Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Ζήσε Μάη» για το 12% : 10 συμψηφισμοί τον μήνα για 1.500 εγκρίσεις!  

«Ζήσε Μάη» για το 12% : 10 συμψηφισμοί τον μήνα για 1.500 εγκρίσεις!  

0

Πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνών – Βιομηχάνων ΑΜΘ, Χ. Γιορδαμλής: «Περιμένουμε απαντήσεις από τα υπουργεία. Πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για τον συμψηφισμό»

 

Τι αναφέρει η απόφαση εκκαθάρισης του ΟΑΕΔ και η έκδοση τιμολογίου προς το υπουργείο Εργασίας για το πρόγραμμα 12%

 

Μετά από παλινωδίες ετών ξεκίνησε επιτέλους η εφαρμογή της τελευταίας ΚΥΑ (47284/359117-11-2020) με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει από την κατάργηση με νόμο του 12% (νόμος Σταθάκη 2015) και μετά από απορριπτική δικαστική απόφαση,  ρυθμίζοντας τις οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις της Θράκης που αφορούν το 12% του κόστους εργασίας  (για τα έτη 2010 – 2015) με την μέθοδο του συμψηφισμού των οφειλών τους προς το Δημόσιο (Εφορία ή Ταμεία).

Τις καθυστερήσεις στον συμψηφισμό πληρώνουν οι επιχειρήσεις

Έτσι ενώ θεωρητικά η διαδικασία ξεκίνησε από το καλοκαίρι παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία όπου εμπλέκονται πολλοί φορείς. Ωστόσο παρότι είναι υποχρέωση του Δημοσίου να επιδείξει συνέπεια και να επισπεύσει τις διαδικασίες το αρνητικό αποτέλεσμα με τις καθυστερήσεις το υφίστανται οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές που δεν συμψηφίστηκαν και αναμένουν στο …ακουστικό τους! Κι αυτό ίσως θα ήταν έως ένα σημείο ανεκτό αν δεν αδυνατούσαν να λάβουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αν δεν κινδύνευαν με διώξεις, κατασχέσεις ή ενεχυριάσεις. Μόλις πριν λίγες μέρες το Δίκτυο Συνδέσμων Βιοτεχνών – Βιομηχάνων ΑΜΘ έχει στείλει επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας παρέμβαση για  να προχωρήσει άμεσα η καταβολή των οφειλόμενων ποσών τονίζοντας την αναγκαιότητά της ιδιαίτερα σ ‘αυτή τη συγκυρία. Μάλιστα επισημαίνουν ότι 20 μήνες μετά κι ενώ ο  ΟΑΕΔ έχει προχωρήσει τους ελέγχους και έχει ανακοινώσει στο Υπουργείο Εργασίας τα οφειλόμενα ποσά προς τις επιχειρήσεις εντούτοις έχει ολοκληρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός συμψηφισμών. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την επιτάχυνση των διαδικασιών των συμψηφισμών για όλες τις επιχειρήσεις.

Χ. Γιορδαμλής: «Περιμένουμε απαντήσεις από τα υπουργεία. Πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για τον συμψηφισμό»

Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα ο πρόεδρος του  Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνών – Βιομηχάνων ΑΜΘ κ. Χρήστος Γιορδαμλής εξέφρασε την απογοήτευσή του από τον ρυθμό που διεκπεραιώνονται οι συμψηφισμοί. Αναφέρει δε πως ενώ υπάρχουν 1.500 εγκρίσεις σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και ολοκληρώνεται ο συμψηφισμός ανά 10 κάθε μήνα! : «Στείλαμε την επιστολή στα υπουργεία και περιμένουμε απαντήσεις. Κανείς δεν μας λέει υπεύθυνα γιατί  προχωρά η διαδικασία με τόσο αργό ρυθμό. Μόνο εικασίες κάνουμε ότι φταίνε οι υπηρεσίες που είναι αποδεκατισμένες λόγω της πανδημίας, όπως μας αναφέρουν κάποιες φορές. Αυτό όμως έχει εφιαλτικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις στην παρούσα συγκυρία. Ξέρουμε ότι οι βουλευτές της περιοχής μας έχουν προβεί σε ενέργειες και μας στηρίζουν αλλά πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση και να επισπευστούν οι διαδικασίες του συμψηφισμού».

Τι αναφέρει η απόφαση εκκαθάρισης του ΟΑΕΔ και η έκδοση τιμολογίου προς το υπουργείο Εργασίας για το πρόγραμμα 12%

Σ’ ότι  αφορά τη διαδικασία της απόφασης που έλαβαν από τον ΟΑΕΔ κάποιες επιχειρήσεις αναφέρεται αναλυτικά: α.  εκκαθάριση του ποσού των ….ευρώ για το συμψηφισμό των οφειλών της επιχείρησης προς τη Φορολογική Διοίκηση (ΑΑΔΕ).

β. την εκκαθάριση του ποσού ….ευρώ για την παρακράτηση και απόδοση των οφειλών της επιχείρησης προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το υπόλοιπο ποσό για μελλοντικές οφειλές στη Διοίκηση (ΑΑΔΕ) ή προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι …. ευρώ.

Επίσης στο ενημερωτικό σημείωμα του ΟΑΕΔ περιλαμβάνεται  και το προσχέδιο του τιμολογίου που πρέπει να εκδώσουν οι επιχειρήσεις: έκδοση τιμολογίου προς υπουργείο εργασίας για πρόγραμμα 12% και τι πρέπει να αναφέρονται:  Τα στοιχεία της επιχείρησης καθώς και η απόφαση του ΟΑΕΔ  με αριθμ. πρωτοκόλλου που αφορά εκκαθάριση με σκοπό τον συμψηφισμό ισόποσης οφειλής της επιχείρησης προς την φορολογική διοίκηση (ΑΑΔΕ) και ΚΕΑΟ (εάν υπάρχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ)προς απαιτήσεις (αναγράφεται τα εξάμηνα των ετών για τα οποία αιτήθηκε η επιχείρηση την εκκαθάριση) στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΥΑ 47284/359117-11-2020 και βάσει εγκριτικών αποφάσεων ΟΑΕΔ με αριθμό πρωτοκόλλου (αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου των εγκριτικών αποφάσεων της επιχείρησης ) για την αναγνώριση ανεξόφλητης απαίτησης καθώς και το ΙΒΑΝ της επιχείρησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …