Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Ταμείο Ανάκαμψης: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης

0

Θετική ήταν η αξιολόγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση των 3,6 δισ. ευρώ.

Θετική ήταν η προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,6 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ίδια τη Δευτέρα, αφού εξέτασε τα 15 πρώτα ορόσημα που έπρεπε να εκπληρώσει η Ελλάδα το 2021. Έτσι, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκταμίευση της δόσης εντός Απριλίου.

Το επόμενο βήμα είναι η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής εντός 4 εβδομάδων και στη συνέχεια η οριστική έγκριση της Κομισιόν. Από τα 3,6 δισ. ευρώ, 1,72 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και 1,85 δισ. δάνεια. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, είναι η τέταρτη χώρα που υπέβαλε αίτημα πληρωμής πρώτης δόσης (συνολικά μέχρι τώρα έχουν υποβάλει 5 χώρες), ενώ έχει γίνει μόνο μία εκταμίευση, προς την Ισπανία, 10 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει προκαταβολή 4 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο.

Η εκπλήρωση οροσήμων και στόχων για τις επόμενες δόσεις γίνεται πάντως όλο και πιο δύσκολη, τόσο από πλευράς όγκου όσο και περιεχομένου. Η επόμενη δόση, ύψους 1,97 δισ. ευρώ (μόνο επιχορηγήσεις) προϋποθέτει εκπλήρωση 25 οροσήμων και στόχων έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, ενώ η μεθεπόμενη, για δόση 4,09 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,12 δισ. ευρώ είναι δάνεια), είναι συνδεδεμένη με άλλα 44 ορόσημα έως το τέλος του χρόνου.

Συνολικά, 69 ορόσημα πρέπει να υλοποιηθούν φέτος. Αυτά αφορούν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων, μεταρρυθμίσεις στις αστικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, βοήθεια στα άτομα με αναπηρία, εκσυγχρονισμό της οικονομίας με ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έξυπνη μεταποίηση και βιομηχανικά πάρκα, μεταξύ άλλων, αναμόρφωση του πλαισίου της διά βίου μάθησης.

Η προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν ήταν θετική. Ετσι, όλα δείχνουν ότι μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, που τοποθετείται τον Αύγουστο, ο αγώνας δρόμου για μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστεί έως τα μέσα του 2026 για τα ορόσημα και τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, με αποκορύφωμα το 2ο εξάμηνο του 2025, στο οποίο αντιστοιχούν πάνω από 100 ορόσημα και στόχοι.

«Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ελλάδα έκανε μια καλή αρχή στην εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα δεκαπέντε ορόσημα που συνδέονται με το πρώτο αίτημα πληρωμής», σχολίασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …