Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Επίδομα ανεργίας: Πότε θα διακόπτεται και με ποια κριτήρια θα χάνουν οι άνεργοι τις παροχές

Επίδομα ανεργίας: Πότε θα διακόπτεται και με ποια κριτήρια θα χάνουν οι άνεργοι τις παροχές

0

Σε ποιους χορηγείται μπόνους

Εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή ή τη διαγραφή των εγγεγραμμένων ανέργων από το μητρώο του ΟΑΕΔ, διακοπή του επιδόματος αν ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας και κατάρτιση, αλλά και  μπόνους για όσους βρίσκουν δουλειά ενόσω λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, καθώς και στους αποτελεσματικούς εργασιακούς συμβούλους προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Eργασίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ. Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης και απάτης, που εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις, οι οποίες αποκάλυψαν περιπτώσεις προσώπων με υψηλά εισοδήματα που παρέμεναν επί χρόνια εγγεγραμμένα στο μητρώο.

Τα κριτήρια αυτά είναι εκείνα που εφαρμόζονται για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και δεν επηρεάζουν το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ούτε το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους, για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, δεν αλλάζει το καθεστώς που διέπει την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.

Οι άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ δε θα είναι πλέον δικαιούχοι των ωφελημάτων όπως μοριοδοτήσεις, κοινωνικός τουρισμός, δωρεάν μετακίνηση, ελεύθερη είσοδος σε θεάματα και μουσεία.

Ωστόσο εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια τα ωφελήματα που έχουν σχέση με την έκπτωση η την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η παροχή ρεύματος με κοινωνικό τιμολόγιο και το επίδομα θέρμανσης καθώς σ΄αυτές τις παροχές ισχύουν ήδη όροι και προϋποθέσεις.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα συνεχίσει να χορηγείται το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Παράλληλα ο άνεργος θα διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ και θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος σε περίπτωση που αρνείται τρεις φορές θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις του, την αμοιβή και τον τόπο εργασίας. Το μέτρο εφαρμόζεται χρόνια στην Αυστρία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, θα διαγράφεται από τα μητρώα για 6 μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος αν ο άνεργος αρνηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Σε ποιους χορηγείται μπόνους

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την καταβολή χρηματικού μπόνους σε τρεις περιπτώσεις.

-Θα καταβάλλεται ως μπόνους το 50% του επιδόματος εργασίας μέχρι τη λήξη του αν ο άνεργος βρει εργασία ενόσω επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.

-Μπόνους 300 ευρώ θα λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα του ΟΑΕΔ  αν επανεργοποιηθούν και  συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης εξεύρεσης εργασίας σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.

-Μπόνους παραγωγικότητας  όμως θα λαμβάνουν και οι εργασιακοί σύμβουλοι ανάλογα με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…