Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Άνοιξε με προσδοκίες ο Μεθοριακός Σταθμός Αγ. Κωνσταντίνου

Άνοιξε με προσδοκίες ο Μεθοριακός Σταθμός Αγ. Κωνσταντίνου

1

Επί τόπου ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Κουρτίδης με τους Βουλγάρους ομολόγους του  – Στις 6 το πρωί πήγαν για καφεδάκι στην Βουλγαρία  

 

Ικανοποίηση αλλά και κριτική  – Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης , Σ. Μωραΐτης: «Να μην βρεθούμε πάλι με κλειστά σύνορα εξαιτίας του παραεμπορίου – λαθρεμπορίου ή με πρόσχημα την πανδημία»

 

 

Σε λειτουργία τέθηκε στις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Απριλίου ο Μεθοριακός Σταθμός του Αγίου Κωνσταντίνου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στην Ξάνθη.  Η σχετική ΚΥΑ (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20355), εκδόθηκε το Σάββατο. Ο συνοριακός σταθμός παρέμεινε κλειστός για σχεδόν 2 χρόνια, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας Covid19, και παρά τις διαρκείς οχλήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο και την τοπική κοινωνία το αίτημα για την επαναλειτουργία του παρέμεινε σε εκκρεμότητα.

Αίτημα ήταν  αντιστοίχως  και των βουλγάρικων αρχών ν’ ανοίξουν τα  Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ώστε να επανέλθουν σε μια κανονικότητα οι μετακινήσεις. Μπορεί η δίοδος να είναι χαρακτηρισμένη τουριστική και να υπάρχουν απαγορεύσεις σ’ ότι αφορά τις μετακινήσεις, ωστόσο από τα δύο χρόνια που παρέμεινε κλειστή αποδείχθηκε η χρησιμότητά της γι’ αυτό και υπάρχει ικανοποίηση απ’ όλες τις πλευρές γι’ αυτή την απόφαση.

Στις 6 το πρωί πήγαν για καφεδάκι στην Βουλγαρία  

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης και ευχαριστεί τον περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο καθώς και όλους όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια. Ο ίδιος συνοδευόμενος από τον κ. Ιωάννη  Ιερόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων,  βρέθηκε στις 6 το πρωί στον Μεθοριακό Σταθμό Αγ. Κωνσταντίνου και είχε συνάντηση με τον Νομάρχη Σμόλιαν κ. Emil Humchev,  το Δήμαρχο Ζλάτογκρατ Μίροσλαβ Γιάντσεφ και βουλευτών  της περιοχής,  μόλις άνοιξε η δίοδος. Στην συνέχεια ο κ. Humchev προσκάλεσε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρτίδη καθώς και την συνοδεία του για ένα καφεδάκι στο βουλγάρικο έδαφος σε ξενοδοχείο της περιοχής όπου τους υποδέχτηκαν και άλλοι αξιωματούχοι. Έτσι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την διεύρυνση των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο περιοχών.

Αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχου που θα διενεργούνται στους ταξιδιώτες ο κ. Κουρτίδης είπε ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και τεστ που προβλέπονται για τις διελεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει αν θα υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Ωστόσο σημείωσε πως αν χρειαστεί η αντιπεριφέρεια θα τοποθετήσει κοντέινερ για το λόγο αυτό. Ζητούμενο παραμένει και η στελέχωση από την αστυνομία που ήταν ελλιπής.

Πρόσθετες εργασίες στον κάθετο άξονα – Πιθανόν να καθυστερήσει το α΄ τμήμα

Σ’ ότι αφορά τον κάθετο άξονα που είναι υπό κατασκευή ο κ. Κουρτίδης ανέφερε πως προέκυψαν κάποιες πρόσθετες εργασίες λόγω του δύσβατου του εδάφους όμως το έργο προχωρά κανονικά. Σ΄ ότι αφορά το β΄ τμήμα Μελίβοια – Δημάριο όπως είναι γνωστό έχει ήδη δημοπρατηθεί.

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Χ. Ζεϊμπέκ: «Επόμενο βήμα επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής της Θράκης»

Στο θέμα της επαναλειτουργίας του Σταθμού αναφέρθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ. Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση, μετά τις αλλεπάλληλες πιέσεις μας, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Συλλόγου Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρηματιών, του Επιμελητηρίου  και όλων των πολιτών της Ξάνθης. Άλλωστε, το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού είναι θέμα κομβικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, προκειμένου να μην χαθεί ακόμα μια τουριστική περίοδος, όπως επισημάναμε και στην κοινοβουλευτική ερώτηση που καταθέσαμε στις 30/3/2022. Ζήτημα παραμένει, όμως, ακόμα η επαρκής στελέχωση του μεθοριακού σταθμού, η εξασφάλιση των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας των υπηρετούντων αστυνομικών υπαλλήλων και η ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης.

Επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής της Θράκης, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η δυνατότητα πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή μας.

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης , Σ. Μωραΐτης: « Να μην βρεθούμε πάλι με κλειστά σύνορα εξαιτίας του παραεμπορίου – λαθρεμπορίου ή με πρόσχημα την πανδημία»

Την ικανοποίησή του εκφράζει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης ωστόσο θέτει ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του και επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για το παραεμπόριο και υπογραμμίζει την θετική συμβολή του κ. Κουρτίδη: «Πρέπει όμως να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μην βρεθούμε πάλι με κλειστά σύνορα εξαιτίας του παραεμπορίου – λαθρεμπορίου ή με πρόσχημα την πανδημία. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και δέκα (10) χρόνια περίπου από το άνοιγμα της τουριστικής διόδου Αγίου Κωνσταντίνου – Ζλάτογκραντ, δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα, καμία απολύτως υποδομή ελέγχου στο ελληνικό έδαφος στο συγκεκριμένο χώρο.  Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη ο τουριστικός και επιχειρηματικός τομέας του νομού μας καθώς για δύο ολόκληρα χρόνια η μοναδική δίοδος σε όλο το μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων παρέμενε κλειστή. Διαπιστώνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα πρόσωπα που διοικούν. Η παρουσία του κ. Κωνσταντίνου Κουρτίδη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης σε διάστημα τριών (3) μηνών, φαίνεται να έχει αποτελέσματα.

Ευελπιστούμε ότι άμεσα θα προχωρήσει η διοίκηση και θα δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την ομαλή και νόμιμη διέλευση».

Περιφερειακή Σύνθεση: «Ο κ. Μέτιος δεν δικαιούται να πανηγυρίζει καθώς η αδράνεια του και στο συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε παροιμιώδης»

Σε σχόλιό τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ξάνθης (Περιφερειακή Σύνθεση) κύριοι Ιρφάν Χατζηγκενέ και  Οδυσσέας Βουρβουκέλης εκφράζουν την ικανοποίησή τους ωστόσο επιρρίπτουν ευθύνες για τα δύο χρόνια που παρέμεινε κλειστή στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.: «Με ικανοποίηση υποδεχόμαστε σήμερα την επαναλειτουργία του μεθοριακού σημείου διέλευσης στον Άγιο Κωνσταντίνο, που ενώνει την ΠΕ Ξάνθης με τη Βουλγαρία (και τα Βαλκάνια εν γένει), όμως δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την πολυετή ολιγωρία και τις συνέπειες της που έχουν το ονοματεπώνυμο του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Ο κος Μέτιος δεν δικαιούται να πανηγυρίζει καθώς η αδράνεια του και στο συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε παροιμιώδης.

Παρά ταύτα, η παράταξή μας στηρίζει την επαναλειτουργία του μεθοριακού σημείου διέλευσης, ωστόσο επαναφέρουμε και το πάγιο αίτημα μας για την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο τελωνείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών ικανό να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες διακίνησης ανθρώπων και αγαθών.

 

Η ΠΕ Ξάνθης και η Περιφέρεια ΑΜΘ συνολικά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο με πρόσβαση σε μία μεγάλη αγορά (άνω των 30 εκ. ανθρώπων) που δεν είναι μόνο τουριστική, αλλά δύναται να εξυπηρετήσει σημαντικά την εμπορική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία σύγχρονων δικτύων μεταφοράς και διακίνησης ανθρώπων και αγαθών και τα τελωνεία αποτελούν μέρη αυτών των δικτύων.

 

Είναι υποχρέωση μας να υποβάλλουμε αυτό το αίτημα, τουλάχιστον όλων ημών που μας ενδιαφέρει πραγματικά η ανάπτυξη του τόπου μας και όχι μόνο οι φωτογραφίες…»

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …