Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις 12ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

12ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

0

Στις 25-29 Μαΐου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το INSTITUTO CERVANTES DE ATENAS, την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το φροντιστήριο «Δίας» παρουσιάζουν το 12ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη, από την Τετάρτη 25 έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 με προβολές ταινιών στις 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Οι ταινίες είναι με ελληνικούς υπότιτλους.

Το  πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022/ El sur Ο νότος Victor Erice 1983

Με τους: Omero Antonutti, Sonsoles Aranguren, Iciar

Bollain. Η ≪Γκαβιότα≫, ένα σπίτι στην κορυφή του οποίου στριφογυρίζει ένας ανεμοδείκτης, βρίσκεται στα προάστια μιας πόλης στο Βορρά της Ισπανίας. Εκεί ζουν ο Αγκουστίν, γιατρός και μάγος-ραβδοσκόπος, η γυναίκα του Τζούλια, μια δασκάλα που κουβαλάει τις πληγές του Εμφυλίου και η μικρή τους κόρη Εστρέγια. Η Εστρέγια περνά την παιδική της ηλικία καλλιεργώντας μέσα στο παιδικό της μυαλό την υποψία για την ύπαρξη ενός οικογενειακού μυστικού: την παρουσία μιας άλλης γυναίκας στη ζωή του αγαπημένου της πατέρα. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην εφηβεία, η Εστρέγια μαθαίνει όλο και περισσότερα και η ζωή στην ≪Γκαβιότα≫ αρχίζει ν’ αλλάζει. Η ταινία ακολουθεί τα μονοπάτια της μνήμης των ηρώων της και κυρίως της μικρής Εστρέγια, η οποία με την παιδική της αφέλεια ανακαλύπτει μεγάλα μυστικά για τη ζωή.

Πέμπτη 26  Μαΐου 2022/ Mataharis Μάτα Χάρι Iciar Bollain 2007

Η Ινές (Μαρία Βάθκεθ), η Εύα (Νάγια Νίμρι) και η Κάρμεν (Νούρια Γονθάλεθ) είναι ιδιωτικές ντετέκτιβ στη Μαδρίτη. Πραγματοποιούν έρευνα σε μία πολυεθνική εταιρεία αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ίντριγκες και τα μυστικά των δικών τους σχέσεων. Η Εύα ανακαλύπτει κάτι αναπάντεχο σε σχέση με τον σύντροφό της Ινιάκι (Τριστάν Ουγιόα), η Ινές αντιμετωπίζει μια δύσκολη απόφαση που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη δουλειά της όσο και τον Μανουέλ (Ντιέγο Μαρτίν), η Κάρμεν φαίνεται να μην δίνει σημασία στις δυσκολίες του γάμου της ενώ ερευνά τον γάμο του Σέρχιο (Αντόνιο ντε λα Τόρε).

Παρασκευή  27 Μαΐου 2022/ Esta pareja feliz Αυτό το ευτυχισμένο ζευγάρι Luis Garcia Berlanga 1951

Κωμωδία καταστάσεων, με τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιάς και της πικρίας της σύγχρονης ζωής. Πρωταγωνιστούν ο Φερνάντο Φερνάν Γκόμεθ και η Ελβίρα Κιντιγιά, πλαισιωμένοι από αμέτρητους δευτερορολίστες γνωστούς στον ισπανικό κινηματογράφο. Αυτή η ταινία αποτελεί μια κριτική ματιά στην εν γενέσει καταναλωτική κοινωνία που ταυτόχρονα αναγνωρίζει την ζωτικότητα του δημόσιου χώρου της Μαδρίτης.

Σάββατο 28 Μαΐου 2022/  Calabuch Calabuch Luis Garcia Berlanga 1956

Μετά την επιτυχία της ταινίας Καλωσήρθατε Μίστερ Μάρσαλ, ο Μπερλάγκα σκηνοθετεί μια ισπανο-ιταλική συμπαραγωγή, που διαδραματίζεται σ’ ένα χωριουδάκι της Βαλένθια, όπου καταφθάνει ένας μυστήριος τύπος, ο οποίος θα διεισδύσει στην καθημερινή ζωή διαφόρων κατοίκων, οι οποίοι βγάζουν στην επιφάνεια τα στερότυπά τους. Ο αγώνας δρόμου για την πυρηνική ενέργεια που προαναγγέλλει αλλαγή στην ιστορία του κόσμου, μέσα από την οπτική γωνία ενός ημιαγροτικού περιβάλλοντος, όπου η οικονομική δυστοκία παρουσιάζεται με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Κυριακή 29 Μαΐου 2022/ La vaquilla (Ο μικρός ταύρος), 1985, 116’

Ο μικρός ταύρος του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα | 1985 | 116’

Στο μέτωπο του ισπανικού εμφύλιου, τα μεγάφωνα του εθνικού στρατού αναγγέλλουν μια γιορτή σε κάποιο κοντινό χωριό, όπου θα γίνει μια ταυρομαχία. Μερικοί στρατιώτες του δημοκρατικού στρατού αποφασίζουν να παρεισφρήσουν στο εχθρικό έδαφος για να κλέψουν τον ταύρο σε μια προσπάθεια να βρουν τροφή και να μην αφήσουν τον εχθρό να κάνει τη γιορτή.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθαρά Δευτέρα στα Άβδηρα: Αναβίωσε ο “Ανάποδος Γάμος” [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]

Πλήθος κόσμου κατέφθασε απο νωρίς ώστε να απολαύσει τα έθιμα, αλλά και τα σαρακοστιανά εδέ…