Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ευλογιά των πιθήκων: Χαμηλή μεταδοτικότητα και  θνησιμότητα

Ευλογιά των πιθήκων: Χαμηλή μεταδοτικότητα και  θνησιμότητα

0

Δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα στην χώρα μας  – Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη – Έκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας – Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

 

Γιατρός Γ.Ν. Ξάνθης, Γ. Γεωργίου: «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο τραγικά τα πράγματα»   

 

 

Λίγο πριν μας αφήσει ο κορωνοϊός να πάρουμε μια ανάσα, νέος ιός καραδοκεί να γίνει ξανά ο εφιάλτης μας! Πρόκειται για το στέλεχος που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων, κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην χώρα μας

Όπως αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ: « Στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων».

Τι είναι και πως μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων   

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη – Έκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας

Τα μυστηριώδη κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη είναι το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν τα 100, σε μια επιδημία που σύμφωνα με Γερμανούς ειδικούς είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ήπειρο.

Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι απίθανο να οδηγήσει σε πανδημία, δεδομένου ότι δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο κορωνοϊός.

Γ. Γεωργίου: «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο τραγικά τα πράγματα»   

Μιλώντας για το θέμα ο γιατρός του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα επαναληφθεί ο εφιάλτης του κορωνοϊού καθώς αυτή η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και δεν προσβάλλει καίρια όργανα ώστε να προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα. Διαχώρισε δε αυτή την νόσο από την συνηθισμένη ανεμοβλογιά που προσβάλλει τα παιδιά και υπάρχει εμβόλιο γι αυτή: «Πρόκειται για νέο ιό. Το θετικό είναι ότι έχει χαμηλή μεταδοτικότητα και δεν έχει θνησιμότητα καθώς δεν προσβάλει κύρια όργανα όπως ο κορωνοϊός τους πνεύμονες. Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο τραγικά τα πράγματα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Από το Ελσίνκι στη Βιέννη και από εκεί στο Μάλμε

Οι τουριστικές δράσεις της Περιφέρειας συνεχίζονται και τον επόμενο μήνα, με νέα δράση Β2Β…