Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Πάσχα: Η Μεγαλύτερη Γιορτή της Χριστιανοσύνης

Πάσχα: Η Μεγαλύτερη Γιορτή της Χριστιανοσύνης

0

Η προέλευση της λέξης και οι συμβολισμοί

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, με πολλά μηνύματα και συμβολισμούς.

Η λέξη «Πάσχα» σημαίνει, το πέρασμα του Χριστού από τον θάνατο στη ζωή. Λέγεται και αλλιώς «Λαμπρή», ονομασία που προήλθε από τους αναστάσιμους κανόνες της εκκλησίας, οι οποίοι ονομάζουν «Λαμπροφόρο» την ημέρα του Πάσχα και συνιστούν στους πιστούς «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί».

Το χριστιανικό Πάσχα ή κοινώς «Πασχαλιά», ή ελληνοπρεπώς «Λαμπρή», είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Εορτάζεται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού, η οποία πιστεύεται ότι έγινε το 33 μ.Χ.

O όρος Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό πασ’ά και το εβραϊκό πέσαχ. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή πασαχού (πραΰνω) ή η αιγυπτιακή πασ’ (ανάμνηση) ή πεσάχ (πλήγμα).Επίσης, κάποιοι ερευνητές ανιχνεύουν τις αρχές των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα σε χαναανιτικές γιορτές που σχετίζονται με την συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη.Άλλοι μελετητές πάλι, θεωρούν ότι η ρίζα του Πάσχα βρίσκεται σε γιορτές και ιεροτελεστίες της άνοιξης της προ-ισραηλιτικής εποχής με την έννοια των ποιμένων που υποβάλλουν αίτημα στο θεό για την προστασία του κοπαδιού τους.Ωστόσο, καμία από αυτές τις υποθέσεις δε θεωρείται επαρκώς τεκμηριωμένη.

Πάντως, η Βίβλος συσχετίζει το πέσαχ με το ρήμα πασάχ πού σημαίνει είτε χωλαίνω, είτε εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία (Γ’ Βασ. 18:21,26), είτε, μεταφορικά, «ξεφεύγω», «προσπερνώ», «απαλλάσσω».

Το Πάσχα, είναι η προσπέραση του αγγέλου του Θεού πάνω από τα σπίτια των Ισραηλιτών, ενώ έπληττε με θάνατο τα πρωτότοκα αγόρια των σπιτιών των Αιγυπτίων.

Προέλευση του Πάσχα

Η προέλευση του εορτασμού του Πάσχα βρίσκεται στην Παλαιά Διαθήκη της Βίβλου, στο βιβλίο της Εξόδου. Εκεί αφηγείται την πορεία του λαού του Ισραήλ από την αιχμαλωσία στην Αίγυπτο προς τη γη της υπόσχεσης και εξηγεί πώς πρέπει να πραγματοποιείται ο εορτασμός του Πάσχα για τον εβραϊκό λαό.

Συμβολισμοί

Το πασχαλινό κερί και το φως

Τα φώτα έχουν ιδιαίτερο ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα: αυτοί που προκαλούν την ιδέα ότι το Πάσχα είναι η επιστροφή του φωτός για όλους στην ανάσταση του Χριστού. Για αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιούνται όχι μόνο κεριά, αλλά και ελαφριά, χαρούμενα και εορταστικά χρώματα.

Λουλούδια

Τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν τη ζωή και τη χαρά για την ανάσταση του Ιησού και τη νέα ζωή που μας φέρνει. Οι ναοί κοσμούνται συνήθως με πολλά λουλούδια σήμερα.

Πασχαλινό αυγό

Το Πασχαλινό αυγό αντιπροσωπεύει την αρχή της ζωής. Για το λόγο αυτό, σε πολλές χώρες τα αυγά σοκολάτας δίνονται σε φίλους και συγγενείς για να τους ευχηθούν ένα καλό Πάσχα.

Λαγουδάκι του Πάσχα

Το λαγουδάκι του Πάσχα είναι ένα σύμβολο της γονιμότητας, γιατί, στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, στο βόρειο ημισφαίριο, ήταν όταν τα ζώα άρχισαν να εμφανίζονται με τα μικρά τους, θυμόμαστε την αναγέννηση της γης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …