Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις ΑΠΕ: Επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης αδειών σε 14 μήνες από 5 χρόνια

ΑΠΕ: Επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης αδειών σε 14 μήνες από 5 χρόνια

0

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία 10 θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών

Με καθυστέρηση πολλών μηνών και υπό την πίεση των προθεσμιών – οροσήμων για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε σύντομη διαβούλευση (13 ημερών) το νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ, το θεσμικό πλαίσιο για έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως και το πλαίσιο ανάπτυξης θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών.

Στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου είναι επίσης το πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όπως και το πλαίσιο για τα πράσινα πιστοποιητικά και τις εγγυήσεις προέλευσης. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και τα σχέδια δευτερογενούς νομοθεσίας  γι’ αυτό και το ΥΠΕΝ καταφεύγει στη συνδρομή συμβούλου

Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση σταθμών αποθήκευσης τουλάχιστον 3,5 GW έως το τέλος της δεκαετίας, βάσει των εθνικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα. Έως το τέλος του 2025, βάσει των προβλέψεων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχουν εγκατασταθεί σταθμοί αποθήκευσης συνολικής ισχύος περί τα 1.500 MW, εκ των οποίων τα 800-900 MW θα προέρχονται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης περιορισμένης χωρητικότητας (π.χ. συσσωρευτές) και περί τα 700 MW από συστήματα αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας (π.χ. σταθμοί αντλησιοταμίευσης).

Με σειρά ρυθμίσεων το νομοσχέδιο επιταχύνει την αδειοδοτική διαδικασία για νέα έργα ΑΠ, περιορίζοντας τον μέσο χρόνο σε 14 μήνες από 5 χρόνια σήμερα και των διαφόρων σταδίων σε 5 από 7, ενώ μειώνεται από 91 σε 54 ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Τίθεται συγκεκριμένο ορόσημο στους επενδυτές για την άμεση και γρήγορη υλοποίηση των έργων τους, ελέγχεται η οικονομική τους φερεγγυότητα με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής κατά την αίτηση στον διαχειριστή για τον ηλεκτρικό χώρο και όχι κατά τη δέσμευση αυτού και περιορίζονται οι προθεσμίες υλοποίησης των έργων σύνδεσης από τους διαχειριστές, με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ από 0,5 έως 1 MW έκαστος. Το ελληνικό Δημόσιο, έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου, μπορεί να παραχωρεί τη χρήση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί βεβαίωση που επιτρέπει τη χωροθέτηση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, για διάστημα 22 ετών. Η παραχώρηση από το Δημόσιο της θαλάσσιας έκτασης γίνεται έναντι μισθώματος που ορίζεται σε ευρώ και συγκεκριμένα 30 ευρώ τα 1.000 τ.μ. ανά έτος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…