Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Στην Θράκη του 1895-1913 «ταξίδεψε» η «Ράφτρα» το φιλαναγνωστικό κοινό της Ξάνθης

Στην Θράκη του 1895-1913 «ταξίδεψε» η «Ράφτρα» το φιλαναγνωστικό κοινό της Ξάνθης

0

Η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Αργυρώς Μαργαρίτη πραγματοποιήθηκε στο ΙΘΤΠ γνωρίζοντας θερμή αποδοχή

Η συγγραφέας παρουσίασε τις αναζητήσεις πίσω από το βιβλίο και μοιράστηκε με το «Ε» τις σκέψεις και τα συναισθήματά της για την εκδήλωση

Την Τετάρτη 13/4 η συγγραφέας, Αργυρώ Μαργαρίτη παρουσίασε το βιβλίο της «Η ΡΑΦΤΡΑ»,  στην αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ταξιδεύοντας το κοινό στην Θράκη,1895-1913.Η συγγραφέας κατάφερε αμέσως να οπτικοποιήσει  στο κοινό  μνήμες μέσα από την ανάγλυφη παρουσίαση του θρακικού τοπίου. Το κοινό διείσδυσε σε έναν κόσμο που ομοιάζει με παραμύθι ,με  αρχοντόπουλα, αρχοντάδες, θεριά να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της δράσης.

Λίγες μέρες μετά από την παρουσίαση του μυθιστορήματός της η συγγραφέας, κα Μαργαρίτη «ξετύλιξε» τις σκέψεις της για το βιβλίο στο «Ε» « ξεκλειδώνοντας» με αβίαστο τρόπο το περιεχόμενό του.

Όπως σημείωσε: «Στην Ξάνθη, στον μαγικό χώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΤΕΦ – ΔΠΘ “+ΜορΦωΣη”και οι εκδόσεις Ψυχογιός, διοργάνωσαν μια υπέροχη παρουσίαση της ‘’Ράφτρας’’ μου, στo πλαίσιo του εξαιρετικού αφιερώματος σε Θράσσες συγγραφείς και στα βιβλία τους με σχετική θεματολογία.Αισθάνθηκα τυχερή και ευλογημένη για τούτη τη γιορτή που τίμησε τους ήρωες του βιβλίου μου, την Κεραστώ, ατίθαση Θράσσα που ξύριζε το κεφάλι, φορούσε ποτούρι ώστε να μοιάζει αγόρι και να κρύβει την ομορφιά της, τον Μήτσο Γιαβάσογλου, τον καπνέμπορο που αγωνίζεται για την απελευθέρωση της πατρίδας του πολεμώντας τους κομιτατζήδες, και τις γυναίκες που ζουν στο γκρεμισμένο μοναστήρι που βρίσκεται σε χαράδρα της Ροδόπης.

‘’Η Ράφτρα’’  θα μπορούσε να είναι παραμύθι ανατρεπτικό, με αρχοντόπουλα, κυράδες και θεριά που ράβουν τα πάθη, τους έρωτες, τα μυστικά και τις προδοσίες με γερές βελονιές πάνω στη ζωή τους. Εδώ στην Ξάνθη,  στο Γενικιόι, το Ντεντέαγατς, τη Γκιουμουλτζίνα, την Αντριανού…

Στις σελίδες του βιβλίου εικόνες, μυρωδιές,  τραγούδια και οι άνθρωποι της Θράκης με την καθημερινότητα ανάγλυφη. Χρειάστηκε να εντρυφήσω στην ντοπιολαλιά, να βρω λέξεις ξεχασμένες, αλλά πάντα ζωντανές ώστε ο αναγνώστης να έρθει  ένα βήμα πιο κοντά στην εποχή. Χάρηκα γιατί δεν περίμενα τόσο κόσμο και τόση αγάπη από Ξανθιώτες που γνώρισα για πρώτη φορά, ενώ η φιλοξενία με έκανε να νιώσω πως εκεί έχω μια μικρή πατρίδα.

Για τη Ράφτρα μίλησε η κυρία Πηνελόπη ΚαμπάκηΒουγιουκλή, ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ, ο κ. Νίκος Ιωσηφίδης, ερευνητής της τοπικής ιστορίας, ενώ αποσπάσματα διάβασε η συγγραφέας Ελένη Εφραιμίδου.

Έφυγα από την πανέμορφη Ξάνθη γεμάτη αγκαλιές, αγάπη, δώρα και ζεστή φιλοξενία. Ανυπομονώ να ξαναέρθω…»

 

Υπόθεση

Στη μαγική πόλη της Ξάνθης, σπουδαίες μοδίστρες με ασημένιες δαχτυλήθρες ντύναν τις Θράσσες με την τελευταία λέξη της μόδας. Κι ολόγυρα καπνοχώραφα με το χρυσόφυλλο φυτό που γέμιζε παράδες τους καπνέμπορους.Αρχοντικά με ζωγραφισμένα ταβάνια, το βουνό με τους θρύλους… Θα μπορούσε να είναι όμορφη η ζωή, αν δε σπέρνανε φωτιά οι κομιτατζήδες. Στα πλούσια αρχοντόσπιτα, στα ταπεινά πετρόχτιστα του Σαμακώβ, σε ένα παράξενο μοναστήρι, ράβουν και ξηλώνουν τη ζωή τους τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας.Κεραστώ: Η ράφτρα. Για να διασώσει μια πάνινη ταυτότητα, μαθαίνει να πατά βελονιές. Μα τρύπωσε πάνω στην καρδιά της τάματα βαριά, κι όταν εκείνος ο άντρας μπήκε στη σπηλιά της, δε γινόταν να τον υποτάξει με τις χάρες του θηλυκού, γιατί είχε ξυρίσει το κεφάλι, είχε βάλει φούμο στα μούτρα, αυτός τηνε νόμιζε αγόρι.Μήτσος Γιαβάσογλου: Ο αντάρτης καπνέμπορος. Μεγάλο πάθος ο καπνός και η λευτεριά της Θράκης. Όταν λαβώθηκε σε κείνο το αλισβερίσι με τους λαθρέμπορες, νόμιζε πως η πληγή του θα κλείσει γρήγορα. Μα εκείνη η ράφτρα τονε σακάτεψε με το ασημένιο της βελόνι.Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι παραμύθι ανατρεπτικό, με αρχοντόπουλα, κυράδες και θεριά που ράβουν τα πάθη, τους έρωτες, τα μυστικά και τις προδοσίες με γερές βελονιές πάνω στη ζωή τους. Εκεί στη Θράκη: Ξάνθη, Γενί Κιοΐ, Ντεντέαγατς, Γκιουμουλτζίνα, Αντριανού.

Βιογραφικό

H Αργυρώ Μαργαρίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, διατηρώντας τρυφερές αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια.Μεγαλώνοντας κατάλαβε ότι, πέρα από την οικογένεια, η γραφή και οι σπουδές ήταν τροφή και τρόπος επιβίωσης.Σπούδασε γαλλική και ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στη Σορβόνη, γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπεσανσόν, Ιστορία της Τέχνης στο Γαλλικό Ινστιτούτο και συμμετείχε στα διεθνή προγράμματα Lingua.Μεγάλη της αγάπη το σχολείο, εργάστηκε στο Νυχτερινό Αχαρνών, στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων και τα τρία τελευταία χρόνια στο Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών.Έχει εκδώσει έξι βιβλία, έχει γράψει σενάρια για τρία ντοκιμαντέρ, καθώς και τηλεοπτικά σενάρια

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …