Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Το χιόνι των Αγράφων» με φόντο την βασανιστική πορεία του 1948

«Το χιόνι των Αγράφων» με φόντο την βασανιστική πορεία του 1948

0

Με τη συγγραφική πένα του Π.Χατζημωυσιάδη το μυθιστόρημα «συστήθηκε» το Σάββατο στο κοινό σε εκδήλωση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Εντυπώσεις της συντονίστριας της εκδήλωσης, κας Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή μετά το πέρας της παρουσίασης

Το Σάββατο 2/4 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη, «Το χιόνι των Αγράφων», εκδ. Κίχλη στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Ωστόσο, την εύθυμη  ατμόσφαιρα επισκίασε η είδηση του πρόωρου θανάτου του νεαρού μουσικού της ΦΕΞ, Αλέξανδρου Τσάκου.

Όπως ενημέρωσε ο συγγραφέας, η ευθύνη της διοργάνωσης ανήκε στις εκδόσεις Κίχλη, στο Εργαστηρίου Γλωσσολογίας και Μόρφωσης, στο Βιβλιοπωλείου Πυργελή και στη Φιλοπροόδο Ένωσης Ξάνθης.

Για το βιβλίο μίλησαν:Ο Σπύρος Κιοσσές, ΕΔΙΠ ΝΕ Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής Τ.Ε.Φ. Δ.Π.Θ.,που εστίασε την ανάλυσή του στα τεχνικά, αφηγηματικά και γλωσσικά, χαρακτηριστικά του βιβλίου και ο Κωνσταντίνος Βλάχος, φιλόλογος-γλωσσολόγος, υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, που επικεντρώθηκε στη σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας όπως αυτή αναδεικνύεται από το ιστορικό θέμα του μυθιστορήματος. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ. και ακολούθησε γόνιμη συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα και στο κοινό γύρω από ζητήματα λογοτεχνίας και ιστορίας.

Υπόθεση

Δεκαοχτώ Φεβρουαρίου του 1948. Η ταξιαρχία Αόπλων Ρούμελης, υπό την αρχηγία του Γιώργου Γούσια, ξεκινά να μεταφέρει εφεδρείες για τον Δημοκρατικό Στρατό από τη Βράχα προς τη Μακεδονία. Χίλιοι τριακόσιοι επίστρατοι από την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων και της Θεσσαλίας, απειροπόλεμοι, ανεκπαίδευτοι, δίχως ρουχισμό, τροφή και όπλα, διασχίζουν τον κάμπο των Φαρσάλων, πέφτουν στη λίμνη Κάρλα, περνούν τον Πηνειό, φτάνουν στις πλαγιές του Ολύμπου, ανεβαίνουν στις κορυφές των Πιερίων και διαφεύγουν στη Μακεδονία, ενώ οι δυνάμεις του Κυβερνητικού Στρατού τούς καταδιώκουν ανελέητα. Οι απώλειες είναι συντριπτικές. Στο σπονδυλωτό μυθιστόρημα Το χιόνι των Αγράφων παρακολουθούμε τις τριάντα επτά μέρες της βασανιστικής πορείας τους.

Η Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή για την παρουσίαση

Σε σχετική ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κα Καμπάκη-Βουγιουκλή, υπογράμμισε: «Εξαιρετική και η αποψινή παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη ‘’Το χιόνι των Αγράφων’’. Υψηλού επιπέδου οι παρουσιάσεις και η συζήτηση που ακολούθησε μετά με ενα εξαιρετικό κοινό για ένα θέμα τόσο σημαντικό και λογοτεχνικά και ιστορικά και κοινωνικά.  Μια φρέσκια άποψη για θέματα που κατά τη γνώμη μου δεν χάνουν ποτέ το ενδιαφέρον. Ο ένας ομιλητής, ο συνάδελφο Σπύρος Κιοσσές, εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας στο Βόλο μας έκανε μία απολαυστική φιλοσοφική ανάλυση, αναβαθμίζοντας την βιβλιοπαρουσίαση σε δημιουργία. Χαίρομαι που η επιλογή μου ο άλλος ομιλητής να είναι ένας νεαρός γλωσσολόγος, ο Κωνσταντίνος Βλάχος, απέδωσε τα μέγιστα και εξέπληξε ευχάριστα κοινό και συγγραφέα. Ευχαριστούμε τη Δήμητρα που, ως εξαιρετική οικοδέσποινα μας προσέφερε καφέ και κέρασμα, μαζί με τα βιβλία της».

Τέλος, δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στην απώλεια του Αλέξανδρου. Σημείωσε: «Μόνο μελανό σημείο η απώλεια του νεαρού μουσικού της ΦΕΞ Αλέξανδρου, που  έχασε τη ζωή του τόσο άδικα..Συλλυπητήρια στη μανούλα του,τη Φρόσω Γεκτίδου, που καλείται να διαχειριστεί άλλη μία απώλεια».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Θεατρική Ομάδα Residui Teatro της Ισπανίας επισκέπτεται την ΦΕΞ

Θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο με τίτλο «Δημιουργώ από’ δω ως το φεγγάρι» για παιδιά από…