Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Υγεία Ευλογιά των πιθήκων: Προβληματισμός για την εξάπλωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Προβληματισμός για την εξάπλωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

0

Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές υγειονομικές αρχές μετά την εμφάνιση κρουσμάτων «ευλογιάς των πιθήκων». Ήδη στη Βρετανία έχουν καταγραφεί συνολικά επτά κρούσματα της σπάνιας, ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ο ιός έχει εντοπιστεί στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

Ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη πέντε κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε νεαρούς άνδρες ενώ ανακοίνωσε ότι διερευνώνται άλλες 15 ύποπτες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν όλες αυτόν τον μήνα στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, τη Λισαβόνα.

Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας στην Μαδρίτη δήλωσαν αργά την Τετάρτη ότι αξιολογούν 23 πιθανά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε νεαρούς άνδρες, όπως μεταδίδει το Associated Press. Παράλληλα, το πρώτο τους κρούσμα κατέγραψαν και οι ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει την ανάγκη «αυξημένης επαγρύπνησης» αν και εκτιμά ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδημική έξαρση. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, υπογραμμίζει πως πρώτη φορά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο εκτιμά πως δεν υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα. Όσον αφορά την πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι αυτή να έρχεται πιθανά ως αποτέλεσμα της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς.

Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, μέλος της ίδιας οικογένειας ιών με την ευλογιά, αν και είναι πολύ λιγότερο σοβαρή και οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης είναι μικρές.

Εμφανίζεται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές των χωρών της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, κοντά σε τροπικά δάση.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα σύμφωνα με το BBC περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνους στην πλάτη, μυϊκούς πόνους και γενική ατονία.

Μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, μπορεί να αναπτυχθεί εξάνθημα, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συνηθέστερα στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών.

Το εξάνθημα, μπορεί να επιφέρει φαγούρα, περνά από διαφορετικά στάδια και διαρκεί από 14 έως 21 ημέρες πριν υποχωρήσει.

Πώς μεταδίδεται

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος βρεθεί σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω πληγής στο δέρμα, της αναπνευστικής οδού ή μέσω σταγονιδίων που μπαίνουν στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με επαφή με μολυσμένα ζώα όπως μαϊμούδες, αρουραίους και σκίουρους ή από αντικείμενα μολυσμένα από ιούς, όπως κλινοσκεπάσματα και ρούχα.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός

Οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού είναι ήπιες, μερικές φορές μοιάζουν με ανεμοβλογιά και υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί μερικές φορές να είναι πιο σοβαρή και έχει αναφερθεί ότι έχει προκαλέσει θανάτους στη δυτική Αφρική.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Υγεία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γενικό Νοσοκομείο και Κέντρο Ψυχικής Υγείας υποστηρίζουν τις δράσεις για την βελτίωση της ψυχικής υγείας

Οι ομάδες συζήτησης και ομαδικής θεραπείας έχουν ήδη αρχίσει στοχεύοντας στην υποστήριξη κ…