Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

0

Εν αναμονή της ΕΛΣΤΑΤ
Με αγωνία περιμένουν πολλοί το αποτέλεσμα της απογραφής πληθυσμού τόσο της χώρας συνολικά, αλλά και της Ξάνθης ιδιαίτερα.
Θέλουν να πληροφορηθούν σχετικά με την αύξηση ή μείωση του πληθυσμού. Αυτό κυρίως ενδιαφέρει τους υποψήφιους βουλευτές, δημάρχους νυν και υποψήφιους γιατί ο πληθυσμός κάθε δήμου καθορίζει κάποια στοιχεία που διαμορφώνουν τοπικές εξελίξεις.
Υπομονή λοιπόν. Σύντομα τα στοιχεία θ’ ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ. Εκείνο που θεωρώ ως σίγουρο είναι πως θα είμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο πληθυσμού. Η όποια αυξομείωση θα είναι ασήμαντη.
Γ.Δ.


Εμπιστοσύνη στην ΕΛΣΤΑΤ
Και μια ο λόγος για την ΕΛΣΤΑΤ, πρέπει να επισημάνουμε πως η Στατιστική Υπηρεσία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων.
Κόμματα, φορείς, ιδιώτες, κρατικές υπηρεσίες και Οργανισμοί, αποδέχονται απόλυτα και χωρίς αμφισβήτηση τ΄αποτελέσματα που ανακοινώνει. Αποτελέσματα ερευνών και αξιολογήσεων βάση επιστημονικών κανόνων.
Αρέσουν δεν αρέσουν τ’ αποτελέσματα είναι αυτά, είναι αριθμοί που βγαίνουν μέσα από στοιχεία που τυγχάνουν υπεύθυνης επεξεργασίας.
Για την ιστορία θυμίζω πως της ΕΛΣΤΑΤ ηγείται ο Θάνος Θανόπουλος, γιος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Θανόπουλου, νομάρχη Ξάνθης, «Ξανθιώτικης» καταγωγής όπως δηλώνει.
Γ.Δ.


Οριστικά τέλος
Όσοι πιθανόν δεν το έχουν καταλάβει, οφείλουν πλέον να το αποδεχτούν μετά την ρητή και κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος ως γνωστόν δήλωσε πως οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2023.
Έτσι, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στις όποιες πρόωρες εκλογές οριστικά και αμετάκλητα.
Βέβαια, ο πρωθυπουργός εκτίμησε και το γενικό αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στη χώρα εξαιτίας των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Είναι λογικό πως πρόωρες εκλογές με βαρύ πολιτικό και οικονομικό κλίμα κανείς λογικός πολιτικός δεν κάνει. Περιμένει την εξομάλυνση. Βέβαια, το τι θα ισχύει του χρόνου τον Μάιο είναι αδύνατο να προβλέψει κάποιος.
Γ.Δ.


Νέα παγκάκια
Επανέρχομαι σε θέμα που μας έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν. Για να τίθεται εκ νέου από συμπολίτες σημαίνει πως δεν πραγματοποιήθηκε το αίτημα, το οποίο μάλιστα έχει και μικρό οικονομικό κόστος υλοποίησης.
Λοιπόν να τοποθετηθούν τόσο το κέντρο όσο και στις γειτονιές, όπου βέβαια υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, παγκάκια. Αυτό ζητούν κάτοικοι της πόλης μας και περιμένουν από το δήμο να υλοποιήσει το αίτημά τους.
Απλά, ξύλινα παγκάκια. Για να κάθονται, να συζητούν με την παρέα τους, να ξεκουράζονται μετά τον περίπατό τους, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.
Ας ανατεθεί σε υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας να κάνουν μια έρευνα, να εντοπίσουν τους χώρους κι ας αποφασιστεί η τοποθέτησή τους αναλογικά σε κέντρο και γειτονιές.
Γ.Δ.


Τέλος του 2023 οι εκλογές στα Επιμελητήρια
Παράταση για ένα ακόμη χρόνο στην θητεία των διοικήσεων των Επιμελητηρίων εισηγείται με διάταξη το αρμόδιο υπουργείο. Δηλαδή η θητεία λήγει στο τέλος του 2023 ενώ κανονικά επρόκειτο να γίνουν εκλογές τέλος του 2022.  Ουσιαστικά γίνεται δεκτό το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, που επικαλέστηκαν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον πόλεμο στην αγορά οι οποίες όπως υποστηρίζουν δεν είναι οι κατάλληλες για να αρχίσουν εκστρατείες και αντιδικίες μεταξύ τους.
Πρόκειται για νέα παράταση που δίνεται γιατί η πρώτη ήταν από την πανδημία.
Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες είναι τόσο σαρωτικές, τα προβλήματα των επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης τόσο μεγάλα, ώστε τον κόσμο της επιχειρηματικότητας το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί αυτό τον καιρό,  είναι οι εκλογές στα θεσμικά όργανα.
Μ.Ξ.


Έργα με αυτοχρηματοδότηση
Στους δήμους το γνωρίζουν, κυρίως οι δήμαρχοι αρκετά καλά. Όταν πρέπει να κάνεις κάποια έργα με αυτοχρηματοδότηση και δεν διαθέτεις το ανάλογο ποσό ή δεν θέλεις να το διαθέσεις διότι έχεις άλλα σχέδια, τότε, απλά δανείζεσαι.
Αυτό θα πρέπει να κάνουν οι δήμαρχοι του νομού. Να προγραμματίσουν έργα με τις μελέτες τους και κοστολογημένα, να δανειστούν τα απαραίτητα κεφάλαια για να τα υλοποιήσουν. Μέθοδος παλιά, χρησιμοποιημένη και αποδοτική.
Είναι λανθασμένη η νοοτροπία και η άποψη να μην κάνεις έργα για να μη χρωστάς. Όχι!
Πρέπει να χρεωθείς για να κάνεις δικά σου έργα με δικούς σου πόρους.
Το χρέος δεν είναι κακό, οι περισσότεροι δήμοι χρωστούν και σιγά σιγά τα εξοφλούν. Μένουν όμως τα έργα κι αυτό μετράει στους δημότες.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση μελετών
Φίλος, πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ξάνθης, σε συζήτηση πριν λίγο καιρό, μου είχε πει πως για κάποια έργα, δεν χρειάζεται να γίνουν νέες μελέτες. Αν ψάξουν στα συρτάρια, μου είπε, θα βρουν πολλές μελέτες και για διάφορα θέματα. Αυτές οι μελέτες αφού αξιολογηθούν και επικαιροποιηθούν, μπορούν να υλοποιηθούν.
Θέτω το θέμα υπ’ όψιν του δημάρχου και των υπολοίπων στελεχών του δήμου. Ας ψάξουν. Θα βρουν υλικό που υπάρχει και περιμένει ν’ αξιοποιηθεί. Μελέτες που πληρώθηκαν από το δήμο ή έγιναν από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία και για κάποιους λόγους δεν προχώρησαν.
Είναι μια δημοτική περιουσία που αξίζει να βγει στο φως και να αξιοποιηθεί.
Γ.Δ.


Οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ
Το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν εκλογές στις 6 Οργανώσεις Μελών (Ανατολικής Ξάνθης, Δυτικής Ξάνθης, Γενισέας, Σελέρου, Τοξοτών, Σταυρούπολης) για την ανάδειξη συνέδρων για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σ’  αυτές αναδείχτηκαν 30 σύνεδροι. Αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύνολο 100 και πλέον ψήφων, ο γραμματέας Γιώργος Χατζηθεοδώρου και ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ έλαβαν μόλις 28 και 21 αντιστοίχως έκαστος. Αυτό δεν δείχνει και ιδιαίτερη αποδοχή από τα μέλη. Γιατί άραγε; Πιθανότατα κρίνονται για κάποιες επιλογές τους. Μήπως γι αυτό και δεν ανακοινώθηκαν οι ψήφοι;
Μ.Ξ.


Βαφτίσια στο ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ
Νέα περίοδος χαράς στους φίλους και μέλη της Κεντρώας Δημοκρατικής παράταξης της χώρας. Θα συμμετάσχουν ως νονοί στα «βαπτίσια» του ονόματος που θα έχει από δω και πέρα το κόμμα τους.
Μαθαίνω δε πως βρίσκονται μέσα στη χαρά για το δικαίωμα που τους δίνεται να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη για το νέο όνομα.
Μεταξύ μας δεν είναι και μικρό πράγμα να έχεις το δικαίωμα να πεις ελεύθερα τη γνώμη σου, την άποψή σου για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου: «Το όνομα της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα το υπογράψουν με την ψήφο τους οι χιλιάδες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 8ης Μαΐου».
Πάντως μεταξύ μας, προβλέπω να επικρατήσει διπλή ονομασία «ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη».
Σημασία πάντως έχει ότι τα βαπτίσια θα γίνουν.
Γ.Δ.


Προς το δήμο Ξάνθης
Οι δημοτικές υπηρεσίες οφείλουν να ακούν με προσοχή τις υποδείξεις, παρατηρήσεις και παράπονα των δημοτών. Πρέπει να δέχονται με ευγένεια και με προθυμία να τους εξυπηρετούν διότι πολλές φορές οι παρατηρήσεις τους είναι σωστές και βοηθούν τον δήμο.
Συμπολίτης λοιπόν επισκέφθηκε το δήμο Ξάνθης για να επισημάνει πως ως κάτοικος της Εκτενεπόλ, η περιοχή τους στερείται οδοσήμανσης. Αυτό δυσκολεύει τους πολίτες που θέλουν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά τόσο με το Ηλεκτρονικό Μητρώο όσο και με την ΑΑΔΕ γιατί το σύστημα δεν δέχεται τη συνεργασία χωρίς ονομασία οδού. Κι αυτό διότι στην Εκτενεπόλ τα έχουν κωδικοποιήσει τα ακίνητα σύμφωνα με τα Οικοδομικά Τετράγωνα 1,2 κλπ (π.χ. Ο.Τ.1).
Και το πιο ωραίο; Οι πινακίδες είναι έτοιμες, αλλά εδώ και δύο μήνες περιμένουν το πράσινο φως, τίνος άραγε, για να τοποθετηθούν.
Πάντως, το θέμα είναι σοβαρό γι’ αυτό πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε και άμεσα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …