Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Στο top 10 των ευρωπαϊκών περιοχών με τη μεγαλύτερη ανεργία η ΑΜΘ

Στο top 10 των ευρωπαϊκών περιοχών με τη μεγαλύτερη ανεργία η ΑΜΘ

0

Το 2021, τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας σημειώθηκε αύξηση 18,5% στους ανέργους της Περιφέρειάς μας

 

Στις ευρωπαϊκές περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας περιλαμβάνονται για άλλη μια χρονιά και αρκετές ελληνικές καθώς η χώρα μας πρωταγωνιστεί αρνητικά στον τομέα της ανεργίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Αντίστοιχα πολύ υψηλά κινούνται και τα ποσοστά ανεργίας στις νεότερες ηλικίες σε τουλάχιστον τρεις ελληνικές περιφέρειες.

Tο 2021 ήταν μια χρονιά όπου τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 παρέμειναν σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από αυτή την άποψη το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 ετών συνέχισε να ποικίλλει ευρέως στις επιμέρους περιφέρειες (NUTS) της ΕΕ.

Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην πολωνική περιφέρεια της πολωνικής πρωτεύουσας, Βαρσοβίας, και στην ουγγρική περιφέρεια Central Transdanubia (αμφότερες με 2,1%), ακολουθούμενη από την πολωνική περιφέρεια Wielkopolskie, την ουγγρική περιφέρεια West Transdanubia και την τσεχική περιοχή της Central Moravia (και οι τρεις με 2,2%), καθώς και η τσεχική περιφέρεια της Πράγας και η πολωνική περιφέρεια Pomorskie (και οι δύο 2,3%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις ισπανικές περιοχές της Θέουτα (26,6%), των Καναρίων Νήσων (23,2%) και της Ανδαλουσίας (21,7%), ακολουθούμενες από τη Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα (19,8%) και δύο ακόμα ισπανικές περιφέρειες, τη Μελίγια (19,8%) και την Εξτρεμαδούρα (19,5%). Την δεκάδα των περιφερειών με τη μεγαλύτερη ανεργία συμπληρώνουν η Καμπανία (19,3%) και η Σικελία (18,7%) στην Ιταλία, καθώς και το Νότιο Αιγαίο (18,8%) και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (18,5%) στην Ελλάδα.

Σε σύγκριση με το 2020, οι υψηλότερες αυξήσεις στο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκαν στις ρουμανικές περιοχές της Βορειοανατολικής και Νοτιοδυτικής Oltenia (και οι δύο +3,1 ποσοστιαίες μονάδες) και στη γαλλική περιφέρεια Languedoc-Roussillon (+2,2 π.μ.). Αντίθετα, οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα (-5,8 π.μ.), στη βουλγαρική βορειοδυτική περιφέρεια (-4,4 π.μ.) και στην ελληνική περιφέρεια της Ηπείρου (-4,2 π.μ.).

 

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους

Το μέσο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών ήταν 13,0% το 2021, σημειώνοντας μείωση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2020.

Ωστόσο, υπάρχουν έντονες περιφερειακές διαφορές στα ποσοστά ανεργίας των νέων.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην τσεχική περιοχή Νοτιοδυτικά (3,7%), στην πολωνική περιφέρεια Wielkopolskie (4,0%) και στην τσεχική περιοχή της Κεντρικής Μοραβίας (4,4%). Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην ισπανική περιοχή της Θέουτα (56,0%), ακολουθούμενη από τις ελληνικές περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (45,1%) και της Δυτικής Μακεδονίας (42,3%), ενώ ακολουθεί η ισπανική περιφέρεια Μελίγια ( 41,9%).

 

Πηγή: ot.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…