Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακατάλληλο για σχολείο κρίθηκε το οικόπεδο στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών

Ακατάλληλο για σχολείο κρίθηκε το οικόπεδο στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών

0

Από την αρμόδια επιτροπή που πραγματοποίησε αυτοψία – Διαπίστωσε πρόβλημα οδικής ασφάλειας στην μετακίνηση των μαθητών

 

Θα προχωρήσει σε αγορά ο δήμος;

 

 

Δεν πέρασε τις …εξετάσεις περί καταλληλότητας το οικόπεδο των 5,5 στρεμμάτων στην περιοχή των Πετρελαιοαποθηκών που ο δήμος ενδιαφέρεται να αγοράσει προκειμένου να κατασκευαστεί Γυμνάσιο όπου θα φοιτούν παιδιά που χωροταξικά ανήκουν στη ευρύτερη περιοχή. Η 5μελής θεσμοθετημένη αρμόδια Επιτροπή που έκανε αυτοψία την περασμένη εβδομάδα με 4 κατά  – 1 υπέρ έκρινε ως μη κατάλληλο το οικόπεδο για την κατασκευή σχολικής μονάδας.

Να σημειώσουμε ότι πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Ιωαννίδης και απαρτίζεται από έναν μηχανικό της ΚΤΥΠ, έναν εκπρόσωπο της Εφορίας, έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Υγείας και τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης Μπεκήρ Ογλού  Σουά.

Το σκεπτικό της απόρριψης

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης της επιτροπής αναφέρονται λόγοι ασφάλειας των μαθητών που μετακινούνται μόνοι τους ή με οχήματα των γονιών τους. Ειδικότερα αφού επισημάνθηκε ότι στο Γυμνάσιο δεν θα φοιτούν μόνο παιδιά μέσα από τον οικισμό του Δροσερού (που είναι δίπλα στο οικόπεδο) αλλά και την ευρύτερη περιοχή, εκφράστηκε προβληματισμός για την μετακίνηση των μαθητών καθώς η διέλευση της Λεωφόρος Στρατού που είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας και διπλής κατεύθυνσης κρίθηκε επικίνδυνη. Επίσης επικίνδυνη κρίθηκε η διέλευση και από την σιδηροδρομική γραμμή υπό τον φόβο ατυχημάτων τόσο των ίδιων των μαθητών που προσέρχονται πεζή όσο και των γονιών τους που τους μεταφέρουν με αυτοκίνητα λόγω κυρίως της αυξημένης κίνησης. Σ’ ότι αφορά το χωροταξικό και την έκταση κρίθηκε κατάλληλο το οικόπεδο.

Να σημειώσουμε ότι  το πρακτικό της απόφαση έχει συνταχθεί και έχει αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου Ξάνθης.

Θα προχωρήσει σε αγορά ο δήμος;

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο δήμος Ξάνθης θα επιμείνει να προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου αγνοώντας την απόφαση της επιτροπής. Να σημειώσουμε ότι αυτή η απόφαση δεν είναι δεσμευτική καθώς την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Παιδείας. Να υπενθυμίσουμε ότι η αγορά του οικοπέδου με διενέργεια μειοδοτικής δημοπρασίας για την ανέγερση Γυμνασίου στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών Ξάνθης εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία των 21 ψήφων έναντι 9  από το δημοτικό συμβούλιο (13/10/2021). Κατά τη συνεδρίαση ειπώθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθη κ. Μανώλη Τσέπελη πως η αγορά και η ανέγερση του Γυμνασίου θα γίνει με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πως έχει γίνει μια έρευνα αγοράς, ωστόσο οι υπηρεσίες είναι αυτές που θα θέσουν τις προδιαγραφές.

Τι ειπώθηκε για το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι σ’  εκείνη τη συνεδρίαση έλαβε χώρα μια αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση (ερωτήσεις Παπαδάκη- Παπαϊωάννου)σ’ ότι αφορά την αναγκαιότητα της αγοράς του συγκεκριμένου οικοπέδου εφόσον όπως αναφέρθηκε  ο Δήμος Ξάνθης έλαβε έγγραφο από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης τον κ.  Μπαντίκο που τον ενημέρωνε ότι  το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει στην κυριότητά του το οικόπεδο στο Δροσερό και πως το υπουργείο Παιδείας έχει την πρόθεση  να το παραχωρήσει στο δήμο. Ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης όμως έθεσε ως επιχείρημα πολεοδομικό πρόβλημα καθώς το Δροσερό είναι εντός σχεδίου πόλης και χρειάζεται για να γίνει κατασκευή σχολικής μονάδας εντός του οικισμού που είναι το οικόπεδο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα πρέπει να γίνει με ρύθμιση κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, προκειμένου να βγουν όλες οι μελέτες και οι οικοδομικές άδειες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…