Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σοβαρό έλλειμμα ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Σοβαρό έλλειμμα ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ξάνθης

0

Προκηρύχθηκαν 19 θέσεις ιατρών από 1/1/2020 και είναι καλυμμένες σήμερα μόλις οι δέκα. Συνταξιοδοτήθηκαν 21 ιατροί από το ΓΝΞ

Απάντησε το υπουργείο Υγείας σε ερώτηση του Χ. Ζεϊμπέκ. Την ένταξη του Νοσοκομείου στην κατηγορία των άγονων ζητά ο βουλευτής για να δοθούν κίνητρα σε νέους ιατρούς

Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις τον βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ

Στην απάντηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης, απάντησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προς… έκπληξη του βουλευτή, αφού ο ίδιος είχε καταθέσει νωρίτερα και με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, άλλες έξι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση.

Μειώνεται δραματικά ο αριθμός των ιατρών του Νοσοκομείου

Όπως αναφέρει η υφυπουργός Μίνα Γκάγκα, από τον Ιανουάριο του 2020, διορίσθηκαν/προσλήφθηκαν 17 άτομα ως ιατρικό προσωπικό και συνταξιοδοτήθηκαν παραιτήθηκαν 21.

Ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό: ήρθαν 46 και έφυγαν 26.

Αναφορικά με το πρόβλημα υποστελέχωσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι: «κατεβλήθησαν σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς το Νοσοκομείο κατέλαβε ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων που συνολικά εγκρίθηκαν προκειμένου να προκηρυχθούν».

Παρόλα αυτά, όπως προκύπτει από τις προκηρύξεις που εκδόθηκαν για την πλήρωση θέσεων ιατρικού προσωπικού, στις τρεις πρώτες σε σύνολο 19 θέσεων, καλύφθηκαν με διορισμό οι δέκα, εκ των οποίων ένας παραιτήθηκε πέρυσι τον Μάρτιο.

Ακόμη, ως προς την προκήρυξη των επτά θέσεων το Σεπτέμβριο του 2021, υπάρχουν αιτήσεις για τη θέση του Διευθυντή Αναισθησιολογίας, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη θέση Διευθυντή ΜΕΘ και Επιμελητή Α΄νεφρολογίας. Στις δε θέσεις εσωτερικών παθολόγων αποσύρθηκαν οι υποψηφιότητες.

Όπως προκύπτει συνολικά, επί μακρό παραμένουν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό για τη στελέχωση της ΜΕΘ, και τις ειδικότητες αναισθησιολογίας, παθολογίας, νεφρολογίας και ορθοπεδικής.

Από Δήμο και περιφέρεια ζητά να προσφέρουν κίνητρα σε νέους γιατρούς το υπουργείο

Πάντως, το υπουργείο τονίζει ότι, «κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Νοσοκομείο έχει συνάψει συμβάσεις με τέσσερις ιδιώτες ιατρούς για πρωϊνό ωράριο και εφημερίες και με δύο ιδιώτες ιατρούς για εφημερίες. Επιπρόσθετα, η στελέχωση του Νοσοκομείου ενισχύεται και από Επικουρικούς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως αυτοί προκύπτουν από τις λίστες Επικουρικών ιατρών που τηρούνται από την Διοίκηση 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης και ανανεώνονται διαρκώς. Τέλος, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης έχει επανειλημμένως απευθύνει με έγγραφά της αιτήματα σε τοπικό επίπεδο, και συγκεκριμένα στο Δήμο, την Περιφέρεια αλλά και σε ιδιώτες, για να υπάρξουν κίνητρα με απώτερο σκοπό την προσέλκυση νέου ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο».

Νοσηλείες covid

Όπως προκύπτει από την απάντηση που δίνει η υφυπουργός, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στα αρχεία του Νοσοκομείου:

  1. Ο αριθμός ασθενών που νοσηλεύονταν την 07-01-2022 στην πτέρυγα νοσηλείας ασθενών Covid του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης είναι δέκα (10) ασθενείς.
  2. Κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο 179 ασθενείς.
  3. Ο αριθμός των ασθενών που διακομίσθηκαν κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 σε γειτονικά – περιφερειακά Νοσοκομεία ήταν είκοσι πέντε.

Ως προς τη λειτουργία κλινών αρνητικής πίεσης αναφέρεται ότι από το Μάρτιο του 2020 λειτουργούν αδιαλείπτως δεκαπέντε κλίνες αρνητικής πίεσης, ειδικότερα υφίστανται έξι δίκλινα δωμάτια και τρία μονόκλινα, ενώ επίσης αρνητική πίεση υφίσταται για τα Επείγοντα Περιστατικά Covid με δύο κλίνες. «Ο παραπάνω αριθμός καθιστά το Νοσοκομείο από τα λίγα επαρχιακά Νοσοκομεία που διαθέτουν τόσες αίθουσες αρνητικής πίεσης προστατεύοντας προσωπικό και ασθενείς από τη διασπορά του ιού», σημειώνεται σχετικά.

Ακόμη διευκρινίζεται ότι, η μονάδα παραγωγής οξυγόνου δεν λειτουργεί προς το παρόν διότι επαρκεί η υφιστάμενη δεξαμενή οξυγόνου μετά τη μετατροπή της από 5.000lt σε 10.OOOIt και λειτουργεί χωρίς προβλήματα μετά και την αναβάθμιση που έγινε στο δίκτυο οξυγόνου του Νοσοκομείου.

Χ. Ζεϊμπέκ: Το υπουργείο καλύπτει τη Διοίκηση του ΓΝΞ για την έλλειψη ενημέρωσης»

Οι απαντήσεις δεν ικανοποίησαν τον κ. Ζεϊμπέκ, ο οποίος σε σχετική δήλωσή του με αφορμή την απάντηση σημειώνει ότι, ειδικά για την υποστελέχωση του Νοσοκομείων, «δεν αποτυπώνεται η πρόθεση του Υπουργού να εντάξει το ΓΝ Ξάνθης στην κατηγορία των άγονων νοσοκομείων, ώστε να παρέχονται κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό να έρθουν στο Νοσοκομείο. Πράγματι, αυτός είναι, ίσως, ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας».

Ιδιαίτερη ενόχληση εκφράζει ο βουλευτής για το γεγονός ότι, στην ερώτησή του, αναφορικά με την έλλειψη ενημέρωση προς τους πολίτες από την πλευρά της Διοίκησης, το υπουργείο απαντά ότι: «η τήρηση μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα της Διοίκησης του Νοσοκομείου». Σχετικά, ο κ. Ζεϊμπέκ σημείωσε: «το Υπουργείο καλύπτει την Διοίκηση του ΓΝ Ξάνθης, λέγοντας ότι η τήρηση μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου δεν είναι εντός των αρμοδιοτήτων της. Όμως, τηρεί σιγήν ιχθύος για την απουσία οποιασδήποτε ενημέρωσης από την Διοίκηση προς την τοπική κοινωνία σχετικά με την κατάσταση του Νοσοκομείου. Προφανώς, η στήριξη του Υπουργού προς την Διοίκηση δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτή οφείλει να ενημερώνει την τοπική κοινωνία και να αποτρέπει το κλίμα ανασφάλειας που επικρατούσε ανάμεσα στους πολίτες της Ξάνθης απέναντι στο ΓΝ Ξάνθης κατά την περίοδο της πανδημίας. Η απαίτηση ενημέρωσης και στήριξης του ΓΝ Ξάνθης από την Διοίκηση και την Πολιτεία παραμένει, γιατί θέλουμε ένα Νοσοκομείο λειτουργικό και αποτελεσματικό, όπως επίσης και στήριξη του υγειονομικού του προσωπικού, που καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας επωμίστηκε όλο το βάρος της περίθαλψης των ασθενών της Ξάνθης, ενός νομού που επλήγη βάναυσα από την πανδημία του Covid-19».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…