Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μοναδικές εμπειρίες αποκόμισαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης στην Κωνσταντινούπολη

Μοναδικές εμπειρίες αποκόμισαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης στην Κωνσταντινούπολη

0

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης τους υποδέχθηκε το Şehit İlhan Varank Fen Lisesi

Το 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ229/ School Exchange Partnerships, με τίτλο “Equality in Action”, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, από 20 έως τις 26 Μαρτίου 2022.

Το Ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα πραγματεύεται θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και συμμετέχουν σχολεία από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία/συντονίστρια χώρα, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία).

Στη συνάντηση που διοργάνωσε με επιτυχία το σχολείο Şehit İlhan Varank Fen Lisesi της Κωνσταντινούπολης, συμμετείχαν 7 μαθητές από την Α’ τάξη και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, Χαρούδη Μαρία, Κυριακίδου Θεοφανώ και Σωτηροπούλου Διονυσία και κατά τη διάρκειά της οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ είχαν την ευκαιρία:

-να συμμετέχουν σε παρουσιάσεις και ομιλίες σχετικά με το θέμα

– να συμμετέχουν σε workshops και δράσεις σε θέματα ισότητας των φύλων

-να επισκεφθούν το κέντρο της Ευρωπαϊκής πλευράς, τον Πύργο του Γαλατά και την μεγάλη οδό του Πέραν (Istiklal) όπου οι μαθητές μοίρασαν ερωτηματολόγια και πήραν συνεντεύξεις από περαστικούς με στόχο την καταγραφή της κοινής γνώμης  στο θέμα του προγράμματος

-να επισκεφθούν με ιδιαίτερη συγκίνηση την Αγία Σοφιά και το Πατριαρχείο

-να περιηγηθούν στο κέντρο της Πόλης και σε μέρη, όπως την πλατεία Ταξίμ, την κλειστή αγορά Kapali Carsi, την Αιγυπτιακή αγορά, τον λόφο του  Pierre Loti, το Τοπ Καπί, το Μπλε Τζαμί

– να κάνουν κρουαζιέρα στον Βόσπορο και να θαυμάσουν τις ομορφιές όλης της Πόλης

-να επισκεφθούν τα Πριγκιποννήσια και ιδιαιτέρως την Πρίγκιπο, όπου απολαύσαμε τα όμορφα τοπία, τα πανέμορφα ξύλινα σπίτια του 19ου αιώνα και την αρχιτεκτονική της Πριγκήπου

– στα περιθώρια της ατζέντας, η Ελληνική αποστολή επισκέφθηκε ακόμα τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, το Ζωγράφειο Λύκειο στο κέντρο της Πόλης, αλλά και τον Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πρίγκηπο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον κ. Δημήτρη Ζώτο, Διευθυντή της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, τον κ.  Ιωάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου, την κ. Αγνή Νικολαΐδου, Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου και πρόεδρο της κοινότητας στην Πρίγκιπο καθώς και τον ιερέα του Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου π. Δημήτριο για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφύλαξαν.

Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν από την αρχή θερμό και φιλικό. Οι μαθητές  δήλωσαν ενθουσιασμένοι  από τις δραστηριότητες, τις επισκέψεις και τις ξεναγήσεις, αλλά και από το γεγονός ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα διαδραστικό, συνεργατικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης με πολλαπλά οφέλη.

Η εμπειρία για τους μαθητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού γνώρισαν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας και της πόλης που τους φιλοξένησε, αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με το θέμα του προγράμματος.

«Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην Ξάνθη, από τις 9 έως τις 13 Μαΐου, όπου και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα “Equality in Action” με το σχολείο  να υποδέχεται και να φιλοξενεί αποστολές μαθητών και εκπαιδευτικών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες», ενημέρωσε σχετικά η ομάδα του σχολείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…