοπτικές. Σ΄ ότι αφορά τους δήμους ο κ. Πέτσας είπε ότι σχεδιάζεται: 1) η αναπροσαρμογή των ΚΑΠ για να υπάρξει καλύτερη ισορροπία μεταξύ των αστικών κέντρων και των περιφερειακών δήμων με στόχο να στηριχθεί η ύπαιθρος. 2) Μείωση του επιτοκίου για τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και την επιμήκυνση του δανεισμού μέχρι τα 20 έτη 3) Έναν μόνιμο μηχανισμό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς όπως ανέφερε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τρίτων προς τις δημοτικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 700 εκ. ευρώ και προς τους δήμους σε 2 εκ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι το υπουργείο  θα καλύψει με έκτακτη χρηματοδότησης  7 εκ. ευρώ 115 δήμους της χώρας για να αποκτήσουν ναυαγοσωστική κάλυψη που απαιτεί ο νόμος. Αναφέρθηκε επίσης και στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα και προσκάλεσε τους δήμους να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό μέτρο για κατασκευή καταφυγίων, να στηρίζουν την προσπάθεια των στειρώσεων που θα χρηματοδοτηθεί με 5 εκ. ευρώ και του μητρώου.

Πέτσας προς δήμους: «Εντάξτε, δημοπρατήστε, συμβασιοποιείστε γιατί έρχονται απεντάξεις»

«Περιμένουμε από σας να επιταχύνετε τις προσπάθειες και να εκμεταλλευτείτε του πόρους του Α. Τρίτσης,  με δημοπρατήσεις  και συμβασιοποιήσεις έργων. Υπάρχουν δήμοι που έχουν έργα στον Φιλόδημο από το 2018 και δεν έχουν δημοπρατηθεί. Θα γίνουν απεντάξεις έργων για να βοηθήσουμε άλλους που θέλουν», προειδοποίησε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: «Χρειάζεται σοβαρή τομή σ’ αυτό που λέμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»

Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης προσφώνησε και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η Πανελλήνια  Ένωση Γ. Γραμματέων ο «Κλεισθένης»  στο πεδίο της συνεχούς εκπαίδευσης, κατάρτισης και πληροφόρησης του στελεχιακού δυναμικού των ΟΤΑ και των αιρετών συμβάλει τα μέγιστα για μια ποιοτική και ορθή λειτουργία των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.: « Χαίρομαι που είμαστε όλοι εδώ για  να συζητήσουμε για να γίνουμε περισσότερο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί τόσο για την λειτουργία των ΟΤΑ όσο και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που διαδραματίζουν οι γενικοί γραμματείς και είναι σημαντική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης που κατήργησε τα πληθυσμιακά κριτήρια και έδωσε την δυνατότητα σ’ όλους τους δήμους να διορίζουν γενικούς γραμματείς. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των στελεχών στο έργο που επιτελείται σε κάθε ΟΤΑ»

Ο κ. Τσέπελης σημείωσε πως οι δήμοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη συγκυρία και εξήγησε πως: «οι θεσμικές και διοικητικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2019 – 2021 σε συνδυασμό με τους σημαντικούς επενδυτικούς ορίζοντες που διανοίγονται το επόμενο διάστημα αναδεικνύουν ευκαιρίες άλλα και προκλήσεις για την Τ.Α.

Ιδιαίτερα η μετάβαση σε μια περιβαλλοντική πράσινη οικονομία και η ανάγκη για εισαγωγή καινοτομίας και ψηφιακό μετασχηματισμό, η επένδυση σε νέες δεξιότητες αλλά και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ προβάλλουν ως καίριες προτεραιότητες.

Απαιτούν σχεδιασμό, οργάνωση, γνώση και ανθρώπινο δυναμικό».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι υπογράμμισε: «Χρειάζεται σοβαρή τομή σ’ αυτό που λέμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι αναγκάζονται να κυνηγούν την ουρά τους ή να πέφτουν μοιραία σε τοίχο εξαιτίας καταστάσεων που προκύπτουν με τις επικαλύψεις . Χρηματοοικονομικό , η αναμόρφωση των ΚΑΠ, το επιτόκιο που πληρώνουν οι δήμοι για τα δάνεια που συνάπτουν με το ταμείο Παρακαταθηκών και δάνειων αλλά και το θέμα των ληξιπρόθεσμων είναι ζητήματα που πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς. Οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν πιεστεί πολύ τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης με περικοπές πόρων και μείωση προσωπικού. Τα προγράμματα Τρίτσης , ΕΣΠΑ κ.λ.π. είναι διέξοδος αλλά απαιτούν ανθρώπινο δυναμικό

Είναι χρήσιμο αυτό το επιστημονικό συνέδριο γιατί θα προσφέρει τεχνογνωσία».

Τέλος αναγνώρισε πως οι άμεσες πρωτοβουλίες  της κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου στο ενεργειακό ήταν προς  την σωστή κατεύθυνση και έδωσε ανάσα αλλά το ζήτημα είναι στην κορυφή της λίστας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ΟΤΑ, όπως  τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιχάλης Χρηστάκης, πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωση γενικών γραμματέων

Ο κ. Χρηστάκης ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ανέφερε πως ήταν στρατηγική επιλογή να γίνει  το συνέδριο στην Ξάνθη γιατί όπως εξήγησε: «Στην Θράκη χτυπάει η καρδιά του κράτους σ’ αυτή την συγκυρία η γεωπολιτική πολιτική της χώρας διαμορφώνεται από την Θράκη. Η περιοχή αυτή είναι και θα είναι την επόμενη 15ετία στο επίκεντρο της προσοχής  με ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πλάνο, με τεράστια σύμπραξη πολλών χωρών γιατί όλες οι πόλεις της ΑΜΘ θα είναι στο επίκεντρο και γι αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε λίγο το focus που βλέπουμε την περιοχή».

Σ’ ότι αφορά το κύριο ζητούμενο που ήταν γιατί γίνεται το συνέδριο την παρούσα στιγμή το συνέδεσε άμεσα με το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου: «Βρισκόμαστε στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.  Του χρόνου το καλοκαίρι κλείνει χρηματοδοτικά η τρέχουσα περίοδος 2014 – 2020. Αυτοί που θα έχουν το μεγάλο πρόβλημα θα είναι οι περιφερειάρχες  γιατί όσες εγκρίσεις δεν έχουν συμβασιοποιηθεί θα βρεθούν στην θέση  να κόψουν τις χρηματοδοτήσεις. Επίσης έχουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει να κάνουμε πολύ σοβαρή δουλειά γιατί το τρένο τρέχει και πρέπει να έχουμε ώριμες μελέτες έργων». Καταλήγοντας προέτρεψε τους δημάρχους να μην φοβούνται να αφήνουν παρακαταθήκη σε μελέτες στην επόμενη δημοτική αρχή ακόμη και αν δεν είστε εσείς αυτοί.

Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων: «Τιμή για την πόλη μας αυτό το συνέδριο»

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν τόσο ο Μητροπολίτης, όσο και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος δεν παρέλειψαν να αναφερθούν συμπληρωματικά σε όλα τα οφέλη αυτού του συνεδρίου νιώθοντας ιδιαίτερη τιμή που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, πρόσθεσε: «Σας καλωσορίζουμε στην πόλη με τα χίλια χρώματα. Πόλη-πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης ανθρώπων με διαφορετική πίστη και πολιτισμό. Σας εύχομαι Χριστός Ανέστη και ευχάριστη διαμονή. Είναι τιμή για την πόλη μας που διοργανώνεται και διεξάγεται αυτό το επιστημονικό συνέδριο σήμερα και θα ήθελα να συγχαρώ τον δήμαρχο Ξάνθης, το δημοτικό συμβούλιο, τη γενική γραμματέα του δήμου, αλλά κι όλους εκείνους που  συνέβαλαν στην οργάνωση αυτού του συνεδρίου».

Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρ.Μέτιος: «Αξιώνουμε τη συνεργασία του κοινωνικού κράτους με την αυτοδιοίκηση συνολικά-Προκρίνεται η συνεργασία δήμων και περιφέρειας»

Συμπληρωματικά, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, υπογράμμισε:

«Σας καλωσορίζω στην Ξάνθη, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι πάντα χαρά μας να σας υποδεχόμαστε στον τόπο μας. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία στην αυτοδιοίκηση, νόμοι Καλλικράτη, όσο  και του Κλεισθένη ,όπως και στις πρόσφατες αλλαγές που συντελέστηκαν  άλλαξαν το ‘’πρόσωπο’’ της αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας. Τόσο οι δήμοι, όσο κι οι Περιφέρειες έχουν πλέον περισσότερες αρμοδιότητες, μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά έχουν και μεγαλύτερη ευθύνη, την οποία, βέβαια η αυτοδιοίκηση έχει συνολικά απέναντι στους πολίτες να είναι πιο αποτελεσματική, να εφαρμόζει εκείνες τις πολιτικές και να υλοποιεί εκείνα τα έργα που πιάνουν περισσότερο τόπο, βοηθούν πραγματικά την Ελλάδα μας και να είναι πιο κοντά στους πολίτες. Καταρχάς, απαιτείται συνεργασία  του κοινωνικού κράτους με την αυτοδιοίκηση συνολικά, την οποία οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι σε ικανοποιητικό βαθμό. Συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και δήμων. Χρειάζεται ενημέρωση και κατάρτιση όλων ων ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, είτε αφορά τους αιρετούς, είτε τα υπηρεσιακά στελέχη, είτε τους συνεργάτες. Αυτόν τον στόχο έρχεται να υπηρετήσει  το σημερινό συνέδριο. Δηλαδή, τον στόχο της ενημέρωσης, της γνώσης έτσι ώστε να γίνουν γνωστές και οι καλές πρακτικές όπου εφαρμόζονται, να γίνουν γνωστές σε περισσότερους δήμους, γιατί η συνεργασία μέσω των αυτοδιοικητικών, των τεχνοκρατών θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Στο τέλος του α’ μέρους ο Δήμαρχος Ξάνθης επέδωσε τιμητικές πλακέτες τόσο στον υφυπουργό κ. Πέτσα όσο και στον επίτροπο κ. Σχοινά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopulou@empros.gr

Ο δήμαρχος Ξάνθης ενώ υποδέχεται τον Επίτροπο κ. Μαργαρίτη Σχοινά
Στιγμιότυπο από την βράβευση του κ. Πέτσα

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…