Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της περιφέρειας εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός στις 3/5

Την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της περιφέρειας εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός στις 3/5

0

Το ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης και Προέδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, Μ. Τσέπελης

 

Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης – Υπάρχει ανάδοχος – Σε αναζήτηση χρηματοδότησης

 

 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ανώτατης ηγεσίας της χώρας βρίσκεται η περιφέρειά μας τις τελευταίες μέρες καθώς λίγο μετά την αναχώρηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου που γιόρτασε το Πάσχα και την Ανάσταση περιοδεύοντας και στους τρεις νομούς της Θράκης, έρχεται την Δευτέρα 3 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αλεξανδρούπολη. Την είδηση γνωστοποίησε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης με την ιδιότητά του και ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, που είναι φορέας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την πρώτη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας, στην Αλεξανδρούπολη ενώ παράλληλα θα εγκαινιάσει και την έναρξη εργασιών της Μονάδος (FSRU) Φυσικού Αερίου και του κτηρίου του Νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου.

 

 

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: « Ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την πρώτη ΜΕΑ στην περιφέρειά μας»

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Τσέπελης εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά από δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει την λειτουργία της η πρώτη ΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη ενώ η δεύτερη στην Καβάλα είναι υπό δημοπράτηση: «Αποτελεί για μένα και μια ηθική δικαίωση γιατί με το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων ασχολούμαι από το 1995 τότε που προσπαθούσαμε να κατασκευάσουμε μια Μονάδα στην Ξάνθη και τελικά δεν έγινε για διάφορους λόγους. Τώρα όμως έχουμε έτοιμη την πρώτη Μονάδα στην περιφέρειά μας που θα δώσει δουλειά σε άτομα της περιοχής και στην τελική της φάση θα εξυπηρετεί στην απορρόφηση των σύμμεικτων απορριμμάτων, από Ροδόπη, Ξάνθη, Δήμο Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου. Επίσης ολοκληρώσαμε την μελέτη για μια μικρή Μονάδα Διαχείρισης στην Σαμοθράκη για να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο και τον τουρισμό του νησιού. Επ

ίσης έχουμε εξασφαλίσει 5,5 εκ. ευρώ για τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Το Σχέδιο διαχείρισης Απορριμμάτων προχωρά πολύ καλά. Θέλουμε να είμαστε η περιφέρεια με τον καλύτερο σχεδιασμό στην διαχείριση των απορριμμάτων με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές».

Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης – Υπάρχει ανάδοχος

Σ’ ότι αφορά την Ξάνθη ο κ. Τσέπελης ανέφερε πως μόλις πριν ένα μήνα έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση και έχει αναδειχθεί ανάδοχος (Κοινοπραξία δύο εταιρειών) για το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης, προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο είχε απενταχθεί από το σχετικό πρόγραμμα του ΥΠΕΝ γιατί χάθηκαν οι προθεσμίες εξαιτίας των ενστάσεων και της αντιδικίας που ακολούθησε λόγω αστοχιών του διαγωνισμού που προκήρυξε η προηγουμένη δημοτική αρχή. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσέπελης το έργο αυτό σύντομα θα βρει χρηματοδότηση και  θα ξεκινήσει, ενώ θα επιδιώξει παράλληλα με την επέκταση της λεκάνης να κατασκευαστεί και ένας ΧΥΤΥ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης – Πως θα λειτουργεί

Η Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης έχει ετήσια δυναμικότητα περίπου 46.000 τόνους απορριμμάτων. Το πρώτο στάδιο της επεξεργασίας αποτελείται από τη μονάδα υποδοχής των σύμμεικτων απορριμμάτων και των προδιαλεγμένων οργανικών όπου θα εκφορτώνουν τα απορριμματοφόρα οχήματα. Στη συνέχεια τροφοδοτείται η μονάδα μηχανικής επεξεργασίας όπου θα πραγματοποιείται μηχανικός διαχωρισμός των απορριμμάτων με τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, όπως π.χ. με οπτικούς διαχωριστές, για την ανάκτηση ξύλου και ανακυκλώσιμων υλικών όπως πλαστικών, χαρτιού, σιδήρου και αλουμινίου. Η παραγωγή των ανακυκλώσιμων προϊόντων εκτιμάται σε 4.850 τόνους ανά έτος τα οποία θα οδηγούνται προς επαναχρησιμοποίηση για εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών.

Το οργανικό κλάσμα των σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και τα Προδιαλεγμένα Οργανικά Απόβλητα θα οδηγούνται προς τη Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας όπου με την τεχνολογία της Αναερόβιας Χώνευσης θα παράγεται καύσιμο βιοαέριο. Το βιοαέριο θα οδηγείται σε μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθεί το στάδιο της κομποστοποίησης και ωρίμασης των δύο οργανικών ρευμάτων, από σύμμεικτα και προδιαλεγμένα απορρίμματα, για την παραγωγή κόμποστ τύπου Α και υψηλής ποιότητας κόμποστ αντίστοιχα. Οι δύο τύποι κόμποστ θα οδηγούνται σε μονάδα ραφιναρίας όπου θα διαχωρίζεται το ώριμο υλικό από τις διάφορες προσμίξεις ώστε να πληροί τις προδιαγραφές της Ελληνικής Νομοθεσίας και να είναι κατάλληλο προς τελική διάθεση. Τα υπολείμματα των διαφόρων σταδίων επεξεργασίας σύμμεικτων και προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων θα οδηγούνται προς τελική διάθεσή στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Η σκόνη και οι οσμές θα απάγονται από όλους τους κλειστούς χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων και θα υφίστανται επεξεργασία σε κεντρικά συστήματα αποκονίωσης και απόσμησης με στόχο τη μείωση των αέριων εκπομπών. Το σύνολο των παραγόμενων υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης θα οδηγείται στη μονάδα επεξεργασίας για βιολογική και φυσικοχημική επεξεργασία με σκοπό την ανάκτηση νερού κατάλληλου για τις βιομηχανικές χρήσεις του έργου.

Μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων επιτυγχάνονται στόχοι για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12,5% των εισερχόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων και την παραγωγή υπολείμματος που οδηγείται προς ταφή σε ποσοστό μικρότερο του 40% των εισερχόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα αφορά σε περίπου 40 άτομα για την τυπική λειτουργία της ΜΕΑ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@mepros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…