Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Επιστρεπτέα προκαταβολή: Προς νέα παράταση η πληρωμή

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Προς νέα παράταση η πληρωμή

0

Αφορά 700.000 επαγγελματίες

Τις διαδικασίες για την έκδοση του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας προκαταβολής για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναμένεται να τρέξει η ΑΑΔΕ αμέσως μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ανεβάσει ταχύτητες για να προλάβει να εκκαθαρίσει εγκαίρως τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς οι φορολογούμενοι που έλαβαν το άτοκο κρατικό δάνειο την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 να αποφασίσουν εάν:

-Θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή που προκύπτει μετά το κούρεμα έως και 75% της οικονομικής ενίσχυσης προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% ή

-Θα αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φορολογούμενοι στο κράτος θα εμφανιστούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ  στην επιλογή «myAADE/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Στην περίπτωση που η ΑΑΔΕ δεν προλάβει να αναρτήσει εγκαίρως τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι πιθανόν το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει για έναν μήνα έως το τέλος Ιουνίου την προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής. Ετσι οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν πώς θα αποπληρώσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στο υπουργείο Οικονομικών απορρίπτουν στην παρούσα φάση ένα νέο κούρεμα ή ακόμη και διαγραφή των οφειλών της επιστρεπτέας προκαταβολής που ζητεί η αγορά. Επισημαίνεται ότι από τη συνολική ενίσχυση των 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις από τους επτά κύκλους, μετά τα κουρέματα θα επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ, δηλαδή τους χαρίζονται 5 δισ. ευρώ.

Η διαγραφή των ποσών φθάνει έως και 75% και κλιμακώνεται ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και τον χρόνο έναρξης της δραστηριότητας.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

– Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…