Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δυο προγράμματα για  την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης

Δυο προγράμματα για  την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης

0

Το ευρωπαϊκό «Horizon» και οι Πολιτιστικές διαδρομές από το Επιχειρησιακό της ΑΜΘ

 

Οριστική παραλαβή της μελέτης για τον Ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στο Κολυμβητήριο  – Συζητήσεις με την ΔΕΔΑ για θέρμανση με φυσικό αέριο

 

 

 

Με δύο θέματα εκτός και 14 εντός ημερήσιας διάταξης συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης την Τρίτη 5/4 το πρωί. Ιδιαίτερα τα δύο εκτός ήρθαν με την μορφή του κατεπείγοντος και το μεν πρώτο αφορούσε το Κολυμβητήριο Ξάνθης, το δε δεύτερο μια μελέτη για ένα έργο οδικής ασφάλειας με παρεμβάσεις σε δρόμους και γεφύρια σε ορεινά χωριά του δήμου.

Οριστική παραλαβή της μελέτης για τον Ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στο Κολυμβητήριο

Η μελέτη αφορά τον περιβάλλοντα χώρο του Κολυμβητηρίου και προβλέπει  την αντικεραυνική προστασία, τον εξαερισμό , την θέρμανση και τον ηλεκτροφωτισμό. Όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης δεν σχετίζεται  με την οριστική παραλαβή των εγκαταστάσεων, ήτοι της κολυμβητικής δεξαμενής που έχει ήδη γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά τον περιβάλλοντα χώρο. Όπως είπε επίσης είναι η ενδιάμεση φάση του έργου και δεν παρεμποδίζει την λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής ωστόσο είναι προαπαιτούμενο  για να αδειοδοτηθεί το έργο. Μετά την παραλαβή της μελέτης θα γίνει δημοπράτησή του.

Συζητήσεις με την ΔΕΔΑ για θέρμανση με φυσικό αέριο στο Κολυμβητήριο

Επίσης όπως πρόσθεσε ο κ. Ζερενίδης υπάρχει σε εξέλιξη μια συνεννόηση με την ΔΕΔΑ για σύνδεση του Κολυμβητηρίου με το φυσικό αέριο ώστε να εξασφαλιστεί η θέρμανσή του. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα με ένα λευκό.

Προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κομοτηνής «Καραθεοδωρή» η μελέτη για το έργο οδικής ασφάλειας

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την μελέτη για το έργο προϋπολογισμού 850.000 ευρώ που εξασφάλισε ο δήμος Ξάνθης από το Υπουργείο Υποδομών. Το έργο αφορά παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στα χωριά Νεοχώρι, Δαφνώνα, Μ. Εύμοιρο και Πασχαλιά καθώς και αντιπλημμυρικά έργα, παρεμβάσεις στη γέφυρα του Γέρακα αλλά και σ’ άλλα γεφύρια της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης. Λόγω του επείγοντος του έργου και του φόρτου της τεχνικής υπηρεσίας αποφασίστηκε η μελέτη προϋπολογισμού 80.000 ευρώ να ανατεθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κομοτηνής «Καραθεοδωρή».

Μειοδότης για τις 15 Παιδικές Χαρές και Διαγραμμίσεις σε 55 οδούς στον αστικό ιστό  

Με την έγκριση του από 24-3-2022 πρακτικού και το άνοιγμα  οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού: «Προμήθεια Αστικού Εξοπλισμού σε Δημόσιους Χώρους του Δήμου Ξάνθης», αναδείχθηκε ο μειοδότης για τον εξοπλισμό 15 Παιδικών Χαρών στου δήμου. Επίσης αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου των διαγραμμίσεων σε 55 οδούς του δήμου. Ένα έργο προϋπολογισμού 115.000 ευρώ (έχει δοθεί έκπτωση) που περιλαμβάνει οριοθέτηση γραμμών, θέσεων στάθμευσης και stop όπου υπάρχει κόμβος και διαβάσεις πεζών.  Όπως σημείωσε ο κ. Ζερενίδης είναι πολύ σημαντικό έργο που θα διευκολύνει την κυκλοφορία στην πόλη. Αντίστοιχα μετά την επιλογή αναδόχου θα  «τρέξει» και το έργο βελτίωσης βατότητας τμημάτων του οδικού δικτύου που αφορά ασφαλτοστρώσεις εντός του αστικού ιστού αλλά και σε άλλους οικισμούς του δήμου όπως της Λεύκη. Ένα έργο 1.800.000 ευρώ.

Η Π. Πόλη στο Πρόγραμμα «Horizon Europe Framework Programme (HORIZON)

Η Οικονομική Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για την συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης ως εταίρου στην υποβολή πρότασης, στο πλαίσιο πρόσκλησης του Προγράμματος «Horizon Europe Framework Programme (HORIZON). Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης που ήταν εισηγητής του θέματος πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει μια πόλη της Ιταλίας και η Λευκωσία καθώς και 16 Πανεπιστήμια της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο . Είναι ένα πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας σε πραγματικά περιβάλλοντα.  Ο δήμος θα συμμετέχει με την Π. Πόλη όπου μέσα από μια πολυαισθητική πλατφόρμα θα αποτυπώνεται η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσω της πλατφόρμας αυτής οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν σ’ ένα θετικό και ένα αρνητικό γεγονός που μποροεί να συμβεί στην Π. Πόλη. Για παράδειγμα να αποτυπώσουν πως βιώνουν και πως αντιδρούν παράδειγμα σ΄ ένα πολιτιστικό γεγονός όπως οι Γιορτές Π. Πόλης αλλά και σ’ ένα αρνητικό όπως μια πυρκαγιά ή ένα σεισμό. Όπως ειπώθηκε οι πληροφορίες από τις αντιδράσεις των πολιτών είναι πολύ σημαντικές για ανάπτυξη δράσεων της Πολιτικής Προστασίας αλλά και Τουρισμού. Επίσης θα γίνει πλήρης ψηφιοποίηση της περιοχής για πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

Πολιτιστικές διαδρομές στην Π. Πόλη

Δόθηκε έγκριση για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου «Πολιτιστικές διαδρομές στην Παλιά Πόλη Ξάνθης» προϋπολογισμού 191.403,92 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ Όπως ανέφερε ο εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Φανουράκης το έργο είναι από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΜΘ και αφορά την ανάδειξη της Π. Πόλης και των μονοπατιών που συνδέονται με τον οικισμό.

Σε ιδιώτη ο καθαρισμός και οι αποψιλώσεις κοινοχρήστων και εγκαταλελειμμένων οικοπέδων

Τέλος εγκρίθηκε  μελέτη με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ για την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτη για την  καθαριότητα με αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων, δημοτικών οδών, εγκαταλειμμένων ιδιωτικών οικοπέδων και περιφερειακών νεκροταφείων τόσο εντός της πόλης όσο και στην Σταυρούπολη. Το έργο κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να αποφορτίσει την υπηρεσία Καθαρότητας του δήμου και  να βελτιώσει τις υπηρεσίες αποψίλωσης εν’ όψει και της καλοκαιρινής σαιζόν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…