Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Β. Γραμματίκας: «Σ’ ένα πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια»

Β. Γραμματίκας: «Σ’ ένα πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια»

0

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του  ΔΠΘ καταθέτει τις απόψεις του για τα γεγονότα στην Ουκρανία, στις επιδράσεις τους στο γεωπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι

 

Πως αποκωδικοποιεί την στάση της Ρωσίας αλλά και της Δύσης

 

 

 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο κόσμος τις τελευταίες μέρες την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πληθώρα η πληροφόρηση όπως και παραπληροφόρηση. Εικόνες βομβαρδισμού και σειρήνες που ηχούν διαδέχονται τα κατεστραμμένα κτήρια σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας  ενώ το πιο σκληρό πρόσωπο του πολέμου καθρεπτίζεται  στα φοβισμένα μάτια των μικρών παιδιών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν βίαια την θαλπωρή του σπιτιού τους και να περιπλανώνται μέχρι να περάσουν  τα σύνορα της χώρας τους για να είναι ασφαλή.  Ένας λαός που αντιστέκεται, ένας λαός που ματώνει, ένας λαός που διεκδικεί την ελευθερία του και την αυτοκυριαρχία του. Στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε την αλήθεια των γεγονότων και τις επιδράσεις τους στο γεωπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι ζητήσαμε την άποψη του Καθηγητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ με ειδικότητα στο Διεθνές Δίκαιο, κ. Γραμματίκα Βασίλειο.

Είναι εισβολή και είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Περιγράφοντας το σκηνικό του πολέμου και τα χαρακτηριστικά της ρωσικής εισβολής ο κ. Γραμματίκας σημειώνει: «Χωρίς αμφιβολία είναι μια εισβολή της Ρωσίας σε μια κυρίαρχη χώρα κατά παράβαση του άρθρου 2(4)  του Χάρτη του ΟΗΕ που ορίζει ότι όλα τα κράτη-µέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση στρατιωτικής δύναµης κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας άλλου κράτους. Είναι μια παράνομη πράξη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο που καταπατά το Δίκαιο της Ειρήνης. Αναφορικά με το πως εξελίσσονται τα γεγονότα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί σ΄ ένα πόλεμο πάντα το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής η Ρωσία στοχεύει να καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους, εγκαταστάσεις και υποδομές και όχι κατάληψη μεγάλων τμημάτων του εδάφους. Γι αυτό δεν έχουμε επιχειρήσεις σε μεγάλες κατοικημένες περιοχές, γεγονός που θα απαιτούσε πολλά θύματα και πολύ σκληρή αντιπαράθεση. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέχρι στιγμής».

Αναθέρμανση του ψυχροπολεμικού κλίματος

Αναφερόμενος δε στις αντιδράσεις της Δύσης τις χαρακτήρισε το ίδιο ακραίες με την στάση της Ρωσίας: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ περίεργη περίοδο. Όσο ακραία είναι η απόφαση της Ρωσίας να εισβάλλει στην Ουκρανία  άλλο τόσο είναι και η Δύση απέναντι στην Ρωσία. Θεωρώ ότι επιχειρούν την πλήρη απομόνωση της Ρωσίας κι αυτό είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε μια …αναθέρμανση του ψυχροπολεμικού κλίματος». Ο κ. Γραμματίκας πρόσθεσε επίσης πως συμφέρει στις ΗΠΑ να μην υπάρχει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών γιατί θα της αφαιρέσει την ψυχροπολεμική ρητορική.

Η Τουρκία ασκεί αναθεωρητική πολιτική εδώ και χρόνια

Σ’ ότι αφορά την χώρα μας και την ξεκάθαρη στάση υπέρ την Ουκρανίας ο κ. Γραμματίκας σημείωσε πως η χώρα μας έχει την ατυχία να είναι δίπλα σε μια χώρα που η ρητορική της και οι  πρακτικές που ακολουθεί είναι πολύ κοντά: «Η Τουρκία ασκεί αναθεωρητική πολιτική εδώ και χρόνια. Το αν θα περάσει από την ρητορική στην στρατιωτική ενέργεια είναι κάτι που έχει σχέση με πολλούς παράγοντες».

Η Κύπρος και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις  

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Δύση θα επιδείξει τα ίδια αντανακλαστικά σε αντίστοιχη περίπτωση με την χώρα μας και την Τουρκία απάντησε θέτοντας το παράδειγμα της Κύπρου αλλά  και υπενθυμίζοντας την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ότι σε περίπτωση που δύο μέλη εμπλακούν σε πόλεμο το ΝΑΤΟ θα κρατήσει ουδέτερη στάση: « Σας θυμίζω την τουρκική εισβολή στην Κύπρο πριν σχεδόν 50 χρόνια. Έδειξε η Ευρώπη την ίδια ευαισθησία σε ένα κράτος μέλος της και μέλος του ΝΑΤΟ όπως είναι η Κύπρος;  Όχι βέβαια. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι σε μια αντίστοιχη επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας θα είμαστε μόνοι μας. Η Ευρώπη δεν έχει ούτε στρατιωτική δύναμη ούτε θεσμική κατοχύρωση για να εμπλακεί. Θα έχουμε κάποιες χώρες δίπλα μας όπως η Γαλλία».

Τα πυρηνικά και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρώπη

Κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων με βάση το γεγονός ότι η Ρωσία τα κατέστησε σε κατάσταση συναγερμού ο κ. Γραμματίκας τόνισε πως δεν πιστεύει ότι θα συμβεί αυτό γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για ολική καταστροφή του κόσμου και κανείς δεν το θέλει αυτό.

Τέλος ο κ. Γραμματίκας ανέφερε πως οι επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο πόλεμος για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τις χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο όπως η Γερμανία θα είναι πολύ μεγάλες κι αυτό θα γίνει άμεσα ορατό στους Γερμανούς και τους ευρωπαίους πολίτες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…