Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιδότηση ρεύματος: Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς που εκδίδονται σε άλλο όνομα

Επιδότηση ρεύματος: Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς που εκδίδονται σε άλλο όνομα

0

Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα

Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Power Pass και για την επιδότηση ρεύματος ύψους μέχρι 600 ευρώ η οποία θα αφορά ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα του ενοικιαστή; Σε μεγάλο αριθμό κατοικιών ο λογαριασμός είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη από τον οποίο νοικιάζονται.

Όπως έχει δηλώσει σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το σημαντικό είναι να έχει δηλωθεί στο Ε1 η διαμονή (πρώτη κατοικία). Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση την ιδιοκτησία ή τη συνιδιοκτησία. Συνεπώς, η επιδότηση δεν θα κρίνεται από το όνομα, αλλά από τη δήλωση κατοικίας στο Ε1.

Η νέα επιδότηση αφορά τους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία τους και το ποσό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αφού δηλωθεί το ΙΒΑΝ.

Το εισοδηματικό κριτήριο που μπαίνει είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, που σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι το 95% των καταναλωτών.

Το κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας επιστροφή ποσού ύψους 280 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα κριτήρια

Με την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, το σύστημα θα διασταυρώνει:

-Αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως

-Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ

-Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

-Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή.

-Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

-Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

Σύμφωνα με το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Υπολογίζεται ότι για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ (60% των 464 εκατ. ευρώ).

Παραδείγματα

Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:

-Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.

-Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

-Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …