Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διπλή μείωση εισφορών τον Ιούνιο για τον ιδιωτικό τομέα

Διπλή μείωση εισφορών τον Ιούνιο για τον ιδιωτικό τομέα

0

Για 2 εκατομμύρια μισθωτούς, 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Νέα μείωση εισφορών έρχεται από την 1η Ιουνίου στον ιδιωτικό τομέα, μια απόφαση που αφορά περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς και 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

Ειδικότερα, από την 1η Ιουνίου οι εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα επανέλθουν στο 3% για τους εργοδότες και σε αντίστοιχο 3% για τους εργαζομένους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά. Σωρευτικά πρόκειται για μείωση της τάξεως του 0,5%. Ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αυξήθηκαν το 2016 με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου από 3% για εργοδότες και 3% για εργαζομένους σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα, για μία τριετία, από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 31 Μαΐου 2019.

Στη συνέχεια από την 1η Ιουνίου 2019 ξεκίνησε η αποκλιμάκωσή τους, προκειμένου να επανέλθουν στο 3% + 3% από την 1η Ιουνίου και εφεξής. Έτσι, οι εισφορές προς το ΕΤΕΑΕΠ για επικουρική ασφάλιση επανέρχονται συνολικά στο 6% σε δύο μήνες, δίνοντας ανάσα τόσο στους εργοδότες, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος, όσο και στους εργαζομένους, αυξάνοντας το εισόδημά τους.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η απόφαση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά στον ιδιωτικό τομέα, καθώς έως τις 15 Απριλίου το ΚΕΠΕ θα πρέπει να παραδώσει το οριστικό πόρισμά του έχοντας ως γνώμονα τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των ινστιτούτων, ενώ στις 29 Απριλίου έχει οριστεί το υπουργικό συμβούλιο – όπου θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί η τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου κατά 6% από τον επόμενο μήνα, φτάνοντας τα 703 ευρώ τον μήνα και τα 29,62 ευρώ την ημέρα.

Η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα των διεθνών εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα και την πορεία της εγχώριας οικονομίας, το ύψος του πληθωρισμού και την άνοδο των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης. Στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, φθάνοντας τα 663 ευρώ τον μήνα (μεικτά), που εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση ανέρχεται σε 774 ευρώ τον μήνα.

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και οδήγησε, στην πράξη, την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργεί τις συνθήκες για σενάρια κοντά στο 6%, ώστε ο νέος κατώτατος από την 1η Μαΐου να φτάσει στα 703 ευρώ και σε 14μηνη βάση τα 820 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …