Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ακρίβεια έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά

Η ακρίβεια έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά

0

7 στους 10 «κόβουν» βασικά είδη! Οι καταναλωτές περισσότερο ανησυχούν για την ακρίβεια, την ενδοοικογενειακή βία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και λιγότερο για τον κορωνοϊό

 

 

Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή σήμερα αποτυπώνει η online πανελλαδική έρευνα της Focus Bari

 

Η παρατεινόμενη ακρίβεια έχει «γονατίσει»  τα νοικοκυριά που άρχισαν πλέον και κόβουν βασικά είδη ακόμη και διατροφής για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και κυρίως να  πληρώσουν το ρεύμα.   Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνει η online πανελλαδική έρευνα της Focus Bari για την ακρίβεια, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 5-12 Απριλίου 2022.

7 στους 10 «κόβουν» βασικά είδη!  

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα έχουν ακριβύνει υπερβολικά κατά την γνώμη σχεδόν όλων των πολιτών, ενώ λόγω της ακρίβειας 7 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σε ένδυση / υπόδηση, διασκέδαση, ταξίδια / διακοπές, κ.ά.

Το 69% μειώνει από τρόφιμα και ποτά και από ήδη σούπερ μάρκετ, ενώ το 75% κάνει οικονομία στο ρεύμα για να καταφέρει να πληρώσει το λογαριασμό.

Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή σήμερα

Επίσης όσοι έχουν περικόψει  τελείως κάθε δαπάνη ο κύριος λόγος είναι η ανεπάρκεια εισοδημάτων. Επίσης η έρευνα περιγράφει  το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή σήμερα που κάνει Οικονομία σε ρεύμα και καύσιμα , αγορά των απολύτως απαραίτητων και αναζήτηση προσφορών . Είναι ενδεικτικό ;oτι το 61% αναζητά εκπτώσεις και προσφορές το, το 47% αγοράζει μάρκες των σούπερ μάρκετ, το 44% χρησιμοποιεί εκπτωτικά κουπόνια και το 37% κάνει αγορές από στοκατζίδικα.

Η ακρίβεια «έφαγε» τον κορωνοϊό

Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν το κοινωνικό προφίλ του Έλληνα που δείχνει ότι τα γεγονότα τον έχουν επηρεάσει και έχει αυξηθεί ο βαθμός ανησυχίας για το σοβαρά κοινωνικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην χώρα μας και στον πλανήτη. Κορυφαία ανησυχία παραμένει η ακρίβεια αλλά σε δεύτερο βαθμό είναι η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση, ακολουθεί η ανησυχία  για το πόλεμο στην Ουκρανία , οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής και τέλος ο κορωνοϊός και η πανδημία. Είναι φανερό ότι η ακρίβεια και τα παρελκόμενα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν εξοστρακίσει τον φόβο και την ανησυχία για την πανδημία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…