Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναγόρευση του Frank Grosveld σε Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας ΔΠΘ

Αναγόρευση του Frank Grosveld σε Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας ΔΠΘ

0

Η τελετή αναγόρευσης του διεθνούς φήμης Καθηγητή Επιστημών της Ζωής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26/5 στην Αλεξανδρούπολη

 

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, στις 18:00 στην Αίθουσα πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, θα τελεστεί η αναγόρευση του καθηγητή Frank Grosveld σε Επίτιμο Διδάκτορα του Tμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.).

To Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη και είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα που παρέχει σπουδές στα αντικείμενα των Μοριακών Βιοεπιστημών. Είναι ένα σύγχρονο τμήμα με δυναμικό χαρακτήρα, μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών και βρίσκεται στην αιχμή των Επιστημών Ζωής και της έρευνας στους τομείς της Υγείας, των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Frank Grosveld είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους επιστήμονες παγκοσμίως στις Επιστήμες της Ζωής και έχει θέσει την σφραγίδα του στον σύγχρονο τρόπο αντίληψης της λειτουργίας της γονιδιακής έκφρασης των κυττάρων.

 

Βιογραφικό

Ο Δρ Grosveld γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1948 και είναι καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας Κυττάρου, στο Erasmus MC, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος από το 1993 μέχρι το 2013 και συνεχίζει ενεργά να έχει την ερευνητική του ομάδα μέχρι και σήμερα. Η ακαδημαϊκή του προσφορά ξεκινάει από το 1974 και εστιάζεται στην κατανόηση της γονιδιακής ρύθμισης των γονιδίων των αιμοσφαιρινών (που σχετίζονται με την αναιμία) καθώς και στην αναγνώριση της συμβολής της αρχιτεκτονικής του γονιδιώματος στη γονιδιακή ρύθμιση και λειτουργία των κυττάρων. Το επίτευγμα αυτό έχει θεωρηθεί από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά του 20ου αιώνα στο πεδίο της Βιολογίας.Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων τεχνολογιών Μοριακής Βιολογίας και κατέχει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

 

Πρόγραμμα τελετής

18:00 Προσέλευση του Τιμωμένου, των Πρυτανικών Αρχών του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, της Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Προέδρου του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

18:30 Προσφώνηση του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, Καθηγητή κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη.

Προσφώνηση της Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτριας κας Αλεξάνδρας Γιατρομανωλάκη.

Προσφώνηση της Προέδρου του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Καθηγήτριας κα Αικατερίνης Χλίχλια.

18:45 ‘Έπαινος του τιμώμενου Καθηγητή κ. Frank Grosveld, από τον Αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης και Καθηγητή του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, κ. Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλο.

18:50 Παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, κ. Πέτρο Κολοβό.

18:55 Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Έγκρισης και της Αναγόρευσης από την Πρόεδρο του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Καθηγήτριας κα Αικατερίνης Χλίχλια.

Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη.

Επίδοση των μεμβρανών από την Πρόεδρο του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Καθηγήτριας κα Αικατερίνης Χλίχλια.

19:10 Ομιλία του τιμώμενου Καθηγητή κ. Frank Grosveld με θέμα: “The dramatic changes in understanding gene regulation”.

19:45Πέρας τελετής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμος Ξάνθης: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας για δομημένα ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε δάση

Πρέπει να συνταχθεί Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνι…