Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ «Ληστρική επιδρομή» απατεώνων με λεία 55.000 ευρώ στην ΑΜΘ

«Ληστρική επιδρομή» απατεώνων με λεία 55.000 ευρώ στην ΑΜΘ

0

Τέσσερα νέα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών σε Καβάλα, Ξάνθη και Θάσο

Στην Ξάνθη ο παθών ακολούθησε link και πληκτρολόγησε τους προσωπικούς κωδικούς του με αποτέλεσμα να του «τραβήξουν» 5.000 ευρώ

Αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες εξελίξεις είναι για μια ακόμη φορά κάτοικοι της ΑΜΘ, οι οποίοι πέφτουν θύματα επιτήδειων που με προσχήματα υφαρπάζουν τους τραπεζικούς κωδικούς και… αδειάζουν λογαριασμούς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη άγνωστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι εξαπάτησαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τέσσερα άτομα στην Καβάλα, την Ξάνθη και τη Θάσο.

Καβάλα: 45.000 ευρώ έχασαν δύο επιχειρηματίες από άτομο που παρουσιάστηκε τηλεφωνικά ως πελάτης

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το μεσημέρι της Παρασκευής 15/4 στην Καβάλα, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο ιδιοκτήτες επιχείρησης προσποιούμενος τον πελάτη και με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων, κατάφερε με διάφορα τεχνάσματα να αποσπάσει τους τραπεζικούς τους κωδικούς και να μεταφέρει από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, το χρηματικό ποσό των 45.330 ευρώ.

Ξάνθη:Γυναίκα εξαπάτησε με πρόσχημα την αγορά παιδικών ειδών

Το μεσημέρι της Τρίτης 19/4 σε οικισμό της Ξάνθης, άγνωστη γυναίκα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον παθόντα, με το πρόσχημα υποτιθέμενης αγοράς παιδικών ειδών που είχε αναρτήσει η σύζυγός του για πώληση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κατά την επικοινωνία τους, εστάλη στο κινητό τηλέφωνο του παθόντα μήνυμα που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα, το οποίο εμπεριείχε σύνδεσμο (link) και η γυναίκα τον παρέπεμπε να τον ακολουθήσει προκειμένου να του καταβάλει το χρηματικό ποσό για την παραπάνω αγορά. Ακολούθως ο παθών μεταφέρθηκε στον παραπάνω σύνδεσμο, όπου πληκτρολόγησε τους προσωπικούς τραπεζικούς του κωδικούς, χρησιμοποιώντας παράλληλα κωδικούς σε ηλεκτρονική εφαρμογή του κινητού του τηλεφώνου, με αποτέλεσμα η γυναίκα από την άλλη άκρη της γραμμής να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό και να του αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ.

Θάσος: Καταχώριση τραπεζικών κωδικών σε περιβάλλον που έμοιαζε με τράπεζας, αλλά δεν ήταν…

Τέλος, το ίδιο μεσημέρι στη Θάσο, παθών κατόπιν αναζήτησης ηλεκτρονικής υπηρεσίας τράπεζας σε μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων του διαδικτύου, μεταφέρθηκε μέσω συνδέσμου σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε με αυτή της τράπεζας και στην οποία πληκτρολόγησε τους προσωπικούς τραπεζικούς του κωδικούς, με αποτέλεσμα άγνωστοι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό του λογαριασμό και να αφαιρέσουν το χρηματικό ποσό των 5.100 ευρώ.

Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν αντίστοιχα τα Τμήματα Ασφάλειας Καβάλας και Ξάνθης και το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου.


Έκκληση ξανά για προσοχή από την Αστυνομία

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Αστυνομία δημοσιοποίησε ξανά χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

  • Δεν συμπληρώνουμε ποτέ στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
  • Για πρόσβαση σε ιστοσελίδα τράπεζάς να πληκτρολογείτε τη διεύθυνση στον browser και να μην πραγματοποιείτε είσοδος μέσω υπερσυνδέσμων.
  • Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
  • Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
  • Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.

Πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ( www.cyberalert.gr ).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταδίωξη ανηλίκων που έκλεψαν αυτοκίνητο στο νομό Ξάνθης

Έσπασαν τη μπάρα στα διόδια της Μέστης για να ξεφύγουν Αυτοκίνητο έκλεψαν από την Ξάνθη δύ…