Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΥΑΞ: Θα βάλει έκπτωση στο …νερό της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τα ΑΜΕΑ;

ΔΕΥΑΞ: Θα βάλει έκπτωση στο …νερό της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τα ΑΜΕΑ;

0

Κάμφθηκαν οι αρχικές αντιδράσεις.  Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για αίτημα προς την ΔΕΥΑΞ να επανεξετάσει την απόφασή της που  εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή

 

Το αίτημα του συλλόγου ΑΜΕΑ Ξάνθης έφερε με την μορφή του κατεπείγοντος στο δημοτικό συμβούλιο ο Π. Λύρατζης και μετά από ψηφοφορία συζητήθηκε εκτενώς

 

 

«Ιστορική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης αφού μέσα από διαφορετικά αφηγήματα το σώμα τελικά έλαβε ομόφωνη απόφαση αναδεικνύοντας το κοινωνικό του πρόσωπο απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το θέμα με εισηγητή τον επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ξάνθη» εισήχθη μετά από ψηφοφορία με την μορφή του κατεπείγοντος στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, κι ενώ αρχικά η δημοτική αρχή δεν φάνηκε πρόθυμη να συζητήσει ένα θέμα για το οποίο αποφάσισε η Οικονομική επιτροπή, τελικά κάμφθηκε, υποχώρησε και συμφώνησε στην τελική πρόταση του  εισηγητή όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση.  Επίσης όπως παρατήρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για όλους» κ. Σάββας Μελισσόπουλος, ήταν μια νίκη του δημοτικού συμβουλίου καθώς κατάδειξε ότι είναι ένα κυρίαρχο όργανο που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις επιτροπές, που λαμβάνει αποφάσεις και μπορεί να δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε δημοτικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΥΑΞ που έχουν μεν Διοικητικά συμβούλια ωστόσο έχουν και ιδιότυπες και στενές σχέσεις με τον δήμο. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος,  ακούστηκαν πολλές  απόψεις αλλά η τελική απόφαση ήταν να υποβληθεί αίτημα προς το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ να επανεξετάσει τις αλλαγές που επέφερε στην απόφαση του 2017,  να θέσει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια στα ΑΜΕΑ δικαιούχους της έκπτωσης του τιμολογίου της και να αυξήσει το όριο της αναπηρίας σε 85%. Το «κατεπείγον» του θέματος που ανέδειξε ο κ. Λύρατζης έγκειται στο να μην προλάβει να ισχύσει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής  που ενέκρινε την νέα απόφαση της ΔΕΥΑΞ.  Ένα θέμα που διεκδικεί ο σύλλογος ΑΜΕΑ Ξάνθης.

Μετά από διάλογο συμφώνησαν με την πρόταση Λύρατζη

Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία του διαλόγου από τις ερωτήσεις τις τοποθετήσεις και τις δευτερολογίες.

Λύρατζης: «Ζητώ να συζητηθεί το θέμα ως κατεπείγον πριν εφαρμοστεί η υπ’ αριθ. 42/28-2-2022  απόφαση της ΔΕΥΑ Ξάνθης , η οποία εγκρίθηκε με την υπ’    83/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης. Το σώμα να αποφασίσει ή όχι, ώστε να αποσταλεί στην Διοίκηση της ΔΕΥΑ Ξάνθης αίτημα για την έκδοση νέας απόφασης που να παρέχεται  έκπτωση επί του αντιτίμου του ύδατος που καταναλώνεται στα άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 80% καθώς και στα προστατευόμενα μέλη με το αυτό ποσοστό αναπηρίας χωρίς εισοδηματικά  και ανάκληση της παραπάνω δυσμενούς απόφασης».

Καμαρίδης: «Έχουμε απαντήσει πολλάκις στο παρελθόν για το θέμα. Είναι ξεκάθαρο γιατί ισχύει αυτή η απόφαση που την βρήκε από την προηγουμένη διοίκηση. Η αλήθεια είναι ότι  μέχρι τώρα κανείς από τους δικαιούχους δεν είχε διαμαρτυρηθεί παρά μόνο πριν τρεις μήνες που απαίτησε το Δ.Σ. να έχουν ανεξαιρέτως εισοδηματικά κριτήρια για την έκπτωση.

Είναι κοινωνικά δίκαιο να αυξήσουμε το όριο των αποδοχών παρά να πούμε απριόρι την έκπτωση.  Υπάρχουν άτομα με 40.000 εισόδημα που ζητούν την έκπτωση

Φανουράκης : «Οποιαδήποτε απόφαση θα είναι παράτυπη και παράνομη. Το Δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει καμιά απόφαση για τα δημοτικά τέλη της ΔΕΥΑΞ».

Να σημειώσουμε ότι κατά τη συζήτηση ο κ. Λύρατζης έκανε μια προσπάθεια να εντάξει στο εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ και άλλες κοινωνικές ομάδες όπως τρίτεκνους και πολύτεκνους αλλά συνάντησε διστακτικότατα και προβληματισμό εξαιτίας της ανταποδοτικότητας.

Ειδικότερα ο δήμαρχος κ. Τσέπελης ρώτησε: « Έχετε κάνει κάποια έρευνα και ζητάτε να ενταχθούν κι άλλες ομάδες;  Υπάρχει  ανταποδοτικότητα στην ΔΕΥΑΞ. Άλλο να λέμε μόνο για ΑΜΕΑ και  άλλο και για τρίτεκνους και πολυτέκνους.  Στο κολυμβητήριο δεν βάλαμε κανένα κριτήριο αλλά είναι για θεραπευτικούς λόγους. Πρέπει όμως στις εκπτώσεις του τιμολογίου της ΔΕΥΑΞ να υπάρχει ένα όριο στα εισοδηματικά κριτήρια.

Τοποθετήσεις

Δήμαρχος: «Εμπιστεύομαι το ΔΣ και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Να αυξήσουν τα όρια στα εισοδηματικά κριτήρια μόνο για τα ΑΜΕΑ, να το εξετάσουν και να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις.

Δημαρχόπουλος: «Η νέα απόφαση είναι δυσμενέστερη από την προηγούμενη του 2017. Πράγματι είναι αύξηση του ποσοστού αναπηρίας από 80 – 85% . Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν είναι τα ίδια. Η προηγούμενη δεν έβαζε εισοδηματικά κριτήρια για τα ΑΜΕΑ Να την ξαναδεί η ΔΕΥΑΞ την απόφαση. Δεν είναι ίδια τα οικονομικά μεγέθη τα ίδια του κόσμου και της ΔΕΥΑ δεν είναι ίδια».

Καμαρίδης: «Αν η πρόταση αφορά τα ΑΜΕΑ άνω των 80% δεν θα έχουμε θέμα να το συζητήσουμε στο Διοικητικό της ΔΕΥΑΞ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthpoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…