Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ενδιαφέρον για το Σήμα της Περιφέρειας

Ενδιαφέρον για το Σήμα της Περιφέρειας

0

Κατατέθηκαν 11 προτάσεις

Ποικιλία μεγάλη των θεμάτων που θα επιλέξει η Επιτροπή

Αξιόλογες και με ιδιαίτερη βαρύτητα είναι και οι 11 προτάσεις που κατατέθηκαν από πρόσωπα και φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ ανταποκρινόμενοι στην σχετική πρόσκληση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου.

Στις περισσότερες προτάσεις το προτεινόμενο νέο σήμα, αφορά ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τόπου τους, ενώ υπάρχουν και ορισμένες προτάσεις που αναζητούν κάτι που θα εκφράζει συνολικά την Περιφέρεια ΑΜΘ ή προσπαθούν να συνθέσουν μια πρόταση με επιμέρους στοιχεία, όπως για παράδειγμα εκείνη που συνθέτει, την Βασιλική Β’ των Φιλίππων με τη Νίκη της Σαμοθράκης. Η κάθε μια από αυτές τις προτάσεις για να τεθεί σε διαβούλευση στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την στήριξη ενός τουλάχιστον περιφερειακού συμβούλου.

Αναλυτικά οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι οι παρακάτω:

  1. Η Βασιλική Β΄ των Φιλίππων ή το αρχαίο Θέατρο της πόλης. Την στηρίζουν συνολικά 6+1 πολιτιστικοί φορείς της Καβάλας, δηλαδή οι: ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ N. ΚΑΒΑΛΑΣ, ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΣΤΥΛΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ « Μνήμη Μικράς Ασίας». Ενώ ανάλογη πρόταση έχει κατατεθεί και από τον ΣΦΓΤ Καβάλας. Την πρόταση αυτή έχει καταθέσει ήδη και θα την στηρίξει και στην συνεδρίαση ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας ο κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος.
  2. Τον αρχαίο φιλόσοφο Δημόκριτο από τα Άβδηρα. Έχει προταθεί από το Επιμελητήριο Ξάνθης, που ζητάει να τοποθετηθεί η προτομή του σε όλες τις εισόδους και εξόδους της Εγνατίας Οδού. Την ίδια πρόταση για τον Δημόκριτο έχει προτείνει και ο κ. Γρηγόρης Τζοτζόλας όσο και ο Χορευτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών.
  3. Τον μακεδόνα βασιλιά της Θράκης και διάδοχο του Μ. Αλεξάνδρου, τον Λυσίμαχο. Η πρόταση έχει κατατεθεί από τον κ. Ευστράτιο Πατσιά που επίσης στηρίζει και το λογότυπο με τη Νίκη της Σαμοθράκης και έχει καταθέσει και τις ανάλογες μακέτες σήματος.
  4. Ο θεός Διόνυσος, η λατρεία του οποίου αναπτύχθηκε στην Θράκη και στην γη του Παγγαίου. Αυτή την πρόταση την έχει καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης από τη Δράμα.
  5. Ο Θράκας Ιππέας, η λατρεία του ξεκίνησε από το Παγγαίο — υπάρχει και ιερό πλησίον των Κηπιών και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την περιοχή της αρχαίας Θράκης φτάνοντας μέχρι τον Δούναβη. Η λατρεία του Θράκα Ιππέας εξελίχθηκε στα χριστιανικά χρόνια στην μορφή του Αγ. Γεωργίου που τιμάτε σε πολλά σημεία της περιφέρειας μας. Την πρόταση έχει καταθέσει ο κ. Εμμανουήλ Ταπατζάς και ο κ. Κωνσταντίνος Κουρμπαλίδης με διαφορετικά κείμενα.
  6. Η Νίκη της Σαμοθράκης και εναλλακτικά ο χάρτης της ΠΑΜΘ, πρόταση που έχει κατατεθεί από τον κ. Γιώργο Τοπαρλάκη.

Υπάρχουν και προτάσεις που συνθέτουν επιμέρους στοιχεία σε μια νέα εικόνα, έχουν κατατεθεί στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Συνοπτικά είναι οι παρακάτω:

  1. Η πρώτη περιλαμβάνει στην μία άκρη του λογότυπου την Β’ βασιλική των Φιλίππων που από την μία σηματοδοτεί την μία άκρη της ΠΑΜΘ και αποτελεί και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, στην μέση τον τίτλο της Περιφέρειας και στην άλλη άκρη το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.
  2. Η δεύτερη πρόταση είναι ένας χάρτης που να διακρίνονται οι 5 Π.Ε. και γύρω γύρω 4-5 χαρακτηριστικά αυτών όπως η Νίκη της Σαμοθράκης το Πόρτο Λάγος, ο αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων, η Β’ βασιλική Φιλίππων και ένα φυσικό τοπίο της Δράμας με νερά, δίπλα ή κάτω ο τίτλος της Περιφέρειας. Και οι δυο έχουν κατατεθεί από τον κ. Ειρηναίο Παπαντίδη.
  3. Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη πρόταση είναι αυτή που συνθέτει τον Θράκα Ιππέα με τον μακεδονικό Ήλιο της Βεργίνας. Η πρόταση ανήκει στον κ. Νάσο Σιώμο.

Επίσης υπάρχουν δυο ακόμη ενδιαφέρουσες προτάσεις σχετικά με το σήμα που έχουν ως επίκεντρο του ονόματος της Περιφέρειας ΑΜΘ.

1 . Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μια πρόταση που σχεδιάζει με ελεύθερη γραφή τα τρία αρχικά γράμματα το Α, το Μ και το Θ. Η πρόταση αυτή ανήκει στον κ. Παύλο Μιχαηλίδη.

  1. Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε μια ακόμη πρόταση που σχεδιάζεται το όνομα, της ΠΑΜΘ με το αρχαίο αλφάβητο, την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή σημαία.

Τέλος ο καβαλιώτης ερευνητής ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς έχει καταθέσει ένα κείμενο που αναλύει όλες τις πτυχές του θέματος και αναπτύσσει ένα προβληματισμό για την διαχείριση του θέματος.

Θ.Σ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…