Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Αναδρομικά «ξεφουσκώνουν» οι λογαριασμοί του ρεύματος

Αναδρομικά «ξεφουσκώνουν» οι λογαριασμοί του ρεύματος

0

Τα μέτρα στήριξης: Από 18 έως 600 ευρώ θα επιστραφούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις – Πώς υπολογίζεται το ύψος της αποζημίωσης

 

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Για να βοηθηθούν επαρκώς οι επιχειρήσεις χρειάζεται και να απορροφηθούν και οι αυξήσεις στο κόστος μετακίνησης»

 

 

Με ανακούφιση υποδέχεται η κοινωνία τα μέτρα που ανακοίνωσε με διάγγελμά του την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέσω ενός συστήματος επιδότησης και επιστροφής με αναδρομική ισχύ της διαφοράς των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ήταν επιτακτική ανάγκη να απορροφηθούν από την πολιτεία οι κραδασμοί που προκάλεσαν οι τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και κρίση με το κύμα ακρίβειας, που πλήττει εδώ και μήνες την χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη.

Είναι άλλωστε φανερό ότι αυτές οι ανατιμήσεις αποτελούν «βρόγχο» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά στην οικονομική πραγματικότητα.

Από 18 έως 600 ευρώ τα αναδρομικά – Τον Ιούνιο η πλατφόρμα

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι για την επιστροφή του ποσού θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει για τον σκοπό αυτό και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου

Πώς υπολογίζεται το ύψος της αποζημίωσης

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από την πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής]

Παραδείγματα:

Αν κάποιος συνυπολογίσει ότι έχει ρήτρα αναπροσαρμογής 1.000 ευρώ και η έκπτωση από την επιδότηση κράτους και παρόχου φτάνει τα 400 ευρώ, τότε η καθαρή επιβάρυνση ήταν τα 600 ευρώ. Ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα λάβει πίσω το 60% των 600 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ.

Αν η συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 2.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση έφτασε τα 700 ευρώ, τότε η τελική αύξηση στους λογαριασμούς ήταν τα 1.300 ευρώ. To 60% των 1.300 ευρώ είναι 780 ευρώ. Ο εν λόγω καταναλωτής θα λάβει την ανώτατη αποζημίωση των 600 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο, και όχι 780 ευρώ.

Ένας χρήστης με πιο χαμηλές καταναλώσεις που υπολόγισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα 400 ευρώ και την επιδότηση που ήδη έλαβε στα 150 ευρώ, «είδε» αύξηση 250 ευρώ. Θα λάβει τον Ιούνιο επιστροφή 150 ευρώ.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα στηριχθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Για να βοηθηθούν επαρκώς οι επιχειρήσεις χρειάζεται να απορροφηθούν και οι αυξήσεις στο κόστος μετακίνησης»

Τα μέτρα έχουν θετική απήχηση τόσο στα νοικοκυριά όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης: «Οποιοδήποτε μέτρο στήριξης είναι σωστό. Ωστόσο το εγχείρημα θα κριθεί στην εφαρμογή του. Εκτιμώ ότι  είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά ότι δεν είναι αρκετά. Για να βοηθηθούν επαρκώς οι επιχειρήσεις χρειάζεται να απορροφηθούν και οι αυξήσεις στα καύσιμα ώστε να μειωθεί το  κόστος μετακίνησης. Το ζητήσαμε αυτό στις προτάσεις που καταθέσαμε. Τα μέτρα είναι μια ανάσα αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα που είναι τεράστιο. Ήδη έχουν υποστεί τεράστια ζημιά πολλές επιχειρήσεις και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να συνεχίσουν να παράγουν. Θεωρώ ότι η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία έπρεπε  να αντιμετωπιστεί συστηματικά από την Ε.Ε. Όπως έγινε με  το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών από την πανδημία. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και με την ενεργειακή κρίση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …