Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

0

Σενάριο
Τελευταία ακούω και διαβάζω πως είναι πιθανό να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας την πρώτη εκλογική διαδικασία, παρότι το σύστημα θα είναι αυτό της απλής αναλογικής.
Οι σεναριογράφοι αυτοί περιλαμβάνουν ως συνεργαζόμενη δύναμη το ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ. για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Φυσικά στην πολιτική σκηνή της χώρας τίποτε δε μπορεί ν’ αποκλειστεί. Όμως αυτό ειδικά το σενάριο, την πρώτη μάλιστα Κυριακή, προσωπικά το θεωρώ εξωπραγματικό. Κι αυτό, διότι οι δηλώσεις Ανδρουλάκη και στελεχών είναι κατηγορηματικές και μάλιστα τόσο προς Ν.Δ. όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ ακόμη περισσότερο.
Φυσικά, κάποια σενάρια είναι κατασκευασμένα και εξυπηρετούν σκοπιμότητα. Γι’ αυτό και δεν γίνονται πιστευτά, εκτός από κάποιους εύπιστους.
Γ.Δ.


Απλή αναλογική και σενάρια
Τι σημαίνει, όμως «απλή αναλογική» για το πρώτο κόμμα; Καθοριστικός παράγοντας παραμένει με την απλή αναλογική το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα περάσουν το κατώφλι του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.
Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 το αθροιστικό ποσοστό τους ήταν 8,07% και η Ν.Δ. κατέκτησε την αυτοδυναμία με ποσοστό 39,85%. Με το ίδιο ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων η Ν.Δ. θα χρειαζόταν σε εκλογές με απλή αναλογική ποσοστό 46,27% (!) για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Γ.Δ.


Τι θα ισχύσει στις «δεύτερες κάλπες»
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%.
Με το νέο εκλογικό νόμο, εφόσον το πρώτο κόμμα έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.
Επίσης, από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.
Γ.Δ.


Μία χειρονομία
Άξιοι απόγονοι του Κώστα Χατζηελευθεριάδη και ιδού η απόδειξη.
Ο γιός του Χαράλαμπος Χατζηελευθεριάδης, προσέφερε στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, έντεκα τηλεοράσεις για τις ανάγκες της στη μνήμη του αποθανόντος προέδρου της ΕΑΣ.
Η παράδοση των τηλεοράσεων έγινε προχθές και η διοικήτρια του Νοσοκομείου ευχαρίστησε την οικογένεια για την προσφορά της.
Αυτά τα λίγα. Η χειρονομία μετρά.
-Πρόεδρε Κώστα, άφησες γερή υποθήκη.
Γ.Δ.


Γιατί κρύφτηκαν;
Δε μπορώ να μη το αναφέρω παρότι πέρασαν λίγες ημέρες που συνέβη. Συμπολίτης μέλος του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια, τηλεφώνησε και οργισμένος ζήτησε να δημοσιοποιήσω τον προβληματισμό του γιατί, για ποιο λόγο κρύφτηκαν οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Πολάκη. Του γνωστού υβριστή κυρίως των γυναικών, Πολάκη.
Μόνον οι βουλευτές Λοβέρδος, Κεφαλίδου και Γιαννακοπούλου ψήφισαν υπέρ της άρσης. Σκανδαλίδης, Κατρίνης και υπόλοιποι λαλίστατοι, κρύφτηκαν ή φοβήθηκαν.
Ντρέπομαι γι’ αυτούς, για τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, ήταν τα λόγια του και ομολογώ πως δεν μπορώ να βρω μια λογική δικαιολογία. Κρίμα.
Γ.Δ.


Αγωνία για Μαριούπολη και Γαλλικές εκλογές
Με το θείο δράμα να κορυφώνεται σήμερα Μ. Παρασκευή, οι σκέψεις όλων μας είναι στη μαρτυρική Μαριούπολη και στους χιλιάδες αμάχους και υπερασπιστές της (ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες), που τους έχει καταδικάσει σε θάνατο ο χασάπης του Κρεμλίνου, ο οποίος αν και παριστάνει τον καλό χριστιανό στους εύπιστους, ωστόσο δεν σταμάτησε ούτε τη Μεγάλη  Εβδομάδα τη σφαγή κατά των ομοδόξων μας στην Ουκρανία.
Υπάρχει -σε δεύτερο επίπεδο βέβαια- και αγωνία σχετικά με τις εκλογές στη Γαλλία και μία άλλη ισχυρή βόμβα (πολιτική στη συγκεκριμένη περίπτωση), που απειλεί τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος αν εκλεγεί η ακροδεξιά Λε Πεν στην προεδρία της σπουδαίας αυτής χώρας.
Στην Μαριούπολη θεωρείται βέβαιο πως τα πάθη της πόλης θα κορυφωθούν με την «σταύρωση» των γενναίων υπερασπιστών της. Ας ελπίσουμε πως τουλάχιστον στην Γαλλία να επικρατήσει η λογική…


Ζημιές στο μνημείο
Οι φωτογραφίες από τον βανδαλισμό στην Αγιά Σοφιά, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Φανατικοί δράστες προφανώς που αγνοούνται ακόμη, έδρασαν εις βάρος ενός ιστορικού μνημείου χιλίων πεντακοσίων χρόνων.
Μάλιστα προξένησαν ζημιές στην γνωστή Αυτοκρατορική Πόρτα από την οποία ως γνωστόν εισέρχονταν ο εκάστοτε αυτοκράτορας του Βυζαντίου και τα μέλη της οικογένειάς του.
Η επίθεση προφανώς δεν είναι τυχαία, όπως τυχαίο δεν είναι πως η κάμερα στο σημείο δεν λειτουργούσε.
Τουρκικές δικαιολογίες μπροστά στην παγκόσμια κατακραυγή που έχει υπάρξει και η οποία συνεχίζεται γιατί η Αγία Σοφιά δεν είναι ένα απλό μνημείο.
Γ.Δ.


Και τοπικός βανδαλισμός
Υπάρχει όμως και κάτι τοπικό που επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει. Πρόκειται για τις επιθέσεις «αγνώστων» εις βάρος Εκκλησιών, όπως αυτό στο «Μονοπάτι της Ζωής».
Είδαμε όλοι τις φωτογραφίες στο χθεσινό φύλλο στη σελίδα. 5.
Και στις δύο φαίνεται καθαρά η επίθεση στα μάτια τόσο του Χριστού όπως και των αγίων.
Η επίθεση αυτή είναι απόδειξη πως έγινε από αλλόθρησκο. Είναι η χαρακτηριστική τους κίνηση. Να ξύνουν και καταστρέφουν τα μάτια. Στο μονοπάτι επειδή ήταν εικόνες, έριξαν μαύρο χρώμα επάνω στα μάτια. Από ντροπή για ό,τι έκαναν, να μη τους βλέπουν για τον ιερόσυλο βανδαλισμό.
Έχει δίκιο απόλυτο ο Μητροπολίτης μας λέγοντας «Άπιστοι ναι! Αλλά να είναι έντιμοι άνθρωποι, διότι οφείλουν να σέβονται τα ιερά και όσια των άλλων».
Γ.Δ.


Η 21η Απριλίου 1967
Μεγάλη Πέμπτη χθες 21η Απριλίου… Παρασκευή τότε, το 1967,  μια μέρα πριν από την Ανάσταση του Λαζάρου, η δημοκρατία συνελήφθη κοιμώμενη….και μπήκε στον «γύψο» για 7 ολόκληρα χρόνια! Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ασκούσε την εξουσία από τις 3 Απριλίου και είχε ξεκινήσει την προετοιμασία των εκλογών· για τις 28 Μαΐου είχαν προγραμματιστεί, αλλά… Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος θυμόταν: «Ήταν μεσάνυχτα. Η μία μέρα παρέδιδε στην άλλη την αόρατη σκυτάλη του ιστορικού χρόνου. Αυτό γίνεται πάντα στο σκοτάδι…». Οι Συνταγματάρχες επικράτησαν, η δημοκρατία βιάστηκε και εκτελέστηκε, Έλληνες αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους, άλλοι έμειναν καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια και η χώρα γνώρισε μια οπισθοδρόμηση σε όλα τα επίπεδα.  Όπως όλα κάποτε τελειώνουν, έτσι μ’ ένα κρότο τέλειωσε και η περίοδος της χούντας με την τραγωδία της Κύπρου. Πέρασαν 55 χρόνια από τότε και έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να γνωρίζουν οι νεότερες γενιές τα σκοτεινά αυτά χρόνια. Κυρίως έχουμε χρέος να θωρακίσουμε την δημοκρατία μας, τους θεσμούς ώστε να είναι στιβαρή και ακατάλυτη από όσους εποφθαλμιούν την κατάλυσή της.
Μ.Ξ.


Ένα 50ευρω πάνω ο κατώτατος μισθός
Ο πρωθυπουργός την Μ. Τέταρτη ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ. Παράλληλα μ’ αυτό αυξάνεται το ίδιο και το επίδομα ανεργίας. Είναι σίγουρα μια θετική κίνηση και απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη γι αυτό και χαιρετίστηκε από όλους τους παραγωγικούς φορείς. Την ώρα που το δημόσιο έλλειμμα του 2021 έχει μειωθεί στο 5% ενώ είχε υπολογιστεί στο 7% δίνεται η δημοσιονομική ευχέρεια να εξισορροπήσει κάπως ο τομέας της εργασίας που από το 2012 και μετά έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά φτάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός ότι η αύξηση των κατώτατου μισθού συνδυάζεται με την παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών δίνει μια ανάσα και στις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για τους εργαζόμενους ότι «ξεπαγώνουν» οι τριετίες και αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί και άλλο ο μισθός όσων έχουν κατοχυρώσει.
Ήταν δίκιο και έγινε πράξη και οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ανακουφισμένοι. «Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε» που έλεγε και ο αείμνηστος πατήρ Μητσοτάκης
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …