Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άρση μέτρων από την Πρωτομαγιά

Άρση μέτρων από την Πρωτομαγιά

0

Συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Υγείας: Δεν αίρονται τα μέτρα, παρά μόνο η υποχρεωτικότητα

Ο Θ. Πλεύρης μίλησε για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το θέμα της ηπατίτιδας, τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τους εμβολιασμούς στους 60χρονους

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία του κορωνοϊού και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων, προχώρησε  ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε τη λογική πίσω από τη χαλάρωση των περιορισμών, αλλά και το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πώς ο ιός έχει αλλάξει με μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων.

«Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία.

Αναφορικά με την προσέλευση των ατόμων ηλικίας 60χρονων και άνω για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση, ο υπουργός ανέφερε πως δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάτι που καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφορικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας, ο ίδιος σημείωσε: «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και καταγραφής και αντιμετώπισης αν χρειαστεί», και πρόσθεσε: δεν τίθεται θέμα συνδυασμού του εμβολίου με τα θέματα της ηπατίτιδας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός. Για το θέμα των ανεμβολιαστων υγειονομικών ο υπουργός επανέλαβε ότι θα παραμείνουν εκτός ΕΣΥ μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχουν ανανεωθεί όλες οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζομένων. Πρέπει να στηρίξουμε τους υγειονομικούς που έχουν στηρίξει όλο αυτό το διάστημα το σύστημα υγείας» είπε ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρθηκε στον αυξημένο αριθμό θανάτων λόγω covid, και τη σύγκριση με άλλες χώρες. Όπως είπε, δεν πρέπει αν γίνεται σύγκριση, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες και προς τούτο παρουσίασε σχετικά στοιχεία.

όσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επανέλαβαν ότι η καταγραφή των θανάτων της επιδημίας γίνεται με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή όποιος διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό και καταλήξει, ο θάνατος του δηλώνεται ως θάνατος covid, ανεξάρτητα από άλλες συννοσηρότητες. Θα καταγράφονται οι ασθενείς που θα καταλήγουν με covid και όχι από covid.

 

Ειδικότερα τα μέτρα που αίρονται είναι:

1.Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει, αφού αίρεται η επίδειξή του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.

2.Το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

3.Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

4.Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

5.Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

5.Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…