Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

0

Ξενάγηση μαθητών
Αναφέρθηκα χθες στην πρωτοβουλία των δύο Ξανθιωτών για την ξενάγηση μαθητών του Δ΄ Δημοτικού σχολείου στο γνωστό μέγαρο Σαρκούτσου, «Σπίτι Χατζιδάκι».
Εκεί λοιπόν την Τετάρτη το πρωί, οι μαθητές του Ε2 του Δ΄ Δημοτικού και από το Γυμνάσιο-Λύκειο Καρβάλης, ξεναγήθηκαν στον χώρο, ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου αλλά και πληροφορήθηκαν στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Μάλιστα, από δίσκο βινυλίου άκουσαν αποσπάσματα από έργα του μεγάλου Ξανθιώτη δημιουργού.
Ιδού και μια φωτογραφία.
Γ.Δ.


Αντώνης Συκάρης
Στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη-αλπινιστή, λίγα λόγια για τον ξαφνικό του θάνατο. Εκεί μακριά και ψηλά, στα Ιμαλάια, στα 8167μ. που μόλις είχε πατήσει στην κορυφή του βουνού Νταουλαγκίρι. Έχασε τη ζωή του στην επιστροφή από έλλειψη οξυγόνου.
Οι Ξανθιώτες μέλη παλιά του ΕΟΣ Ξάνθης, τον γνώρισαν, τον άκουσαν, τον είδαν από κοντά σε μια του επίσκεψη πριν χρόνια.
Ο Αντώνης Συκάρης ήταν ένας απλός, αυθόρμητος άνθρωπος, σεμνός παρά τα κατορθώματά του, μοναδικά για τη χώρα μας αλλά και για πάρα πολλούς ορειβάτες παγκοσμίως.
Ήταν 60 χρόνων και ο θάνατός του μοιραία έφερε στη μνήμη του δικού μας Ξανθιώτη ορειβάτη Σταύρου Τσακίρη που άφησε την τελευταία του πνοή σε αποστολή στις Άνδεις.
Γ.Δ.


Χορεύουν οι Συνταξιούχοι
Να κι ένα αισιόδοξο νέο που προέρχεται από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ).
Συγκεκριμένα διοργανώνουν τον ετήσιο χορό τους την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 που θα γίνει στο κέντρο Διογένης.
Τιμή εισόδου συμβολική 5 ευρώ, ενώ η διοίκηση αποφάσισε να υπάρχει λεωφορείο για τη μεταφορά των επιθυμούντων. Η αναχώρηση από την πλατεία Ελευθερίας στις 7.30.
Πρόκειται για μια ευχάριστη ευκαιρία για τους συνταξιούχους επαγγελματίες να βρεθούν μεταξύ τους και να ψυχαγωγηθούν με μουσική και χορό μετά τις απαγορεύσεις των προηγούμενων χρόνων.
Γ.Δ.


Διώξτε τους
Γέμισαν οι γειτονιές της Ξάνθης από τους επιτήδειους των ημερών. Άνδρες, γυναίκες, έφηβοι, τριγυρίζουν και εν όψει των γιορτών της Ανάστασης, ζητούν οικονομική ενίσχυση.
Κάθε δε περίπτωση διαφορετική, με συχνότερη αυτή κάποιο παιδί, να έχει ανάγκη για μετάβαση στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση και χρειάζονται χρήματα.
Για να πείσουν μάλιστα τα υποψήφια θύματά τους δείχνουν πλαστά χαρτιά και βεβαιώσεις από Νοσοκομεία και Ιατρικά Κέντρα.
Προτροπή μας. Όλους αυτούς, διώξτε τους αμέσως. Είναι απατεώνες, είναι ψεύτες και βέβαια πρόκειται για κατ’ επάγγελμα ζητιάνους.
Γ.Δ.


Διαγραφή χρεών
Ξεψειρίζει τη μαϊμού η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία απαιτεί την επιστροφή ποσού 812 εκ. ευρώ που δόθηκαν ως ενίσχυση στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της χώρας.
Την θεώρησε παράνομη την ενίσχυση αυτή και ζητά το ποσό πίσω.
Φυσικά να ζητήσεις το ποσό αυτό από τους αγρότες είναι αδύνατο, ουκ αν λάβεις εκ του μη έχοντος, κι έτσι θα το επιστρέψει η κυβέρνηση διαγράφοντας φυσικά την δική της απαίτηση από τους παραγωγούς.
Τέλος πάντων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψάχνει για «ψίχουλα» όταν ως γνωστόν ξοδεύονται δισεκατομμύρια δεξιά αριστερά στον αέρα.
Αλλά έτσι είναι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακριβή στα πίτουρα…
Γ.Δ.


Οργή των κατοίκων του Πετεινού
Μπορεί να έχει ξεθυμάνει ο θόρυβος από την υπόθεση του μουσουλμανικού νεκροταφείου Πετεινού αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι του Πετεινού είναι εξοργισμένοι με όσους δημιούργησαν το θέμα. Ειδικά με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αθανάσιο Κριτσίνη αλλά και τοπικό Μέσο, θεωρώντας τους υπεύθυνους  για τεχνητή διόγκωση και διαστρέβλωση του θέματος. Μάλιστα είναι απογοητευμένοι γιατί περίμεναν πλησίον στον χώρο όπου και γίνονταν οι εργασίες καθαρισμού να γίνει ένα πάρκο, ένας χώρος αναψυχής που θα δώσει υπεραξία στον οικισμό τους και φοβούνται ότι αυτό  δεν θα γίνει.
Αλλά κανείς δεν ρώτησε τους κατοίκους του Πετεινού όταν όλοι αυτοί που παρέλασαν απ’ εκεί έκαναν βαρύγδουπες  δηλώσεις στα τουρκικά Μέσα και έριχναν το ανάθεμα στον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη  προκαλώντας και παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Αλλά για τους πολιτικούς δεν αργεί η ώρα τις πληρωμής και οι κάτοικοι του Πετεινού θα τους «πληρώσουν» καταλλήλως στις εκλογές.
Μ.Ξ.


Τι συμβαίνει άραγε στη Σαγκάη;
Τεράστιο σοκ προκαλούν σε εμάς τους δυτικούς οι εικόνες που έρχονται από το lockdown στη Σαγκάη, όπου 25 εκ. άνθρωποι υποχρεώθηκαν να κλειστούν στα σπίτια τους εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να ψωνίσουν τρόφιμα ή να βγάλουν τα κατοικίδιά τους.
Βιντεάκια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν εκατοντάδες ζώα να θανατώνονται επειδή οι ιδιοκτήτες τους έχουν κολλήσει κορωνοϊό, μικρά παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους και να μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ οι φωνές απόγνωσης των κατοίκων από τον απόλυτο εγκλεισμό τους ηχούν τα βράδια στην απόκοσμη ησυχία της μεγαλούπολης.
Είναι άραγε απλά η σκληρότητα του καθεστώτος της χώρας που δεν διστάζει να επιβάλλει αυτή τη απόλυτη απομόνωση στους κατοίκους της πόλης ή μήπως έχουν εντοπίσει κάποια νέα φονικότερη μετάλλαξη ή κάποιον άλλο ιό ακόμα χειρότερο από τον προηγούμενο που προκαλεί αυτή την ακραία και ολοκληρωτική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού της Κίνας;
Αν συμβαίνει το δεύτερο, και οι Κινέζοι με την κρυψίνοια που τους διακρίνει, το κρατούν μυστικό όπως έκαναν αρχικά και με τον covid, τότε αλίμονο μας…


Κρίση, ακρίβεια μεν, αλλά…
Γιατί να το κρύβουμε άλλωστε; Η ζωή είναι γεμάτη αντιθέσεις, ποικιλίες και διαφορές. Αλίμονο βέβαια εάν δεν ήταν έτσι αλλά ήταν μία και μονότονη.
Λοιπόν, στη ζωή υπάρχουν οι δυνατότητες. Άλλοι μπορούν, έχουν την οικονομική ευχέρεια και για το Πάσχα έχουν κλείσει, άλλοι εντός Ελλάδος κι άλλοι για εξωτερικούς προορισμούς.
Κάποιοι θα μιλήσουν για ακρίβεια, για οικονομικό σφίξιμο.
Ναι. Έτσι είναι. Το νόμισμα που λέγαμε με τις δύο όψεις.
Κρίση, ακρίβεια για τους πολλούς. Ταξίδια για κάποιους και η πληρότητα εντός Ελλάδος στους πασχαλινούς προορισμούς, στο 100%.
Ως προς τις εξόδους προς τα χωριά μας, εκεί θα γίνει χαμός και γλέντι τρικούβερτο. Όπως το ζητεί το έθιμο.
Γ.Δ.


Πριν και σήμερα

Και μια και αναφέρθηκα στο «Σπίτι» του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο οι παλιοί Ξανθιώτες το γνώριζαν και αποκαλούσαν «Μέγαρο Σαρκούτσου», που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου, ιδού δύο φωτογραφίες αυτού.
Η πρώτη, αριστερά, όπως ήταν πριν την ανάδειξή του και η άλλη όπως είναι σήμερα.
Το αξιοσημείωτο όπως ίσως το προσέξατε, η φωτογράφηση έγινε ακριβώς από την ίδια γωνία.
Γ.Δ.


Το σπήλαιο της Σταυρούπολης με το σπάνιο είδος νυχτερίδας
Στις 11 Απριλίου του 2013 κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης μεταξύ των άλλων θεμάτων έγινε ενημέρωση του σώματος από την κα Χατζογλίδου Δέσποινα, υπάλληλο τότε της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης και τον αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο για την έρευνα και την μελέτη που διενεργήθηκε από το σπηλαιολογικό Ινστιτούτο Κρήτης σε 7 σπήλαια στην περιοχή της Σταυρούπολης. Αναφέρθηκε λοιπόν ότι καταγράφηκε και φωτογραφήθηκε και μελετήθηκε ένα σπάνιο είδος νυχτερίδας. Μάλιστα εκδόθηκε και ένα λεύκωμα με στοιχεία της έρευνας που κόστισε 44.000 ευρώ. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον πρόγραμμα «Θησέας» επί δημαρχίας Καρασακαλίδη και το 2013 έγινε η πληρωμή μετά την ένωση της Σταυρούπολης με το δήμο Ξάνθης. Δήμαρχος τότε ήταν ο κ. Μιχάλης Στυλιανίδης. Στην συνέχεια επί δημάρχου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου έγινε μια προσπάθεια να ενταχθεί η μελέτη για να καταστεί επισκέψιμο το σπήλαιο στο Leader αλλά επιλέχθηκε τελικά άλλη πρόταση και συγκεκριμένα αφορούσε τηλεματική με εταίρο το Δασαρχείο. Έκτοτε ουδέν…
Η έρευνα παραμένει στα συρτάρια του δήμου και κανείς δεν μπήκε στο κόπο να της ρίξει μια ματιά!
Αν σκεφτεί κανείς ότι στο σπήλαιο αυτό ζει ένα  σπάνιο είδος νυχτερίδας, σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά του περιβάλλοντα χώρου της Σταυρούπολης δεν θα ήταν ένα ακόμη πλεονέκτημα για την προσέλκυση τουριστών αν το σπήλαιο γινόταν επισκέψιμο;
Μήπως να το θυμηθεί η δημοτική αρχή και να καταρτίσει την μελέτη;
Γιατί να μην αξιοποιηθεί και αυτό το πλεονέκτημα;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…