Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Απριλίου 2022

0

Η Παλιά Πόλη Ι
Είναι γνωστό πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ξανθιωτών είναι υπερήφανοι για την Παλιά Πόλη. Αυτό μάλιστα το δείχνουν με κάθε τρόπο. Μιλούν στους φίλους τους από άλλες περιοχές γι’ αυτήν, εκεί πηγαίνουν τους επισκέπτες τους κι εκεί έρχονται διάφοροι ταξιδιώτες γιατί έχουν ακούσει και διαβάσει γι’ αυτήν την μοναδική Παλιά Πόλη που διασώζεται ΟΛΟΚΛΗΡΗ κι όχι απλά κάποια κτίρια ή κάποιοι πυρήνες κτιρίων όπως σε άλλες ελληνικές περιοχές.
Αυτός λοιπόν ο χώρος, σήμερα έχει σχεδόν καθημερινή επισκεψιμότητα από Έλληνες αλλά και ξένους.
Κι ενώ αποτελεί το πρώτο μεγάλο τουριστικό όνομα για την Ξάνθη, εντούτοις δεν έχει την εικόνα που πρέπει διότι λείπει η φροντίδα του χώρου.
Γ.Δ.


Η Παλιά Πόλη ΙΙ
Ας δούμε λοιπόν κάποια προβλήματα της Παλιάς Πόλης, του Παραδοσιακού Οικισμού όπως είναι το όνομα κανονικά αλλά επικράτησε αυτό της Παλιάς Πόλης.
Ξεκινάμε από την πλατεία Μητροπόλεως διότι αποτελεί το σημείο που όλοι οι επισκέπτες θα δουν. Εκεί λοιπόν, σ’ αυτήν την πλατεία, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, όπως τα σπασμένα ξύλινα παγκάκια ή χαλασμένα.
Είναι γνωστό πως τη ζημιά την κάνουν οι έφηβοι νέοι που μαζεύονται εκεί το βράδυ.
Στην ίδια πλατεία, τα παρτέρια που δημιουργήθηκαν θέλουν φροντίδα. Είναι ξερά, ούτε πράσινο, ούτε λουλούδια, ενδεικτική εικόνα μειωμένης φροντίδας τόσο στα δεντράκια όσο και στα υπόλοιπα.
Γ.Δ.


Παλιά Πόλη ΙΙΙ
Η αρμόδια υπηρεσία πρασίνου οφείλει κατά διαστήματα να ενημερώνεται για την εικόνα της πλατείας. Οι αρμόδιοι, να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες στις καθαρίστριες για τον χώρο.
Ακόμη, χρόνια τώρα, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων κωφεύει στο αίτημα της απομάκρυνσης ενός κάδου που επισκευάστηκε με ένα κομμάτι λαμαρίνας όταν πριν 3 χρόνια κάποιοι πέταξαν στάχτες και προξενήθηκε ζημιά. Πρόκειται για τον κάδο έξω από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.
Πέρα όμως από το κέντρο, ο περιηγητής της Παλιάς Πόλης φθάνοντας στην οδό Βιζυηνού και Φιλίππου, θα ξαφνιαστεί με το χάλι τμήματος της οδού αυτής. Χάλι απερίγραπτο, γνωστό στο δήμο, αλλά αδιαφορία ετών για να λυθεί το θέμα.
Όπως τα λίγα παραπάνω που ελπίζουμε σύντομα να αντιμετωπιστούν από το σημερινό δήμο, που τελικά σ’αυτόν έλαχε να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα θέματα.
Γ.Δ.


Κινητικότητα
Επειδή είναι γνωστό πως ο χρόνος περνάει γρήγορα και πριν το καταλάβεις βρίσκεσαι απροετοίμαστος, γι’ αυτό κάποιοι υποψήφιοι για την αυτοδιοίκηση άρχισαν τις προεργασίες.
Από κοντά βέβαια και οι υποψήφιοι για τις βουλευτικές. Παρότι τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι γνωρίζουν πολύ καλά πως αργούν ακόμη και οι μεν αλλά και οι δε εκλογές.
Όμως κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι, από πριν ετοιμάζονται.
Έτσι, όταν δοθεί το σήμα της εκκίνησης αυτοί να είναι σε μεγάλο ποσοστό έτοιμοι.
Διότι γνωρίζουν πως πρόκειται για Μαραθώνιο αγώνα, όχι ταχύτητας και πως τότε ο χρόνος θα είναι πολύτιμος και λίγος.
Γ.Δ.


Επιτέλους άνοιξε ο Αγ. Κωνσταντίνος
Άνοιξε επιτέλους ο Μεθοριακός σταθμός του Αγ. Κωνσταντίνου μετά από δύο χρόνια που έκλεισε λόγω της πανδημίας. Ήταν ένα αίτημα την τοπικής κοινωνίας αλλά και της Βουλγαρίας που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά. Προσβλέπουμε στην άφιξη των γειτόνων μας κατά την τουριστική περίοδο αλλά και την έναρξη της επικοινωνίας σ’ όλα τα επίπεδα. Παλαιότερα πολλές φορές γκρινιάζαμε για το παραεμπόριο και για διάφορα αλλά τα δύο χρόνια που ήταν κλειστός ο Μεθοριακός σταθμός καταλάβαμε πόσος σημαντικός ήταν για την τοπική οικονομία. Όσο για το παραεμπόριο, παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα η αστυνόμευση και πρέπει ως προς αυτό να είναι πλέον οι ενέργειες των ιθυνόντων.
Μ.Ξ.


Μια παράξενη απαγωγή
Πρόσφατα κάτοικοι της οδού Σταθμού, γίναμε μάρτυρες μιας… απαγωγής.
Μιας παράξενης απαγωγής είναι αλήθεια, την οποία και καταγγέλλουμε.
Διαπιστώθηκε λοιπόν, για να μη σας κρατώ σε αγωνία, η απαγωγή ενός καινούριου κάδου απορριμμάτων που μετά από πολλές οχλήσεις του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων, τοποθέτησε σε αντικατάσταση παλαιού και μη επισκευαζόμενου.
Οι κάτοικοι αναζητούμε τον απαχθέντα κάδο στα πέριξ αλλά δεν εντοπίστηκε ακόμη.
Κάποιος κάτοικος, προχωρημένος στα αστυνομικά διηγήματα, έθεσε τον προβληματισμό μήπως «απαγωγέας» είναι ο ίδιος ο ΣΔΑΝ Ξάνθης!
Εάν όντως συμβαίνει αυτό, τότε θα πρέπει αμέσως ο απαχθείς κάδος να επιστρέψει στη θέση του.
-Αναμένουμε.
Γ.Δ.


Νοοτροπία Νεοελλήνων
Και μια και το θέμα μας είναι οι κάδοι απορριμμάτων, ιδού ένα ακόμη περιστατικό που δείχνει τη νοοτροπία που διακατέχει μερίδα των νεοελλήνων.
Το περιστατικό διαπιστώθηκε το Σάββατο, στην ίδια οδό. Κάποιος άφησε έξω από τους τέσσερις κάδους μια μεγάλη νάιλον σακούλα που περιείχε πολλά άδεια πλαστικά μπουκάλια. Τα άφησε στους κάδους για τα σκουπίδια.
Λοιπόν ο άνθρωπος αυτός που μάζεψε τα πλαστικά μπουκάλια, δεν έκανε δύο κινήσεις. Να πάει τα μπουκάλια 15 μέτρα πιο πέρα που υπάρχει κάδος ανακύκλωσης και δεύτερο, δε σήκωσε το καπάκι, έστω, να τοποθετήσει μέσα τα μπουκάλια στους κοινούς κάδους σκουπιδιών και τ’ άφησε έξω. Κι αυτό, γιατί δεν ήθελε να πιάσει τον κάδο ή να πατήσει το πεντάλ.
-Καθαρά νεοελληνική επαρχιώτικη νοοτροπία.
Γ.Δ.


Παραξενιές
Με την ευκαιρία της συμπεριφοράς μας ως πολίτες σε κάποια θέματα, αλλά κυρίως σ’ αυτό με τα σκουπίδια, έχω να πω πως μας χαρακτηρίζουν.
Έχουμε μια στάση απαξίωσης ως προς τα σκουπίδια. Τα δικά μας. Εξωτερικεύουμε μια συμπεριφορά προβληματική και αδικαιολόγητη.
Σκέφτομαι πως πολλά θα έχουν να διηγηθούν τόσο οι οδοκαθαρίστριες όσο, κυρίως, οι εργαζόμενοι στα ειδικά φορτηγά συλλογής των σκουπιδιών με τους κάδους.
Μάλιστα, όχι πριν πολλά χρόνια, συνέβαιναν τραγελαφικά γεγονότα με τις θέσεις των κάδων.
Αλλού τους έβαζε η αρμόδια υπηρεσία, το βράδυ κάποιος ή κάποιοι τους μετακινούσαν μακριά απ’ το σπίτι τους! Τελευταία αυτό το βραδινό σπορ σταμάτησε, ευτυχώς.
Γενικά, έχουμε σα κοινωνία, σαν άτομα, πολλές παραξενιές.
Γ.Δ.


Καλώς να ορίσει
Να και μια ευχάριστη είδηση για την περιοχή μας. Την Μεγάλη Εβδομάδα, η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί τη Θράκη. Θα επισκεφθεί και τους τρεις Νομούς, φυσικά και τη Σταυρούπολη απ’ όπου έλκει και την καταγωγή της.
Καλώς να ορίσει λοιπόν η αγαπημένη Πρόεδρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Οι Σταυρουπολίτες αλλά και γενικότερα οι Νεστοχωριανοί θα χαρούν ιδιαίτερα να την ξαναδούν, να συνομιλήσουν μαζί της.
Γ.Δ.


Οι Γαλλικές εκλογές
Οι γαλλικές εκλογές έδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο μια επικίνδυνη ακροδεξιά στροφή. Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν  στο πρώτο γύρο να πήρε ένα καθαρό προβάδισμα, ωστόσο τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Λεπέν και του Ζεμούρ συγκέντρωσαν συνολικά 30%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Ε.Ε. Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στην χώρα μας, καθώς οι γαλλικές εκλογές επηρεάζουν φυσικά όλη την Ευρώπη και τη χώρα μας. Η Γαλλία του Μακρόν  δεν θα είναι ίδια με την Λεπέν ούτε απέναντι στην Ευρώπη ούτε απέναντι στην χώρα μας. Μη ξεχνάμε ότι η Λεπέν υποστήριξε τον Πούτιν. Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι μεγάλη απειλή και βέβαια σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάντα στις κρίσεις «ανθούν» τα ακροδεξιά κόμματα Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την μνημονιακή περίοδο, που ήταν η αιτία για την είσοδο στο κοινοβούλιο της Χρυσής Αυγής.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…