Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 15 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 15 Απριλίου 2022

0

Οργανωτικά ΠΑΣΟΚ
Σήμερα Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου, θα περιοδεύσει στο νομό μας κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Το κλιμάκιο θ’ αποτελείται από τον πρώην βουλευτή Ροδόπης Γιώργο Πεταλωτή και τη Ρένια Ζαρκαδούλα, νυν βουλευτή.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο το πρωί μαζί με στελέχη θα επισκεφθούν τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Γενισέας και Μυρωδάτου, τα Θερμοκήπια Θράκης, στο Νέο Εράσμιο, των ΚΟΙΝΣΕΠ Παλιάς Μορσίνης και την Bioenergon, εταιρεία παραγωγής ενέργειας από στερεά απόβλητα.
Τέλος, την Κυριακή στις 12 η ώρα στο ξενοδοχείο Ελισσώ, θα γίνει συγκέντρωση-συζήτηση για την αυτοοργάνωση και την πορεία προς το Συνέδριο.
Γ.Δ.


Ανασυγκροτείται το ΠΑΣΟΚ
Από χαμηλά, την βάση του ξεκινά το ΠΑΣΟΚ την ανασυγκρότησή του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις Δημοτικές οργανώσεις στις οποίες δίνει το δικαίωμα αναβάθμισης μέσω της αυτοργάνωσης.
Η περίοδος αποκοπής από τη βάση του Κινήματος πληρώθηκε ακριβά κατά το πρόσφατο παρελθόν και πλέον τέτοια λάθη υπό τη νέα ηγεσία δεν θα ξαναγίνουν.
Έτσι, ξεκινούν οι εκλογικές διαδικασίες στις δημοτικές, νομαρχιακές, περιφερειακές οργανώσεις ώστε να ολοκληρωθεί η οργανωτική ανασυγκρότηση για να είναι έτοιμο για την εκλογική βουλευτική αναμέτρηση όποτε αυτή προκηρυχθεί εντός του 2023.
Εξάλλου, από το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα θα μετρήσει την απήχησή του στην κοινωνία.
Γ.Δ.


Εμμονή Δημαρχόπουλου
Δικαίωμα του πρώην δημάρχου Χαρ. Δημαρχόπουλου να επιλέγει τα θέματα που θ’ ασκεί την αντιπολίτευσή του στο δήμαρχο Ξάνθης και τα πεπραγμένα του. Το να επανέρχεται όμως από μήνα σε μήνα και να καταθέτει ερώτηση για την καταλληλόλητα των παιδικών χαρών, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις είναι εμμονικό.
Ας τις δώσει επιτέλους ο δήμος τις απαντήσεις για να ικανοποιηθεί ο αγαπητός Δημαρχόπουλος και ν’ ασχοληθεί με κάποιο άλλο θέμα πιο σοβαρό. Δεν τον παρεξηγώ προσωπικά, διότι πανελληνίως οι δημοτικές αντιπολιτεύσεις μ’ αυτό το θέμα ασχολούνται, τάχα μου για την ευαισθησία τους προς τα παιδιά. Το ότι μερίδα «παιδιών» είναι η αιτία καταστροφών στις παιδικές χαρές, κανέναν δεν ενδιαφέρει.
Γ.Δ.


Κάποιος πρέπει ν’ απαντήσει
Μια ερώτηση από φίλο του ψαξίματος των παλαιών εφημερίδων αλλά και με γερή μνήμη.
«Επειδή πολύ λόγος γίνεται κατά διαστήματα για την Ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας», μου είπε, «ερωτώ προς την Περιφέρεια να μας πληροφορήσει για το έργο και την πορεία των Δομών Στήριξης της Επιχειρηματικότητας που χρηματοδοτήθηκαν πλουσιοπάροχα από αυτήν.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια διέθεσε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για τη δημιουργία και χρηματοδότηση των Δομών σε Δράμα, Καβάλα και Έβρο. Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι Δομές από το 2018 που χρηματοδοτήθηκαν εάν υφίστανται και εάν ναι, ποιο το έργο τους;»
Λογική η επιθυμία του συμπολίτη. Ελπίζουμε κάποιος από την Περιφέρεια ή τις τρεις Δομές να μας απαντήσει τι έργο παρήγαγαν αυτές και ποιο είναι.
Γ.Δ.


Πιθανή αναβολή
Ασθενούν και οι βασιλείς αλλά και οι ανώτατοι άρχοντες. Θυμάμαι μάλιστα την ασθένεια του βασιλέως Παύλου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμάμαι τις συχνές ενημερώσεις για την πορεία της ασθένειάς τους.
Τα θυμήθηκα αυτά, ήρθαν αυθόρμητα στο νου, με τη διαπίστωση πως βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Έτσι, μετά τη διάγνωση, ίσως, λέμε ίσως, αναβληθεί η επίσκεψή της στη Θράκη, όπου την ανέμεναν οι Θρακιώτες να της εκφράσουν την αγάπη και εκτίμησή τους.
Πάντως, υπάρχει χρόνος, ίσως τελικά η επίσκεψη της προέδρου υλοποιηθεί.
Γ.Δ.


Εμπορική Λέσχη: Άδοξο τέλος
Η χρυσή εποχή της Εμπορικής Λέσχης έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια. Τότε που γίνονταν εκεί Χοροί, Γιορτές Καρναβαλιού, Χοροεσπερίδες που άφησαν εποχή.
Οι κυρίες της αστικής τάξης που εμφανίζονταν με τις τουαλέτες τους, οι κύριοι με μαύρα κουστούμια και γενικά υπήρχε ένα κλίμα διαφορετικό, με την ορχήστρα να παίζει τραγούδια και χορούς της εποχής εκείνης, που ακουγόταν σε Αθήνα και εξωτερικό.
Ήταν για πολλά χρόνια η «Λέσχη» όπως την λέγαν, το καμάρι των αστών Ξανθιωτών που γλεντούσαν πολλές φορές το χρόνο.
Γ.Δ.


Έγιναν προσπάθειες χωρίς επιτυχία
Από τη μεταπολίτευση και μετά η Εμπορική Λέσχη προσπάθησε να «πάρει μπρος» και πάλι.
Έγινε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν διάφορες εκδηλώσεις χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Τα περισσότερα μέλη, έμποροι και επαγγελματίες, δεν έδειξαν την παλιά διάθεση για επανάκαμψη. Περισσότερο λειτουργούσε σαν χώρος ενός πολιτισμένου καφενείου ή καφετέριας καλύτερα.
Τα μέλη δεν είχαν την παλιά φιλοδοξία ανάδειξής της διότι άλλαξαν και οι απαιτήσεις των μελών. Οι έμποροι σταδιακά μειώνονταν, νέα μέλη δύσκολα εγγράφονταν, έγιναν προσπάθειες «ανοίγματος» προς τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς κλπ αλλά με μικρή επιτυχία.
Από την άλλη το λειτουργικό κόστος ήταν υψηλό, οι θαμώνες χρόνο το χρόνο μειώνονταν και οι λίγες προσπάθειες από κάποιους τολμηρούς, έπεσαν στο κενό. Κι έτσι, ήρθε το τέλος και η Λέσχη έκλεισε με άγνωστο το μέλλον του μεγάλου και κεντρικού κτιρίου.
Σημειώνουμε για την ιστορία, πως το οικόπεδο πρόσφερε η Εθνική Τράπεζα για την ανέγερση της Λέσχης, με τον όρο το νέο κτίριο να είναι χαμηλότερο και να μη κρύβει το νεοκλασικό της Τράπεζας.
Γ.Δ.


Όχι άλλο Πισπιρίγκου!
Φτάνει πια με την υπόθεση της Πάτρας και την Πισπιρίγκου! Μια τραγωδία όπου χάθηκαν τρία μικρά παιδιά, τα κανάλια την έχουν καταντήσει φαρσοκωμωδία επειδή πουλάει. Μέρα  – νύχτα πρώτο θέμα στις ειδήσεις . Δεν ακούς τίποτε άλλο παρά τι έκανε η Ρούλα ,τι είπε ο Μάνος …Παρελαύνουν ιατροδικαστές, δικηγόροι, αναλύουν με τις ώρες. Έλεος πια ας αφήσουν την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δεν υπάρχουν άλλα θέματα; Εδώ έχουμε ένα πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται και δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει. Μια ενεργειακή κρίση που γίνεται οικονομική και οσονούπω επισιτιστική εξαιτίας αυτού του πολέμου. Και τα  αθηναϊκά ΜΜΕ στρέφουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε μια υπόθεση που έχει στα χέρια της η δικαιοσύνη και το όλοι το παίζουν… ντετέκτιβ. Αναρωτιέμαι ποιους βολεύει αυτό;
Μ.Ξ.


Βουλευτικό
Άραγε έχετε σκεφθεί πώς περνάει τις ημέρες του όταν έρχεται στην εκλογική του περιοχή ο βουλευτής; Λοιπόν ιδού τα «πάθη» του, μέρες που είναι.
Αρχικά ενημερώνεται για τα ραντεβού (κυρίως όταν είναι κυβερνητικός. Οι αντιπολιτευόμενοι έχουν λιγότερη πελατεία). Ακολούθως έχει να πάει σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες, να πάει σε χορούς και άλλες εκδηλώσεις θρησκευτικές, κοινωνικές, να κόψει πίτες, να επισκεφθεί κάποιο χωριό και βέβαια να επιλύσει κάποια μεγάλα ή μικρά τοπικά θέματα ψηφοφόρων του.
Όταν βρει χρόνο απ’ όλα αυτά, θα δει και την οικογένειά του κι αν είναι και γιατρός, θα δει και τους ασθενείς του. Τόσο όμορφα και δημιουργικά…
Θα μου πείτε και δεν έχετε άδικο, πως δεν τους πιέζει κανείς κι ούτε με το ζόρι θέλουν να γίνουν βουλευτές. Δική τους η επιλογή, δικά τους και «τα κέρδη και οι ζημιές».
Όμως, γενικά, η ζωή του βουλευτή είναι ένα συνεχές τρέξιμο να τα προλάβουν όλα.
Γ.Δ.


Το τρένο και το Πόρισμα για την Θράκη
Στο περιφερειακό συμβούλιο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας έθεσε ερώτημα για το σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Θράκης. Ως  γνωστόν έχει να σφυρίξει τρένο από το 2019. Απάντηση δόθηκε από τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι και δικαιολόγησε τον ΟΣΕ λέγοντας ότι είναι ασύμφορη η γραμμή και χρειάζεται να γίνουν πολλές προσλήψεις κ.λ.π. Ούτε λόγος για τη σιδηροδρομική Εγνατία που όταν γίνει θα συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Αλεξανδρούπολη. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Μάλιστα σ’ αυτό το πρώτο  που αναφέρεται είναι δημιουργία  νέων και η  βελτίωση υφιστάμενων υποδομών, οδικών αρτηριών,  σύνδεση των λιμανιών για μείωση του μεταφορικού κόστους και προσέλκυση νέων επενδύσεων. Τι είναι όλα αυτά; Ωραία λόγια για να ‘χουμε να λέμε σε κάθε ομιλία μας;
Κι αν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να έχει λόγο, να έχει ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής ποιος ο λόγος να υφίσταται;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Για τις πυρκαγιές Για άλλο ένα καλοκαίρι είμαστε μάρτυρες οι πολίτες αυτής της χώρας, το ν…