Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 7 Μαΐου 2022

0

Εκλογές ΠΑΣΟΚ
Την Κυριακή 8 Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ στήνει κάλπες για την ανάδειξη οργάνων και συνέδρων της παράταξης. Η ψηφοφορία θα γίνει στα γνωστά σημεία που είχαν στηθεί και για την εκλογή του προέδρου, δηλαδή Άβδηρα, Γενισέα, Σμίνθη, Τοξότες, Άβατο και πόλη της Ξάνθης.
Το προσκλητήριο είναι προς όλους, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε μια νέα διαδικασία αυτοοργάνωσης και για το λόγο αυτόν ζητά τη συμμετοχή όλων στην εκλογή οργάνων και συνέδρων.
Γ.Δ.


Σοβαρό πρόβλημα η ανεργία
Ο τίτλος δεν κομίζει κάτι νέο, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή και δεν μπορεί να κρυφτεί.
Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος στη Θράκη.
Το συμπέρασμα δεν είναι δικό μου, ούτε αυθαίρετο. Το ανακοίνωσε η Eurostat σύμφωνα με τα στοιχεία της πως η ΑΜΘ είναι δεύτερη μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, είναι πρωταθλήτρια πανελλαδικά στην ανεργία των νέων έως 29 χρόνων. Πρώτη είναι η Κεούτα της Ισπανίας που γεωγραφικά ανήκει στην Αφρική.
Μετά από τα παραπάνω στοιχεία πώς να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους και να μη φύγουν; Κυρίως δε στη Θράκη;
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον της Ξάνθης γι’ αυτό και θα επανέλθω.
Γ.Δ.


Η Ρομποτική στην Ξάνθη
Στην αρχή, πριν λίγα χρόνια, ακούγαμε για «Ρομποτική» και ξαφνιαζόμασταν. Και μάλιστα μαθαίναμε πως συμμετείχαν μαθητές. Απορούσαμε, λέγοντας «μα ρομποτική από μαθητές;»
Και από τότε έχουν περάσει χρόνια, όχι πολλά, και η Ξάνθη έχει συμμετάσχει με τους νέους της σε αγώνες εντός κι εκτός της χώρας, μέχρι και Ολυμπιακούς. Και πάντα με επιτυχία και με πολλά μετάλλια.
Έγινε λοιπόν η Ξάνθη μας ένα κέντρο της Ρομποτικής που χρόνο το χρόνο μεγαλώνει σε συμμετοχές και διακρίσεις για τα νέα παιδιά.
Μάλιστα σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή διεξάγεται στην πόλη μας ο 8ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Ρομποτικής στις εγκαταστάσεις του STEM Education και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο με τη συμμετοχή άνω των 300 μαθητών.
Γ.Δ.


Έρχεται χρήμα
Ναι, έρχεται χρήμα. Όμως σιγά-σιγά, με τη σειρά, όλοι θα πάρουν.
Πρώτα βέβαια οι γιατροί του ΕΣΥ. Το αποφάσισε ο Άρειος Πάγος και τους δικαίωσε πως πρέπει να πάρουν, αναδρομικά βέβαια, όλες τις περικοπές που τους έγιναν βάση του νόμου 4093/2012.
Έτσι, οι γιατροί ΕΣΥ θα λάβουν για την πενταετία αναδρομικά έως και 60.000 ευρώπουλα έκαστος.
Άργησε ο μποναμάς, τον στερήθηκαν αλλά τους ήρθε τώρα ολόκληρος και στρουμπουλός. Τέλος καλό λοιπόν για τους γιατρούς μας και όπως λέει και ο σοφός (;) λαός μας, καλοφάγωτα.
Γ.Δ.


Ελπίζουμε να πετύχει
Όποια παρέμβαση έχει στόχο τη βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι αυτονόητο πως μας βρίσκει σύμφωνους.
Η αναφορά έχει να κάνει με το νέο θεσμό του «προσωπικού γιατρού».
Το δικαίωμα δηλαδή του πολίτη να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό τον οποίο θα επισκέπτεται και θα απολαμβάνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες δωρεάν. Η πολιτεία δίνει το δικαίωμα στον πολίτη, εάν το επιθυμεί να επιλέξει προσωπικό γιατρό ιδιώτη, τότε θα πληρώνει ο ίδιος τον γιατρό.
Μάλιστα, κι εδώ είναι η διαφορά, όσοι δεν θα έχουν προσωπικό γιατρό, θα έχουν «ποινές», όπως:
-δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία
-θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις
-δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους γιατρό
Να σημειωθεί ότι σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά που δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί ή υπάρχουν μόνο αγροτικοί, οι εγγραφές των πολιτών δεν θα γίνεται στον γιατρό αλλά στη δομή.
Γ.Δ.


Επιτέλους μια ανάσα
Μια ανάσα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποτελούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσαν οι  μεγάλες ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Υπολογίζεται ότι το νέο σύστημα απορροφά το 85% των αυξήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές, το 82% για τους επαγγελματικούς καταναλωτές και επιχειρήσεις και το 90% – 95% των αυξήσεων για τους αγρότες. Η τιμή της κιλοβατώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 15-20 λεπτών.  Η κυβέρνηση αφουγκράστηκε την κοινωνία και δεν περίμενε την Ε.Ε. που για άλλη μια φορά επιδεικνύει αργά αντανακλαστικά στο να αντιμετωπίσει συντονισμένα ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Το σημαντικό είναι ότι πλέον δεν επιδοτούνται μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και η μεσαία τάξη που τόσα χρόνια περνούσε στο περιθώριο ως προνομιακή.
Μ.Ξ.


Άνθρωποι και ζώα
«Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα». Και βέβαια την λέμε αυτή τη φράση και βέβαια την υποστηρίζουμε οι περισσότεροι και σίγουρα ισχύει. Δυστυχώς, κι εδώ είναι το πρόβλημα, δεν ισχύει για όλους και ποσοστιαία δεν είναι και λίγοι αυτοί.
Υπάρχει μια αντίληψη σ’ αυτούς τους ανθρώπους πως τα ζώα, ως άλογα όντα, δεν καταλαβαίνουν, δεν έχουν αξία, είναι ιδιοκτησία και με την αίσθηση αυτή «τα κάνω ό,τι θέλω».
Το όλο θέμα της αγάπης, φροντίδας ενός ζώου είναι μια ιδιαίτερη σχέση που ο «άλλος» δεν το καταλαβαίνει, δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά και κυρίως προς τα αδέσποτα φέρεται βάναυσα, υποτιμητικά και ως κυρίαρχος.
-Θέλει δρόμο να διανύσουμε αρκετό για ν’ αλλάξουμε.
Γ.Δ.


Το καλό να λέγεται
Το νέο είναι από μόνο του θαυμάσιο και το χειροκροτώ ανεπιφύλακτα. Λοιπόν, ξεκίνησε η λειτουργία των ηλεκτρονικών πληρωμών στο δήμο Ξάνθης.
Έτσι, οι δημότες μπορούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά την όποια οφειλή τους και παράλληλα μπορούν να ενημερώνονται για πιθανές οφειλές, υπόλοιπα κλπ.
Πληρωμές και εξοφλήσεις γίνονται άμεσα φυσικά μέσω της διατραπεζικής υπηρεσίας του συστήματος ΔΙΑΣ που σημαίνει πως περιλαμβάνονται όλες οι Τράπεζες.
Μεταξύ μας, είναι ένα βήμα σοβαρό, μια αρχή για να εκσυγχρονιστούν κάποια πράγματα κατ’ απαίτηση των καιρών.
-Άντε βρε, και εις ανώτερα…
Γ.Δ.


Νέοι, τραγούδι, χορός
Δε μπορώ να μην εκθειάσω αυτό που συνέβη για άλλη μια χρονιά στην πόλη μας.
Νέοι παντού, φωνές, νεανικές, τραγούδι, χορός.
Γεμάτη η πόλη από το κέντρο και πάνω. Μια μοναδική μουσική πανδαισία, μια ομορφιά και ζωντάνια των νέων που συναντιούνται μέσα από τη Μουσική και τα Τραγούδια.
Σταυροδρόμι σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής λοιπόν το Φεστιβάλ «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων».
Σήμερα Σάββατο από το πρωί η πόλη μας θα ζήσει μια μουσική έκρηξη σε δεκάδες τόπους και σημεία και κορύφωση στην τελετή λήξης με μια μεγάλη συναυλία με τον Νίκο Κυπουργό.
-Κάπου, σε κάποιο σημείο διαλέξτε και ζήστε την Μουσική, τους νέους, το τραγούδι. Μοναδική ευκαιρία, που παρόμοια δεν γνωρίζει καμία πόλη.
Το ραντεβού μετά από δύο χρόνια σιωπής πέτυχε. Του χρόνου ακόμη πιο ψηλά, πιο πολλά σχολεία, περισσότερη Μουσική.
-Σας ευχαριστούμε νέοι και νέες της Ελλάδας, της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Αυτοψία σε οικόπεδο της Πετρελαιοαποθηκών
Μια πρώτη αυτοψία πραγματοποίησε η επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων,  τεχνοκράτες και δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης, σε οικόπεδο επί της  πετρελαιοποθηκών όπου ο δήμος προτίθεται να κατασκευάσει νέο Γυμνάσιο. Η επιτροπή θα αποφανθεί για την καταλληλότητά του και αν τηρεί τις προδιαγραφές για να κτιστεί σ’ αυτό σχολείο και θα κάνει την εισήγησή της στο δήμο για την αγορά του ή όχι. Να θυμίσουμε ότι το θέμα της εξαγοράς του συγκεκριμένου οικοπέδου είχε διχάσει το δημοτικό συμβούλιο με την αντιπολίτευση να επικρίνει την δημοτική αρχή γιατί δεν δέχεται την παραχώρηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ή γιατί δεν κατασκευάζει και δημοτικό μαζί με γυμνάσιο μέσα στο Δροσερό και όχι στην περιοχή αυτή. Να σημειώσουμε ότι η Οικονομική επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2021 ενέκρινε  κατά πλειοψηφία την κατάρτιση των όρων για την αγορά οικοπέδου με τη διαδικασία διενέργειας μειοδοτικής δημοπρασίας για την ανέγερση σχολικής μονάδας (Γυμνάσιο), στην περιοχή Πετρελαιαποθηκών Ξάνθης. Το οικόπεδο πρέπει να είναι από 4 – 6 στρέμματα. Η εισήγηση περιλάμβανε και το έγγραφο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τεκμηριώνει την αναγκαιότητα κατασκευής του Γυμνασίου στην περιοχή.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…