Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα 30 κείμενα με «Ιστορίες του Σταθμού και του Τραίνου»

30 κείμενα με «Ιστορίες του Σταθμού και του Τραίνου»

0

Νέα έκδοση στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσης και αποκατάστασης του Γαλλικού Σταθµού Αλεξανδρούπολης

Η συλλογή διηγηµάτων «Ιστορίες του Σταθμού και του Τραίνου» είναι ένας όµορφος οιωνός για τη διάσωση και αποκατάσταση του Γαλλικού Σταθµού Αλεξανδρούπολης, τη «µήτρα» της µεγαλύτερης ακριτικής πόλης της χώρας. Το Ανθολόγιο Διηγημάτων του Διαγωνισμού Ιστορίες του Σταθμού και του Τραίνου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης και τους Φίλους του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης .

Περιλαµβάνει τριάντα κείµενα που ξεχώρισαν πανελλαδικά στον διαγωνισµό «Ιστορίες του Σταθµού και του Τραίνου», τον οποίο διοργάνωσαν οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθµού Αλεξανδρούπολης το 2021, µε αφορµή τη συµπλήρωση 150 χρόνων από την ανακήρυξη του 2021 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόµων» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον εορτασµό 150 χρόνων του σιδηροδρόµου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο διαγωνισµός κατά γενική οµολογία σηµείωσε µεγάλη επιτυχία κρίνοντας […] όχι µόνο από τον αριθµό των συµµετοχών µα και από την ποιότητα των έργων, παρά τις µεγάλες υφολογικές αποκλίσεις τους. […]

Εµπλούτισε τον κόσµο των τραίνων, δίνοντάς µας προσωπικές στιγµές και στιγµιότυπα, συναισθήµατα και πληροφορίες. Το µεγαλύτερο µέρος της συγκοµιδής αναφέρεται σε θρακιώτικες ή και εβρίτικες ιστορίες […] […] που αποτελούν εκδοχές της διασταύρωσης της Ιστορίας του ελληνικού σιδηροδρόµου µε τη λογοτεχνική του αποτύπωση και […] ψηφίδες της λογοτεχνικής αναπαράστασης της Αλεξανδρούπολης […].

Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης

Τρία χρόνια πριν, στις 23 Νοεμβρίου, γεννήθηκε η διαδικτυακή ομάδα των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού της Αλεξανδρούπολης, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που σέβεται το γενέθλιο τοπόσημο, την ιστορία και αγαπά το τρένο. Συσπειρώνει σήμερα πάνω από 3.000 ανθρώπους στον ίδιο στόχο, να διασωθεί ο Γαλλικός Σταθμός από την επαπειλούμενη καταστροφή και να αναγνωριστεί ως ιστορικός τόπος.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…