Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Απριλίου 2022

0

Νοοτροπία
Συμπολίτης μας τηλεφώνησε να πληροφορηθεί τα ονόματα των Ξανθιωτών μελών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχτηκαν για να συμμετάσχουν στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 14-17 Απριλίου.
Τον ενημερώσαμε το φίλο μας, αφού του εξηγήσαμε πως η καθυστέρηση οφείλεται σε διαχειριστικούς λόγους της εκλογικής ομάδας.
Τέλος πάντων, ίσως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως υποψιαζόμαστε. Ένας δε εξ’ αυτών η επικράτηση των λεγόμενων προεδρικών στην εκλογική διαδικασία.
Γ.Δ.


Υπάρχει και τρίτος παίκτης
Σε καφέ της κεντρικής πλατείας συνάντησα παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που παρότι πρώην, δεν θεωρεί τον εαυτό του τέως.
Έτσι, είχαμε εκτός των άλλων και μια συζήτηση για τα τελευταία πολιτικά νέα.
Για το νέο ΠΑΣΟΚ μου εξέθεσε την στρατηγική που θ’ ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος, με στόχο το υψηλότερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Στο πλίσιο αυτό, ψηλά στην ατζέντα του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να υπάρχουν τρεις προτεραιότητες. Πρώτη η αυτοργάνωση του κόμματος, δεύτερη η πολιτική πρόταση και τρίτη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Τέλος, υποστήριξε πως στο πολιτικό εγχώριο παιγνίδι υπάρχει πλέον και τρίτος σοβαρός παίκτης κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοεί κανείς.
-Τι να πω, εύχομαι τα καλύτερα.
Γ.Δ.


Από τους 27.000 νεκρούς στην Ελλάδα, οι 22.000 ήταν ανεμβολίαστοι
H μετάλλαξη Ομικρον καλπάζει, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά και σε αυτό το κρίσιμο στάδιο έρχονται νέα στοιχεία για την ισχυρή προστασία του εμβολίου.
Χαρακτηριστικά είναι αυτά που μοιράστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα οποία δείχνουν το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι.
Ο κ.Πλεύρης υποστήριξε ότι «μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαμε 27.000 θανάτους, εκ των οποίων οι 22.000 ήταν ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας». Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 81,5%.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ που θα ανακοινωθούν επίσημα σύντομα, συνολικά μέχρι τα τέλη Μαρτίου 15.500 συνάνθρωποί μας εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι 13.700 ήταν ανεμβολίαστοι», δηλαδή το 88,3%…
Η Όμικρον, όπως όλα δείχνουν είναι μεν ηπιότερη, ωστόσο συνεχίζει να στέλνει στην εντατική και στο θάνατο εκατοντάδες ανεμβολίαστους – κυρίως – κάθε μήνα…


Σε κρίση (νευρική;)  οι Διευθυντές της εκπαίδευσης
Σε κρίση (ίσως και νευρική) βρίσκονται αυτό το διάστημα οι Διευθυντές εκπαίδευσης  αφού πρόκειται να αποφασιστεί εντός των ημερών ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν, ποιοι θα αλλάξουν έδρες, ποιοι θα παραμείνουν στις ίδιες. Έτσι υπάρχει μια τεταμένη κατάσταση μεταξύ των διδασκόντων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο νυν Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια και συνεπώς έχει τα εχέγγυα για να παραμείνει. Επίσης έχει βγει το ΦΕΚ για τους συμβούλους και η κατανομή των ειδικοτήτων τους. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στους 5 νομούς της Περιφέρειάς μας αντιστοιχούν 10 σύμβουλοι με ειδικότητες Θεολόγου, Φιλολόγου, Μαθηματικού, Φυσικού, Μουσικής κ.λ.π. και οι 6 απ’ αυτούς θα έχουν έδρα την Ξάνθη και θα έχουν τα γραφεία τους στην Δευτεροβάθμια που στεγάζεται στο κτήριο της Π.Ε. Ξάνθης (Διοικητήριο)
Μ.Ξ.


Τι γίνεται αλλού
Στη χώρα μας, αυτή της φαιδράς πορτοκαλέας, παγίως οι κυβερνήσεις έχουν μία στόχευση. Πώς και με ποια μέτρα και αποφάσεις θα λάβουν μέτρα εις βάρος… των επαρχιακών εφημερίδων κυρίως.
Αναφέρομαι με πλήρη γνώση από την μεταπολίτευση και δω.
Όλα τα κόμματα, εκτός μιας περιόδου του ΠΑΣΟΚ λόγω του Γενικού Γραμματέα που γνώριζε το αντικείμενο.
Κι ενώ λοιπόν στην χώρα μας ο επαρχιακός – περιφερειακός Τύπος ήταν στο στόχαστρο κατά καιρούς κυβερνήσεων, στον Καναδά, ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενό τους που αναμεταδίδουν.
Αυτό αλλού, όπως και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια υπάρχει οικονομική στήριξη περιφερειακών εφημερίδων μέσω πρωτοβουλιών κλπ.
Γ.Δ.


Ούτε στο Πόρισμα συναίνεση
Είναι γνωστό ελληνικό φαινόμενο που μας ξεχωρίζει αρνητικά βέβαια από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε εύκολα, να συναινέσουμε πως κάποιος άλλος έχει δίκιο, πως είναι πιο σωστή η πρότασή του από τη δική μας, πως άλλος είναι πιο έξυπνος, πιο ικανός.
Όχι, ποτέ! Σπανίως Έλληνας θ’ αποδεχτεί πως υστερεί, πως δεν γνωρίζει, πως κάποιος άλλος έναντι αυτού είναι ικανότερος και αξίζει να είναι πρώτος.
Όλα αυτά λοιπόν μου ήρθαν στο νου και με γέμισαν θλίψη. Αφορμή η συζήτηση στη βουή του Πορίσματος της Διακομματικής για τη Θράκη.
Γι’ αυτό που ζητούσαμε και έγινε και αφού έγινε, η αντιπολίτευση το κριτικάρει αρνητικά και δηλώνει πως θα το «πετάξει» όταν γίνει αυτή κυβέρνηση. Και πως «αποτελεί ένα ευχολόγιο που θα μείνει στα συρτάρια».
Ούτως εχόντων των πραγμάτων θα επαναλάβω πως δεν έχει σωτηρία η χώρα.
Γ.Δ.


Χάθηκε η ευκαιρία
Θα μείνω για λίγο ακόμη στο θέμα του Πορίσματος της Διακομματικής για τη Θράκη.
Πρώτη διαπίστωση πως κάποια κόμματα δεν είχαν κατανοήσει την ουσία και το περιεχόμενο που θα έπρεπε να περιέχει το Πόρισμα. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ περιέλαβε στο δικό του Πόρισμα την μειονοτική εκπαίδευση.
Δεύτερη διαπίστωση πως η αντιπολίτευση δεν πρότεινε έργα εμβέλειας και προτάσεις με στόχευση για τη Θράκη συνολικά. Έργα σοβαρών υποδομών που έχει ανάγκη η Θράκη, την θεσμοθέτηση κινήτρων για την πραγματική ανάπτυξη που θα προσφέρει εργασία και σιγουριά.
Η αντιπολίτευση αρκέστηκε στην παράθεση αιτημάτων τοπικού επιπέδου, μικροπολιτικής για ικανοποίηση κάποιων ομάδων πολιτών.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα πολιτικά κόμματα απέδειξαν πως είναι κατώτερα των περιστάσεων σε ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα όπως αυτό της Θράκης. Για την οποία Θράκη αφιερώνουν ωραία λόγια συμπάθειας αλλά στην πράξη, όπως το Πόρισμα, σφυρίζουν αδιάφορα.
Ας μη κρυβόμαστε. Τα κόμματα έχασαν μια μοναδική ευκαιρία να διδάξουν συναίνεση.
-Καληνύχτα Κεμάλ…
Γ.Δ.


Ναι μεν, αλλά…
Καλός ο αντιπυρικός σχεδιασμός που ξεκίνησε για το νομό μας κι ελπίζουμε όταν χρειαστεί να εφαρμοστεί, να είναι αποδοτικός και έγκαιρος.
Παρότι ο νομός στην ύπαιθρο χώρα και οι κατοικημένος περιοχές δεν γνώρισαν σημαντικές πυρκαγιές, όμως καλό είναι τα μέτρα να λαμβάνονται γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί.
Όμως, υπάρχει και κάτι που πρέπει να επισημανθεί. Είναι πλέον γνωστό πως πολλές φωτιές προέρχονται από εμπρησμό. Μια δε πρόφαση, είναι το κάψιμο κλαδιών κλπ. Συνήθως από ηλικιωμένους. Το κόλπο παλιό και γνωστό αλλά αποδίδει. Και καίει χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια, περιουσίες.
Ας είναι λοιπόν αυστηροί οι φορείς της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Δικαστές. Η εύκολη λόγω ανθρωπισμού και μεγάλης ηλικίας των εμπρηστών που απαλλάσσονται, πρέπει να σταματήσει.
-Σκληρό αλλά απαραίτητο για προστασία αφενός των δασών αλλά και των περιουσιών που καίγονται.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται το μπάχαλο με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης
Συνεχίζεται το μπάχαλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Μπορεί το υπουργείο να έδωσε 9μηνη παράταση στα πιστοποιητικά των πλήρως εμβολιασμένων και 6μηνη στα πιστοποιητικά νόσησης αλλά το σύστημα δεν τους καλύπτει όλους. Καθημερινά στα ΚΕΠ οι υπάλληλοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν  τους πολίτες. Δεν μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό όσοι νόσησαν πριν προλάβουν να κάνουν την γ΄ δόση και δεν έκαναν PCR αλλά rapid στο διάστημα που δεν είχε εκδοθεί η ΚΥΑ που αναγνώριζε πιστοποίηση και με rapid. Έτσι όταν περάσει το τρίμηνο από την νόσηση μένουν χωρίς πιστοποιητικό. Γι αυτούς μονόδρομος είναι η τρίτη δόση ενώ γιατροί λένε ότι η νόσηση κάνει ανοσία για 6 μήνες! Μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι ανεμβολίαστοι που νόσησαν και πέρασε το τρίμηνο.
Γενικά το σύστημα «μπάζει» από παντού και ταλαιπωρείται ο κόσμος.
Μ.Ξ.


Παρατηρήσεις συμπολίτη
Ο κριτής λαός λένε οι Πολιτικοί. Εμείς για την περίπτωσή μας εδώ στο δήμο Ξάνθης (και κατ’ επέκταση και στους υπόλοιπους) λέμε για τον κριτή δημότη. Διαβάστε τις παρατηρήσεις (και οι δημοτικοί μας υπεύθυνοι βέβαια) που μας έστειλε γραπτά γνωστός συμπολίτης μας.
Λεπτομέρειες για μια καλύτερη πόλη
-Βελτίωση, έλεγχος, συντήρηση, καθαριότητα στις Δημόσιες Τουαλέτες
-Αντιμετώπιση των αδέσποτων σκύλων
-Αντικατάσταση των ξερών δέντρων στις δεντροστοιχίες (όπως στην οδό Τσιμισκή)
-Ξεχορτάριασμα των πεζοδρομίων στις συνοικίες
-Αποκατάσταση φθορών στο Λιμνίο και σβήσιμο επιγραφών των αναρχικών
-Καθαρισμός των οικοπέδων στις συνοικίες από απορρίμματα (κυρίως σε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα)
-Συντήρηση ή αντικατάσταση φθαρμένων κάδων απορριμμάτων
-Συμπλήρωση κενών πλακιδίων στα πεζοδρόμια
-Σβήσιμο στους τοίχους τις μουτζούρες που δεν είναι γκράφιτι
-Τοποθέτηση επιγραφών με τις ονομασίες οδών σε όλη την πόλη, όπου δεν υπάρχουν
-Κλάδεμα και περιποίηση των δέντρων των πεζοδρομίων και καθαρισμός των χόρτων στη βάση τους
-Ενίσχυση του φωτισμού στην Κεντρική Πλατεία
-Ο εκάστοτε Δήμαρχος και οι σύμβουλοι να μεταβαίνουν πεζή στις συνοικίες για να διαπιστώνουν προβλήματα. Το πραγματοποιούσε ο αείμνηστος Φίλιππος Αμοιρίδης.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…