Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

0

«Οικονομική αιμορραγία»
Δεν είναι καινούργιο, αλλά παλιό και γνωστό. Ο λόγος για την οικονομική αιμορραγία της Θράκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικά.
Θα καταλάβατε βέβαια πως λόγος γίνεται για τη μετάβαση Ελλήνων στις γειτονικές χώρες για αγορές διάφορων προϊόντων. Από βενζίνη μέχρι τρόφιμα. Το θέμα γνωστό, το έχουν επισημάνει όλα τα Επιμελητήρια, αλλά «φωνή βοώντος». Όλοι κωφεύουν και κάνουν σα να μην υπάρχει.
Για μας στη Θράκη δύο είναι οι χώρες που προσελκύουν τους καταναλωτές. Τουρκία και Βουλγαρία. Οι συμπατριώτες μας γεμίζουν τα ντεπόζιτά τους και τα ψυγεία τους, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα σύνορα.
Γ.Δ.


Πόλη της Μουσικής
Ναι, σταυροδρόμι μουσικής θα γίνει η Ξάνθη από 2 έως 7 Μαΐου. Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής παύσης, ξεκινά το γνωστό Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων. Θα γεμίσουν και πάλι οι δρόμοι και τα κτίρια από μουσική, από νιάτα και τραγούδια.
Εμπνευστής του Φεστιβάλ ο μεγάλος Ξανθιώτης μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.
Το φετινό φεστιβάλ έχει θέμα «Μουσικά Σταυροδρόμια. Όταν το σύγχρονο αγκαλιάζει το παραδοσιακό».
Ο δήμος που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 27 μουσικά σχολεία και βεβαίως σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως τον Νίκο Κυπουργό, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Σωκράτη Σινόπουλο και πολλοί άλλοι.
Γ.Δ.


Μουσικές στιγμές
Δύο λόγια ακόμη για το Μουσικό Φεστιβάλ που συμμετέχουν Μουσικά Σχολεία. Λοιπόν, από 2 έως 7 Μαΐου, η πόλη θα πλημμυρίσει μουσική.
Σε κάθε πλατεία, σε δρόμους, σε κτίρια, θα υπάρχει μουσική, τραγούδια, νεανικές παρουσίες.
Μια πόλη γεμάτη μουσική, τραγούδια, χορούς. Τι άλλο αλήθεια καλύτερο;
Και οι συναυλίες, τόσο των μαθητών με τα όργανά τους, τα τραγούδια τους. Πρόκειται για μια μυσταγωγία μοναδική.
Θυμάμαι την πρώτη φορά, στο ξεκίνημα. Εκατοντάδες νέοι, να παίζουν μουσικά κομμάτια στην κεντρική πλατεία. Η εικόνα μοναδική, εξαίσια, συγκινητική. Δάκρυσα από τη όμορφη εικόνα, από τους νέους, από την ποιότητα της μουσικής.
Συγχαρητήρια σε όλους. Μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές.
Γ.Δ.


Και μετά ήρθε η ηπατίτιδα (Έλεος!)
Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως υποχωρεί σε κρούσματα αλλά όχι στους σκληρούς δείκτες (θάνατοι και διασωληνωμένοι) νέα ανησυχία διακατέχει την επιστημονική κοινότητα και κατ’ επέκταση την κοινωνία. Πρόκειται για τον νέο ιό της ηπατίτιδας που προσβάλλει τα παιδιά. Σημειωτέον ότι τα παιδιά της χώρας μας είναι εμβολιασμένα για δύο ιούς της ηπατίτιδας αλλά αυτόν τον συγκεκριμένο δεν τον  καλύπτουν τα εμβόλια. Και αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.
Ενός κακού μύρια έπονται…Τι θα μας βρει ακόμη Χριστέ μου;
Μ.Ξ.


Ο ευσεβής χριστιανός Βλαδίμηρος
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προφασίζεται ότι είναι καλός χριστιανός. Επισκέπτεται το Άγιον Όρος και προσεύχεται με ευλάβεια, ανάβει το κερί του, εναγκαλίζεται τον Πατριάρχη της Μόσχας. Γενικά δίνει την εικόνα ενός θεοσεβούμενου ανθρώπου. Ενός χριστιανού ηγέτη που υπακούει στις εντολές της Γραφής, του Ευαγγελίου. Άλλωστε και στην πολιτική του θεωρία για τον «Ρωσικό κόσμο», χρησιμοποιεί συχνά-πυκνά αναφορές στη θρησκεία, στην Ορθοδοξία ειδικότερα, για να επικρίνει τον υποτιθέμενο αμοραλισμό και κατάπτωση (decadence) της Δύσης. Παρά ταύτα, ο θεοσεβούμενος πρόεδρος Πούτιν – που υποτίθεται πορεύεται με τον σταυρό στο χέρι – έχει εξαπολύσει τον πλέον βάρβαρο πόλεμο στη σύγχρονη ιστορία ενάντια σε μια ανεξάρτητη ομόθρησκη χώρα, ενώ τα στρατεύματά του διαπράττουν τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα πολέμου στον 21ο αιώνα σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή. Και όλες αυτές οι ανίερες πράξεις έχουν τις ευλογίες της Ρωσικής Εκκλησίας και του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου!
Η βαρβαρότητα του πολέμου που διέταξε ο Βλαδίμηρος πασών των Ρωσιών δεν περιορίστηκε ούτε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι Ορθόδοξοι κάτοικοι της Μαριούπολης το φετινό Πάσχα σταυρώθηκαν κυριολεκτικά από τα χέρια του ευσεβούς Βλαδίμηρου. Βλέποντας Μεγαλοβδομαδιάτικα τους Τσετσένους μισθοφόρους του Πούτιν να αλώνουν την πόλη τους κραυγάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ!
Οι εν Ελλάδι πιστοί χριστιανοί και θαυμαστές του Πούτιν πώς δικαιολογούν άραγε αυτά τα εγκλήματα;


Πλησιάζει η 8η Μαΐου
Για τους Πασόκους είναι μια σημαντική ημερομηνία. Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις από τα κεντρικά, την Κυριακή 8 Μαΐου θα γίνει η εκλογή μελών των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, θα ψηφιστούν οι σύνεδροι, ενώ θα γίνει ψηφοφορία για το όνομα του κόμματος.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν στις εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου και έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο του κόμματος, ο γνωστός αριθμός των 270.000 μελών και φίλων που πήραν μέρος.
Σταδιακά η παράταξη του ΠΑΣΟΚ αποκτά υπόσταση οργανωτική και ετοιμάζεται για την όποια εκλογική αναμέτρηση.
Γ.Δ.


Χρόνια Πολλά σε όλους
Το έδωσαν και κατάλαβε οι νεοέλληνες το φετινό Πάσχα. Ξέσπασαν για τα δυο προηγούμενα των εγκλεισμών. Κι έτσι, με τη βοήθεια του καιρού, πήραν τους δρόμους για τα χωριά τους, τις εξοχές και γνωστά μέρη σε όρη και νησιά.
Η φυγή ήταν μοναδική και δεν την άφησαν να χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Έφαγαν, ήπιαν, τσούγκρισαν τ’ αυγά τους, χόρεψαν, είδαν τους γέρους γονείς, τους παλιούς φίλους που έμειναν στο χωριό.
Έχει το ελληνικό Πάσχα τις δικές του ιδιαιτερότητες που δεν αλλάζουν εύκολα.
-Χρόνια Πολλά σε όλους και του χρόνου και πάλι με Υγεία να γιορτάσουμε την Ανάσταση.
Γ.Δ.


Ανταλλαγή ευχών
Ανταλλαγή ευχών έκανε ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης το Μεγάλο Σάββατο. Τον συναντήσαμε στην 28ης Οκτωβρίου, στην καρδιά της αγοράς, να περνά, να χαιρετά, να εύχεται και να μιλά για λίγο με τους επαγγελματίες.
Την επαφή αυτή ο Τσέπελης την είχε και παλιά σαν αντιδήμαρχος και πρώτος διδάξας ήταν ο Φίλιππος Αμοιρίδης.
Η επαφή του δημάρχου με τους ανθρώπους της αγοράς πέρα από το τυπικό των ευχών, είναι και μια απόδειξη του ενδιαφέροντος του πρώτου πολίτη για την αγορά, την κίνησή της, τις προοπτικές της και τα όποια προβλήματά της.
Γ.Δ.


Ευχαριστούμε κυρία Πρόεδρε
Οι Θρακιώτες στο σύνολό τους και οι Ξανθιώτες ειδικότερα, είχαν την μοναδική ευκαιρία να τους τιμήσει με την παρουσία της η αξιότιμη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κυρία Πρόεδρος αυτές τις ημέρες βρέθηκε κοντά στους ακρίτες. Από τον Έβρο μέχρι την Σταυρούπολη. Κοντά στους κατοίκους που έζησαν ξεχωριστές στιγμές από την παρουσία της, απλή και ανεπιτήδευτη.
Χαρά και ικανοποίηση των Θρακιωτών, γι’ αυτό και το ειλικρινές και αυθόρμητο αγκάλιασμα της Προέδρου.
Στιγμές όμορφες, ανθρώπινες, γεμάτες χαρά και συγκίνηση, όπως στη Σταυρούπολη που δεν ξεχνά να την επισκέπτεται η κυρία Πρόεδρος.
Ευχαριστούμε, από καρδιάς για τις όμορφες και ανθρώπινες στιγμές κυρία Πρόεδρε.
Γ.Δ.


Η δική μας Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Μαζί μας έκανε Ανάσταση η πρόεδρος Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι η τρίτη φορά που μας επισκέπτεται από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της. Είναι φανερό ότι η ΠτΔ έχει  ισχυρούς δεσμούς με την Σταυρούπολη αφού έλκει την καταγωγή της και γενικά με το νομό μας και το αποδεικνύει. Η πρόσφατη επίσκεψή της εκτός των άλλων είχε ένα ισχυρό συμβολισμό. Είχε κεντρικό άξονα την τιμή στον προσφυγικό ελληνισμό γι αυτό επισκέφτηκε συγκεκριμένα χωριά στον Έβρο και στην Ροδόπη αλλά και στο νομό μας. Την Κεσσάνη και την Μάνδρα, δυο οικισμούς που αποτελούνται καθ΄ολοκληρίαν από  προσφυγικό ελληνισμό. Πολύ απλή, πολύ προσηνής, η ΠτΔ τιμά τον θεσμό του πρώτου πολίτη της χώρας, προσδίδοντάς του μεγαλύτερο κύρος, με το ήθος, την αξιοπρέπεια και την μεστότητα του λόγου της.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…