Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γρίφος παραμένει η υψηλή θνησιμότητα

Γρίφος παραμένει η υψηλή θνησιμότητα

0

Από τις αρχές του έτους έως και την Τρίτη (προχθές) είχαν δηλωθεί 7.479 θάνατοι. Το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είχαν καταγραφεί 4.123 θάνατοι

 

Γιατί επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας; Πότε θα πάρουμε ανάσα;

Απαντήσεις από τον καθηγητή Φαρμακολογίας ΔΠΘ Ευ. Μανωλόπουλο

 

 

Σε δισεπίλυτο γρίφο έχει μεταβληθεί το θέμα της πανδημίας στην χώρα μας. Την στιγμή που τα δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, οι θάνατοι είναι σαφώς υψηλότεροι. Ειδικότερα στην α’ φάση της πανδημίας και χωρίς εμβόλιο οι θάνατοι δεν ξεπερνούσαν τους 10 και με τα φονικότερα στελέχη της Δέλτα και της Άλφα (Βρετανική), ενώ τώρα με σαφώς ηπιότερη νόσηση που προκαλούν η Όμικρον 1 και Όμικρον 2 και με πλήρως εμβολιασμένο το 78% του πληθυσμού και με την τρίτη δόση, οι θάνατοι είναι από 50 – 70 καθημερινά και οι διασωληνωμένοι πάνω από 300. Απώλειες που σε σχέση με τον πληθυσμό μας μόνο σε εποχή πολέμου παρατηρούνται. Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Ιταλία με εξαπλάσιο πληθυσμό έχει 100 θανάτους και η Ολλανδία με τον ίδιο πληθυσμό με μας περίπου σε 5 -6 θανάτους την μέρα. Να θυμίσουμε ότι οι δύο αυτές οι χώρες είχαν δεκάδες χιλιάδες απώλειες στην α’ φάση της πανδημίας ενώ η χώρα μας 300.  Και το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό τώρα; Τι δεν πήγε καλά στην β΄φάση αφού ομολογουμένως στην α’ φάση τα πήγαμε ως χώρα εξαιρετικά καλά;

Τι δείχνουν τα στοιχεία: Φονικότερο όλων το 2022

Από τις αρχές του έτους έως και την Τρίτη (προχθές) είχαν δηλωθεί 7.479 θάνατοι ασθενών με COVID-19, δηλαδή το 26,45% των απωλειών που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας (28.274). Το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είχαν καταγραφεί 4.123 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό (14,58% επί του συνόλου).

Αντιστοίχως, από τις αρχές του 2022 έως και την Τρίτη είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1.985.034 κρούσματα, που αποτελούν το 62,1% των συνολικών κρουσμάτων που έχουν διαγνωσθεί στην Ελλάδα (σύνολο 3.195.887), έναντι 158.236 κρουσμάτων (4,95% επί του συνόλου) που διαγνώστηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2022 ο αριθμός των θανάτων κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν κατά μέσον όρο καταγράφονταν περισσότεροι από 100 θάνατοι ημερησίως, μειώθηκε στους 44 θανάτους κατά μέσον όρο στα τέλη του Μαρτίου, για να αυξηθεί ξανά τις τελευταίες ημέρες σε λίγο πάνω από 60 θανάτους.

Γιατί επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας; Απαντήσεις από τον καθηγητή Φαρμακολογίας ΔΠΘ Ευ. Μανωλόπουλο

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στο «Ε» απέδωσε τον υψηλό αριθμό θανάτων σε τρεις παράγοντες. Στο ότι έχουμε ένα ποσοστό 20% ανεμβολίαστων που αντιστοιχεί με 2 εκ. άτομα και απ’ αυτούς οι 300.000 είναι πάνω των 80 ετών. Ο δεύτερος παράγοντας όπως είπε είναι οι εγγενείς αδυναμίες των νοσοκομείων που παραμένουν και ο τρίτος παράγοντας είναι η χαμηλή ανοσία που εμφανίζουν άτομα εμβολιασμένα με επιβαρυμένη υγεία και ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την διαπίστωση του κ. Μανωλόπουλου καθώς η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων που καταγράφονται πλέον αφορά άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, που είναι και η ομάδα του πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Από τους 739 θανάτους που έχουν δηλωθεί από την 1η έως τις 12 Απριλίου 2022, οι 711 (96,2%) αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι λίγο πάνω από το 90%. Από τους πλήρως εμβολιασμένους, ένα ποσοστό που επίσης ξεπερνά το 90% έχει λάβει και την τρίτη δόση.

Πότε θα πάρουμε ανάσα;

Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι  σαφώς έχει αποδειχθεί η προστασία που παρέχει  το εμβόλιο, ενώ για την τέταρτη δόση για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα για τους άνω των 60 επεσήμανε: «Ενισχύει κυρίως αυτούς που έχουν επιβαρυμένη υγεία και δεν κάνουν καλή ανοσία. Αυτό που πρέπει  να πούμε είναι ότι η κοινωνία έχει ανοίξει αλλά ο κορωνοϊός είναι εδώ. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί συνεχίζουν να κινδυνεύουν και να συντηρούν τον ιό στην κοινότητα. Κι αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι  η κοινωνία κουράστηκε πλέον να προστατεύει  κάποιους που δεν θέλουν να προστατευτούν.

Σο ερώτημα πότε και αν θα απαλλαχθούμε από τον κορωνοϊό που μας ταλαιπωρεί  2 χρόνια και πλέον ο κ. Μανωλόπουλος είπε χαριτολογώντας: «Αυτό θα μας το πει ο ίδιος ο κορωνοϊός. Πάντως δεν έχει φύγει και δεν αναμένεται να φύγει σύντομα. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να έχουμε ένα ακόμη πιο επιβαρυντικό στέλεχος.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας πήραμε Άριστα αλλά μετά κάτω από τη βάση

Αποτιμώντας γενικά την διαχείριση της πανδημίας ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι στην πρώτη φάση της πανδημία τα πήγαμε πολύ καλά αλλά μετά καθόλου καλά. Ίσως επαναπαυτήκαμε…Ίσως φταίνε οι παθογένειες που έχουμε ως κοινωνία. Βλέπουμε χώρες όπως η Ολλανδία που στην α΄ φάση είχαν 15.000 νεκρούς και τώρα κάτω από 10 ενώ εμείς που είχαμε 300 φτάσαμε να έχουμε καθημερινά 70 και 100 τον Ιανουάριο και από τις αρχές του 2022 έχουμε 7.500 νεκρούς.

Τι γίνεται  με τα φάρμακα για  τον κορωνοϊό

Σ’ ότι αφορά τα φάρμακα για τον κορωνοϊό ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για  το πόσο σωστά λειτουργεί στο σύστημα ώστε να σωθούν ζωές. Όπως διευκρίνισε: « Τα φάρμακα πρέπει να τα πάρει ο ασθενής στις αρχές της νόσησης για να αποτρέψουν βαριά νόσηση. Κι αυτό θα το αποφασίσει ο γιατρός του. Μετά την αίτηση η επιτροπή πρέπει να συνεδριάσει εντός 24ωρου για να του χορηγηθούν. Διαφορετικά χάνεται το  παράθυρο ευκαιρίας. Δεν γνωρίζω κατά πόσο τηρούνται αυτά».

«Απόλυτο λάθος» η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Να μεταταχθούν υποστηρίζει ο καθηγητής Μανωλόπουλος – Αντίθετος ο σύλλογος νοσοκομειακών Ξάνθης

Καταλήγοντας ο κ. Μανωλόπουλος χαρακτήρισε «το απόλυτο λάθος» αν επιστρέψουν στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. : «Δεν λέω ότι πρέπει να απολυθούν αλλά θα μπορούσαν να μεταταγούν. Είναι το απόλυτο λάθος γιατί δίνει το λάθος μήνυμα».

Αντίθετα ο σύλλογος γιατρών του νοσοκομείου Ξάνθη πήρε θέση υπέρ της κατάργηση της αναστολής και της επιστροφής των υγειονομικών στο νοσοκομείο. Να σημειώσουμε ότι αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας στην Ξάνθη, παρουσιάζουν ύφεση τα κρούσματα και έχουν μειωθεί πολύ οι προσελεύσεις αλλά και οι νοσηλείες. Για παράδειγμα την προηγουμένη εβδομάδα νοσηλεύονταν 2 άτομα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …