Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ο Δρομέας Θράκης πεζοπορεί στον Πεντάλοφο του Β.Έβρου

Ο Δρομέας Θράκης πεζοπορεί στον Πεντάλοφο του Β.Έβρου

0

Την Κυριακή  10 Απριλίου 2022

Η εξερεύνηση των όμορφων διαδρομών της Πατρίδας μας και ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης συνεχίζεται με την επόμενη πεζοπορική διαδρομή του Δρομέα Θράκης στον Πεντάλοφο του Βόρειου Έβρου στις 10 Απριλίου του 2022.

Η πεζοπορία θα γίνει στην περιοχή Μπάρα-Γυαλιά Δυτικά του χωριού του Πενταλόφου απόστασης 13χλμ περίπου και διάρκειας γύρω στις 4 ώρες με εκκίνηση και τερματισμό το Καταφύγιο του Φυσιολατρικού Ομίλου “Δρυμός” στην περιοχή Μπάρα. Η συγκεκριμένη δράση θα γίνει με την επιμέλεια και τις οδηγίες των μελών του “Δρυμού” ακολουθώντας δασικούς δρόμους και μονοπάτια με την εναλλαγή του τοπίου και της φύσης να μας αφήνει ένα μοναδικό συναίσθημα.

Το πρόγραμμα πεζοπορίας

06:30 Αναχώρηση λεωφορείου από την πλατεία της Κομοτηνής (ΣΠΑΘΙ).

07:15 Αναχώρηση λεωφορείου από το στάδιο Φώτης Κοσμάς, Αλεξ/πολη.

09:45 Άφιξη στην πλατεία του χωριού του Πενταλόφου όπου θα γίνει και η συνάντηση όλων των Πεζοπόρων και από τις γύρω περιοχές για καφέ στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού πριν την έναρξη της πεζοπορίας.

10:30 Αναχώρηση για το Καταφύγιο.

11:00 Εκκίνηση Πεζοπορίας

15:00 Ολοκλήρωση Πεζοπορίας και επιστροφή στο Καταφύγιο για φαγητό το οποίο θα επιμεληθούν τα μέλη του “Δρυμού” με την καταβολή του ελάχιστου κόστους (περίπου 5€)

17:00 Επιστροφή

 

Το χωριό Πεντάλοφος ανήκει στον Δήμο Ορεστιάδας, με 665 κατοίκους (επίσημα στοιχεία του 2011), και υψόμετρο 271 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε πέντε λόφους στους οποίους οφείλει και το όνομά του. Παλαιότερα ονομαζόταν Μπες Τεπέ (τουρκικά πέντε λόφοι). Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι από την Κωνσταντινούπολη. Στην περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (έως τη δεκαετία του 1920) υπήρξε έδρα δημαρχίας όπου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά.

Στον Πεντάλοφο βρέθηκε θαμμένος κάτω από τους τύμβους (τούμπες) ένας αρχαίος πολιτισμός, με τρεις τάφους της υστεροελληνικής εποχής. Στο εσωτερικό του ενός τάφου βρέθηκαν υπολείμματα από την καύση του νεκρού και ένα σπάνιο ασημένιο διώβολο του Σπαραδόκου αδελφού του βασιλιά των Οδρυσσών Σιτάλκη, που χρονολογείται στα 445-435 π.Χ. και ακόμη αρκετά αντικείμενα, όπως τετράδραχμα.

Τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία και περισσότερο τα νομίσματα, γιατί αποδεικνύουν ότι την εποχή που οι Αθηναίοι έχτιζαν την Ακρόπολη, οι Θράκες χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο και είχαν αναπτύξει οικονομικές συναλλαγές με την Αθήνα.

Στον Πεντάλοφο βρίσκεται το μεγαλύτερο εκτροφείο άγριων θηραμάτων στην Ελλάδα, το Ευρωθήραμα, όπου ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγοί, πέρδικες, και φασιανοί, αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς και εμπλουτίζουν βιότοπους και κυνηγετικές περιοχές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ΄Εθνική: Στην Ορεστιάδα ολοκληρώνει ο Άρης Αβάτου τις υποχρεώσεις του για το 2024

Στην 16η και τελευταία αγωνιστική της χρονιάς Με τις αναμετρήσεις της 16ης αγωνιστικής ολο…