Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 30 Απριλίου 2022

0

Προσοχή στις φιλοζωικές υπερβολές
Γνωρίζω πάρα πολλούς συμπολίτες που αγαπούν και συμπαθούν τα ζώα. Σχεδόν όλα. Έχουν απέναντι σ’ αυτά μια θετική στάση, θέλουν και δέχονται τα ζώα να μην βασανίζονται.
Μάλιστα με ικανοποίηση βλέπουν την αύξηση της φιλοζωίας στην πόλη μας με την εμφανή παρουσία των φιλόζωων μικρών και μεγάλων.
Οι συμπολίτες αυτοί, συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου, χαίρονται για την εξέλιξη αυτή όταν μάλιστα τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υγεία των οικόσιτων ζώων, την διατροφή τους κλπ.
Από τα σημεία αυτά, έως το σημείο να υπάρχουν διαμαρτυρίες φιλόζωων και απαίτηση να σταματήσουν τα πυροτεχνήματα στις γιορτές γιατί τρομάζουν τα σκυλάκια, ε, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πρόκειται για μια παράλογη υπερβολή, που ξεπερνάει κάθε καλή πρόθεση από την πλευρά των άλλων, μη κατόχων σκύλων.
Αυτές οι φιλοζωικές υπερβολές συνήθως κάνουν ζημιά διότι υποτιμούν τον άνθρωπο και υπερεκτιμούν το ζώο.
Γ.Δ.


Το φυτοπλαγκτόν
Μας ήρθε και φέτος συνεπές στο ραντεβού του το φυτοπλαγκτόν, ας μην έχουμε παράπονο.
Πρόκειται για φαινόμενο που το συναντάμε στις παραλίες μας, τέτοια εποχή. Τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες.
ο φαινόμενο είναι περισσότερο άσχημο οπτικά και αποθαρρύνει τους κολυμβητές να μπουν στη θάλασσα. Βέβαια πιο μέσα, είναι πιο καθαρά τα νερά. Το σημειώνω για τους φανατικούς κολυμβητές.
Κατά τα λοιπά, υπομονή, όπως ήρθε το φυτοπλαγκτόν έτσι και θα φύγει μόνο του.
Γ.Δ.


Μία συνέντευξη
Δύο Ξανθιώτες, ένας δημοσιογράφος, ο άλλος ηθοποιός, συναντά ο ένας τον άλλο σε μια συνέντευξη στην Αθήνα. Πρόκειται για το δημοσιογράφο Γιώργο Νάστο και τον ηθοποιό Γιλμάζ Χουσμέν. Συζητούν για το θέατρο, για την εμφάνιση του νεαρού ηθοποιού, το ξεκίνημα, την πορεία του, τις δυσκολίες στον ήδη δύσκολο θεατρικό χώρο για έναν νέο ηθοποιό.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο BHMAgazino με τον τίτλο «Με δύναμη από τη Θράκη» πριν λίγες ημέρες και θα προσπαθήσουμε να τη δημοσιεύσουμε.
Εκείνο που επισημαίνουμε είναι ότι ο Γιλμάζ Χουσμέν, μουσουλμάνος από την Ξάνθη, πως ξεχωρίζει ήδη για το ταλέντο και την προσωπικότητά του.
Γ.Δ.


Χρόνια Πολλά
Την Κυριακή ολοκληρώνεται ο μήνας της νηστείας των μουσουλμάνων κατοίκων του νομού μας. Αμέσως μετά, ακολουθεί επί τριήμερο το Σεκέρ Μπαϊράμ.
Πρόκειται για μία από τις δύο μεγάλες γιορτές του ισλαμικού κόσμου και συνοδεύεται από γλυκά, κυρίως μπακλαβά.
Το Ιντ-αλ-φιτρ είναι μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας.
Το Ιντ-αλ-φιτρ είναι μια χαρούμενη γιορτή με σημαντική θρησκευτική σημασία, γιορτάζοντας την επίτευξη της ενισχυμένης ευσέβειας. Είναι ημέρα της συγχώρεσης, της ηθικής νίκης, της ειρήνης της κοινότητας, της υποτροφίας, της αδελφοσύνης και της ενότητας.
Οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν όχι μόνο το τέλος της νηστείας αλλά δοξάζουν τον Αλλάχ για τη βοήθεια και δύναμη που θεωρούν ότι τους έδωσε μέσω του προηγούμενου μήνα.
Με την ευκαιρία της γιορτής  ευχόμαστε Χρόνια Πολλά, Ειρηνικά, Δημιουργικά στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας.
Γ.Δ.


1ος Παιδικός Σταθμός
Στο δήμο Ξάνθης υπήρχε κατά το πρόσφατο παρελθόν ο πρώτος Παιδικός Σταθμός. Ναι, πρόκειται για το έρημο και κλειστό κτίριο με τη μεγάλη αυλή, στο τέλος της 12 Αποστόλων.
Αυτός λοιπόν ο Παιδικός Σταθμός εδώ και χρόνια έκλεισε διότι το κτίριο ήταν παλιό και δεν εξυπηρετούσε τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Οι Ξανθιώτες ανέμεναν από τότε πως στη θέση του παλαιού κτιρίου πως θα ανεγείρονταν ένα νέο σύγχρονο κτίριο. Κι ενώ τα χρόνια περνούσαν, καμία ενέργεια, καμία δράση εκ μέρους των δημοτικών μας αρχών.
Το παλιό κτίριο μένει στη θέση του, η αυλή γεμίζει χόρτα, δεν γνωρίζουμε οι Ξανθιώτες τι τελικά συμβαίνει και στο δήμο τηρούν σιωπή και αδιαφορία. Έχουν ένα χώρο κατάλληλο για Παιδικό Σταθμό και δεν τον αξιοποιούν.
Και ρωτούν και απορούν οι Ξανθιώτες πολλά χρόνια τώρα. Τι συμβαίνει; Γιατί η αδιαφορία;
-Ποιος αλήθεια θ’ απαντήσει;
Γ.Δ.


Κανένα ενδιαφέρον για τα σπήλαια της Σταυρούπολης
Δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σπήλαια της Σταυρούπολης «Δρυάδες» και «Κροκόδειλος». Αυτό απάντησε η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη στην ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης». Κι ας έχει εντοπιστεί ένα σπάνιο είδος νυχτερίδας στο σπήλαιο «Κροκόδειλος», σύμφωνα με έρευνα του Σπηλαιολογικού  Ινστιτούτου Κρήτης για τον Καποδιστριακό δήμο Σταυρούπολης. Σ’ ότι αφορά τις Δρυάδες έχουν σταλακτίτες αλλά το υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά πως δεν πληροί τα κριτήρια για αξιοποίηση γιατί είναι λίγοι και το σπήλαιο μικρό. Κυρίως αυτό που το κάνει μη αξιοποίησιμο είναι ότι καταγράφηκε κεραμική προϊστορικών χρόνων και ως εκ τούτου προστατεύεται από τις διατάξεις του ν. 4858/2021. Να θυμίσουμε ότι  το θέμα ανέδειξε με πρόσφατο ρεπορτάζ του το «Ε».
Αλλά κατά πως φαίνεται τα σπήλαια της Σταυρούπολης θα αφεθούν ξανά στην ησυχία τους με τα προϊστορικά τους ευρήματα και τους «κατοίκους» τους (νυχτερίδες) κρυμμένους από το φως της ημέρας.
Μ.Ξ.


Με ψηφιακή θυρίδα στο Gov.gr  ο δήμος Ξάνθης
Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει ο δήμος Ξάνθης με την ενεργοποίηση της ψηφιακής θυρίδας στον gov.gr Είναι μεταξύ των 23 πρώτων δήμων για τους οποίους ενεργοποιήθηκε η ψηφιακή θυρίδα και έτσι οι δημότες θα μπορούν να μπαίνουν και να εκδίδουν πιστοποιητικά με την ψηφιακή υπογραφή τους ή τη Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας
ότι άλλο χρειάζονται. Αυτό είναι το πρώτο βήμα γιατί μετά έπονται και οι ηλεκτρονικές πληρωμές οφειλών στον δήμο, όπως γίνεται η ηλεκτρονική πληρωμή φόρου ή ΕΝΦΙΑ στην ΑΑΔΕ. Καλά όλα αυτά γιατί δείχνουν ότι ο δήμος εκσυγχρονίζεται και μετασχηματίζεται, αναβαθμίζει τις  υπηρεσίες του διευκολύνοντας τον δημότη και «σπάζοντας» τη γραφειοκρατία. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει αν οι δημότες θα μπορούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής θυρίδας γιατί παρότι είναι απλή η διαδικασία χρειάζονται κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις στα ηλεκτρονικά που δεν τις κατέχουν όλοι και κυρίως οι μεγαλύτεροι.
Μ.Ξ.


Έλλειψη τεχνητών οικοδομικών έργων
«Η ζωή γυρίζει» λέει σε κάποιο στίχο τραγουδιού του ο Κώστας Χατζής που ίσως για τους νέους να μη θυμίζει και πολλά πράγματα. Τέλος πάντων.
Ναι, η ζωή γυρίζει και κάνει κύκλους.
Πρόσφατα φίλος, εργολάβος οικοδομών, μου έλεγε πως άρχισε να υπάρχει έλλειψη τεχνητών.
Αιτία βέβαια η μεγάλη φυγή χιλιάδων από αυτούς στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα σήμερα η έλλειψη να είναι εμφανέστατη.
Τεχνικά έργα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τις γνώσεις και την εμπειρία των ανθρώπων αυτών.
Κάποιοι, κυρίως από την ορεινή περιοχή και τα Κιμμέρια, άρχισαν να επιστρέφουν. Ο βασικός λόγος η ύπαρξη απασχόλησης και η οικογένεια.
Γ.Δ.


Δημοσιογραφικό συνέδριο Σαμοθράκης
Με ικανοποίηση πληροφορήθηκα για την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου στη Σαμοθράκη.  Έτσι, μετά από 14 χρόνια, θα ξεκινήσει και πάλι, όχι όμως Ιούνιο όπως παλιά, αλλά Σεπτέμβριο, 23 και 24.
Έζησα από κοντά και έντονα μαζί με τον συνάδελφο Γιάννη Λασκαράκη από τη Γνώμη Έβρου, όλες τις εργασίες του. Μάλιστα αρκετές χρονιές συμμετείχαμε με θεματικές εισηγήσεις στο συνέδριο.
Εκεί, κατά τις εργασίες του συνεδρίου πληροφορηθήκαμε οι σύνεδροι το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Πολλές οι αναμνήσεις τόσο από τις συνεδρίες όσο και από τις συζητήσεις μετά, τις γνωριμίες με αξιόλογους ανθρώπους του δημοσιογραφικού χώρου.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια αλλά και τον συνάδελφο Δημήτρη Πέτροβιτς που ανέλαβε την αναβίωση μετά από 14 χρόνια. Εύχομαι «καλή επιτυχία».
Γ.Δ.


Εγκαίνια σε 3 έργα
Όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία έργα θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός στην Αλεξανδρούπολη. Κι αυτό θα γίνει την Τρίτη 3 Μαΐου. Συγκεκριμένα θα εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών κατασκευής του FSRU, της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, θα εγκαινιάσει το νέο μεγάλο Γηροκομείο της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, δυναμικότητας 104 κλινών με την παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος, και τέλος τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Τέτοια σύμπτωση αλήθεια, σπάνια συμβαίνει στον ίδιο τόπο να γίνονται τρία εγκαίνια σημαντικών έργων.
-Τυχερή θα λέγαμε η Αλεξανδρούπολη. Εμείς το λέγαμε αυτό πριν χρόνια αλλά οι φανατικοί άλλα έβλεπαν. Τώρα τι έχουν να πουν;
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…