Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Eurostat: Έκρηξη πληθωρισμού με 8% στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Eurostat: Έκρηξη πληθωρισμού με 8% στην Ελλάδα τον Μάρτιο

0

 Στο 7,5% στην Ευρωζώνη

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας σε ετήσια βάση στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έριξε βαριά σκιά.

Στο 7,5%  εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση, νέο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ, από 5,9% τον Φεβρουάριο.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 2,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο έναντι 2,5% στο σύνολο της Ευρωζώνη, με την Ολλανδία (4,7%) και την Ισπανία (3,9%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Τιμές ενέργειας και τροφίμων πυροδότησαν τον πληθωρισμό

Η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες εκτινάχθηκαν και άλλο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 44,7% σε ετήσια βάση από 32% τον Φεβρουάριο και των νωπών τροφίμων κατά 7,8% από 6,2%.

Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις και στα κατεργασμένα τρόφιμα – καπνό – αλκοόλ που έφθασαν το 5% από 4,2% τον Φεβρουάριο, ενώ για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν 3,4% από 3,1% και για τις υπηρεσίας 2,7% από 2,5%.

Τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είχαν η Εσθονία (14,8%), η Λιθουανία (15,6%), η Ολλανδία (11,9%), η Ισπανία (9,8%) και το Βέλγιο (9,3%). Τις χαμηλότερες αυξήσεις τιμών κατέγραψαν η Μάλστα (4,6%), η Γαλλία (5,1%) και η Πορτογαλία (5,6%).

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση το εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, με ίδιους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο εθνικός πληθωρισμός είναι σταθερά υψηλότερος από τον πληθωρισμό που υπολογίζει η Eurostat καιθα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή, 8 Απριλίου από την Eurostat. Τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 7,2%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για το Market Pass: Ποιοι θα λάβουν τα πρώτα ποσά στις 3 Μαρτίου

Θα καλύπτεται το 10% του κόστους τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης «Κλείδωσαν» οι ημερομη…