Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού στήθηκε στην Αλεξανδρούπολη

Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού στήθηκε στην Αλεξανδρούπολη

0

Για να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης

Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού έχει πλέον η Αλεξανδρούπολη, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έλαβαν χώρα το πρωί της Κυριακής σε μία ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση. Το μνημείο στήθηκε μέσα από πρωτοβουλία που ανέλαβαν η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου, και βρίσκεται πλέον στον περίβολο της πλατείας του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου.

Σχετικά οι διοργανωτές, κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, σημείωσαν: «100 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του δράματος από τα θηριώδη πάθη που βίωσε ο Ελληνισμός της Θράκης και εκτυλίχθηκαν στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, η μνήμη όλων αυτών των χιλιάδων προγόνων μας, που υπήρξαν θύματα των τραγικών εκείνων στιγμών της ιστορίας μας, αποκαθίσταται με τη ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού στην πρωτεύουσα του Έβρου την Αλεξανδρούπολη […]. Μια ιστορική πρωτοβουλία των συμπραττόντων φορέων που έχει διπλό σκοπό, αφενός μεν, την απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής και ιερού χρέους υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ψυχών των Ελλήνων της ενιαίας Θράκης, που βίωσαν διώξεις, εκτοπισμούς, βασανισμούς, μαρτύρια και θανατώσεις στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα και αφετέρου δε, την ευρεία ανάδειξη της ιστορικά αποδεδειγμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης, αλλά δυστυχώς, αποσιωπημένης αυτής πτυχής της ιστορίας των προγόνων μας», αναφερόταν στο κάλεσμα».

Στα αποκαλυπτήρια συμμετείχαν πλήθος πολιτικών, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας, εκκλησίας και πολίτες

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …