Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια «Εκτροχιάστηκαν» τα δρομολόγια του τρένου σε Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη

«Εκτροχιάστηκαν» τα δρομολόγια του τρένου σε Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη

0

Το πρόγραμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνει λεωφορεία αντί αμαξοστοιχίες

 

Τον περασμένο μήνα υπογράφηκε η σύμβαση ΤΡΑΙΝΟΣΕ  – Δημοσίου για τις «άγονες γραμμές» αλλά θα παραμείνει χωρίς τρένο η Θράκη

 

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ  της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Δημοσίου, τον περασμένο μόλις μήνα,  σύμφωνα με την οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα επιδοτείται με 50 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, για να εκτελεί δρομολόγια  στις «άγονες γραμμές» μεταξύ των οποίων και το δρομολόγιο Ξάνθη – Κομοτηνή  Αλεξανδρούπολη, αυτή αθετείται. Στο νέο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η εταιρία και ξεκινά από τοι 15 Μάιου προβλέπει Λεωφορείο αντί τρένου και από Αλεξανδρούπολη προς Ορμένιο σύνδεση με τρένο!

Χωρίς τρένο θα παραμείνει η Ξάνθη και η Κομοτηνή – Αυτό είναι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από 15/5 που είναι τα εξής: Από Αλεξανδρούπολη προς Ορμένιο: Δρομολόγιο 1: Αναχώρηση 4.30 (μέχρι Ν. Ορεστιάδα) και Δρομολόγιο 2: Αναχώρηση 8.30 (μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή) Από Ορμένιο προς Αλεξανδρούπολη: Δρομολόγιο 1: Αναχώρηση 7.00 (από Ν. Ορεστιάδα) και Δρομολόγιο 2: Αναχώρηση 11.57 (μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή).

Από Ξάνθη προς Αλεξανδρούπολη ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Δρομολόγιο 1: Αναχώρηση 7.50 Δρομολόγιο 2: Αναχώρηση 16.40 (μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή)

Από Κομοτηνή προς Αλεξανδρούπολη ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Δρομολόγιο 1: Αναχώρηση 9.30 Δρομολόγιο 2: Αναχώρηση 11.20 Δρομολόγιο 3: Αναχώρηση 18.20 (μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή) Δρομολόγιο 4: Αναχώρηση 20.20 (μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή)

Από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Δρομολόγιο 1: Αναχώρηση 6.00 Δρομολόγιο 2: Αναχώρηση 10.00 Δρομολόγιο 3: Αναχώρηση 14.54 (μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή) Δρομολόγιο 4: Αναχώρηση 18.56 (μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή)

Από Αλεξανδρούπολη προς Ξάνθη ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Δρομολόγιο 1: Αναχώρηση 6.00 και Δρομολόγιο 2: Αναχώρηση 14.54 (μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή).Δυστυχώς εξακολουθεί να μην υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης -Κομοτηνής – Ξάνθης.

Τι προβλέπει η σύμβαση για την λειτουργία σιδηροδρόμου  στην ΑΜΘ

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια, όταν λειτουργούσαν τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το τρένο έφτανε μέχρι τη Δράμα, και στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν λεωφορείο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ υπήρχε αμαξοστοιχία στην γραμμή του Έβρου, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Ορμένιο.

Σύμφωνα με την σύμβαση η λειτουργία του Σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια ΑΜΘ περιλαμβάνει: μια απλή αμαξοστοιχία θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και θα φτάνει στη Δράμα καθημερινά, με ένα λεωφορείο καθημερινά από τη Δράμα μέχρι την Ξάνθη, «παρακάμπτοντας» με αυτό τον τρόπο τα στενά του Νέστου, καθώς η κατάσταση της γραμμής στα «στενά του Νέστου» δεν είναι καλή. στον υπόλοιπο άξονα από την Ξάνθη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, μιας και προβλέπονται δύο διαδρομές. Η μία αφορά το Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή, στο οποίο προβλέπονται 2 ζεύγη δρομολογίων απλής αμαξοστοιχίας, από Δευτέρα ως Παρασκευή, και 1 ζεύγος δρομολογίων το Σαββατοκύριακο, στη διαδρομή: Αλεξ/πολη Λιμάνι – Κίρκη – Συκορράχη – Μέστη – Βέννα – Κομοτηνή.

Η δεύτερη αφορά το Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη στο οποίο προβλέπονται 2 ζεύγη δρομολογίων απλής αμαξοστοιχίας, από Δευτέρα ως Παρασκευή, και 1 ζεύγος δρομολογίων το Σαββατοκύριακο, στη διαδρομή: Αλεξ/πολη Λιμάνι – Κίρκη – Συκορράχη – Μέστη – Βέννα – Κομοτηνή – Πολύανθος – Ίασμος – Πολύσιτος – Ξάνθη. Επίσης στον Έβρο, πέρα από το υφιστάμενο δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, θα προστεθεί ακόμα ένα Αλεξανδρούπολη – Ορεστιάδα.

Πρακτικά αυτό φαίνεται να σημαίνει ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν υποχρεούται να λειτουργήσει τα δρομολόγια, απλά δεν θα πληρώνεται για αυτά αν δεν τα εκτελεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…