Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

0

Αναμένουμε
Σε αναμονή βρίσκεται ολόκληρη η χώρα για την ανακοίνωση του πληθυσμού της χώρας συνολικά αλλά κάθε νομού ξεχωριστά.
Βέβαια, την ανακοίνωση θα κάνει η γνωστή μας ΕΛΣΤΑΤ και σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτό θα γίνει τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο.
Δικαιολογημένα ίσως ρωτήσει κανείς, γιατί η αγωνία αυτή του ανά νομού πληθυσμού. Το θέμα άμεσα ενδιαφέρει τα κόμματα και μετά εμάς όλους. Κι αυτό το ενδιαφέρον γιατί όπου υπάρχουν πληθυσμιακές αλλαγές, θα υπάρξουν και αλλαγές στον αριθμό των εκλεγμένων βουλευτών.
Η αγωνία λοιπόν είναι αυτή διότι αλλού θα υπάρξουν αυξήσεις στον αριθμό των υποψηφίων και αλλού μειώσεις.
Γ.Δ.


Ετοιμάζονται
Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη μονότονα να δηλώνουν πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως κάποιοι παρά τις δηλώσεις ετοιμάζονται για εκλογές.
Πρόωρες εκλογές φυσικά, γιατί θεωρούν πως όλα είναι πιθανά στη χώρα αυτή που όλα διαψεύδονται και στη συνέχεια γίνονται.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης από αξιόπιστη πηγή, έχουν σταλεί βιογραφικά, κάποιοι τα πήγαν και αυτοπροσώπως, σχεδόν σε όλα τα κόμματα του ΚΚΕ εξαιρουμένου βέβαια.
Είναι λογικό, διότι όσοι φιλοδοξούν να πάρουν το χρίσμα και να μας υπηρετήσουν μετά εκλεγόμενοι (λέμε τώρα…) πρέπει εγκαίρως να τα φροντίσουν όλα.
Γ.Δ.


Τα νέα πρόσωπα
Και μια ο λόγος για βουλευτικές εκλογές, δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε την βασική παράμετρο αυτών που είναι τα συμμετέχοντα πρόσωπα.
Κανόνας της πολιτικής ζωής αλλά και πολιτική των κομμάτων (πάντα εξαιρώ το ΚΚΕ) είναι η ανανέωση με νέα πρόσωπα των ψηφοδελτίων τους.
Πρόσωπα με καταξίωση στην τοπική κοινωνία, με έργο και προσφορά, με γνώσεις και ήθος.
Αυτά είναι τα «πρέπει». Εάν τελικά υπάρχουν στους τελικούς επιλεγόμενους, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, ιδιαίτερα πονεμένη…
Πάντως, πρέπει να το ομολογήσουμε, σε τοπικό επίπεδο, η σωστή επιλογή των υποψηφίων προσώπων, παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του συνδυασμού.
Γ.Δ.


Οι επισκέψεις-εμφανίσεις
Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την κινητικότητα που υπάρχει, σας μεταφέρω μια πληροφορία. Φίλος από χωριό του κάμπου, μου είπε πως άρχισαν οι επισκέψεις και εμφανίσεις κάποιων που θεωρούν σίγουρη την υποψηφιότητά τους.
Βρίσκουν τους παλιούς φίλους, ανανεώνουν τις σχέσεις τους, δημιουργούν νέες.
Είναι όλα στο εκλογικό παιγνίδι και είναι αποδεκτά από τη στιγμή που γίνονται στο φως και δημόσια.
Κάποιοι θα πουν πως βιάζονται, άλλοι πως ζυμώνουν εγκαίρως και αξιοποιούν τον χρόνο.
Το άσχημο βέβαια στην περίπτωση αυτή της πρόωρης εξόρμησης θα είναι τελικά να μην πάρουν το χρίσμα από το κόμμα τους.
Γ.Δ.


Κούγιας εν όψει
Μετά από αρκετές αναβολές, τελικά η δίκη για τον θανάσιμο τραυματισμό εργαζόμενου στην Ελβίζ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου στην πόλη μας. Σχετικές πληροφορίες στις μέσα σελίδες για την υπόθεση.
Εμείς θα μείνουμε στην παρουσία του συνηγόρου υπεράσπισης του γνωστού ποινικολόγου Κούγια. Για χάρη του και για διευκόλυνση και στο να προχωρήσει η δίκη, αυτή ορίστηκε να γίνει Σάββατο, ούτως ώστε να μπορέσει να παραστεί, αλλά και να τελειώσει η εκκρεμότητα που διαρκεί χρόνια και ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη.
Εντάξει, σημαντικός ποινικολόγος ο Κούγιας, αναλαμβάνει πολλές σοβαρές υποθέσεις σε όλη τη χώρα κι αυτό είναι ένα πρόβλημα για την εξέλιξη των δικών.
Γ.Δ.


Απορίες
Συζήτηση στην παρέα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία από την πολεμική επίθεση της Ρωσίας. Ένας στην παρέα έθεσε μια σοβαρή διάσταση και παράλληλα απορία για όσα συμβαίνουν στο πολεμικό μέτωπο.
«Πίστευα», είπε «όπως πολλοί άλλοι σαν εμένα, πως οι Ρώσοι θα είχαν σύντομα επιτύχει στην εισβολή τους στην Ουκρανία. Απορώ μάλιστα που δεν το έχουν καταφέρει ακόμη και μάλιστα έχουν και πολλά θύματα. Άλλα μαθαίναμε για την «πολεμική μηχανή»  της Ρωσίας μέχρι τώρα».
Όχι πως θέλουμε την υποταγή της Ουκρανίας, αλλά τελικά όταν αγωνίζεσαι για την πατρίδα σου, τους δικούς σου ανθρώπους, δεν χάνεις εύκολα, και συνήθως κερδίζεις.
Και οι Ουκρανοί απέδειξαν πως δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα τους.
Γ.Δ.


Μια …ωραία ατμόσφαιρα
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν ήταν σίγουρα ένα θετικό γεγονός μέσα σ’ ένα κυκεώνα αρνητικών, με κορυφαίο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και βέβαια εμμέσως πλην σαφώς αυτά τα γεγονότα την προκάλεσαν.   Μπορεί θεαματικά αποτελέσματα να μην δούμε αλλά το ότι οι δυο ηγέτες κάθισαν σ’ ένα τραπέζι και άνοιξαν τις ατζέντες τους και συμφώνησαν να χαμηλώσουν τους τόνους μεταξύ τους, ουσιαστικά να παραμερίσουν τις διάφορες τους γιατί προέχουν άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν και τις δύο χώρες είναι μια θετική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Μ.Ξ.


«Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ»
Σπαρακτικές είναι οι  εικόνες που βλέπουμε καθημερινά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κρανίου τόπος η Μαριούπολη, άλλες μεγάλες πόλεις και χωριά από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων. Ο θάνατος καραδοκεί παντού και ο τρόμος και η απόγνωση απεικονίζεται  στα μάτια των αμάχων που εγκαταλείπουν τη χώρα ή αυτών που βρίσκονται στα καταφύγια. Ο Ουκρανικός λαός αντιστέκεται και είναι κάτι που δεν το περίμενε κανείς ούτε και ο Πούτιν. Χιλιάδες οι νεκροί …Στην αρχή του 21οι αιώνα και τίποτε δεν άλλαξε…Τα όπλα αλλάζουν μόνο, που είναι πιο φονικά!
Και για να θυμηθούμε τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο: «…δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί
Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ»
Μ.Ξ.


Ελληνικό φαινόμενο
Ίσως να γνωρίζετε πως στην χώρα μας, την Ελλαδάρα μας, πως οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Ίσως αυτό που δεν σας είναι γνωστό, λέω ίσως, είναι ότι αιτία είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή εισοδημάτων.
Δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρους απ’ όλους, δεν μπορεί να εισπράξει το ΦΠΑ απ’ όλους και γενικώς είναι ανίκανες οι αρμόδιες υπηρεσίες να δουλέψουν στην κατεύθυνση αυτή και να παραγάγουν έργο όπως έχουν υποχρέωση.
Και βρήκαν λοιπόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών διαχρονικά, την δική τους ανικανότητα να την κατευθύνουν στην καταχρηστική προσφυγή στην έμμεση φορολογία.
Παράδειγμα, καύσιμα, καπνό, αυτοκίνητα, οικοδομές και μια σειρά άλλων έμμεσων φόρων.
Δηλαδή, με δύο λόγια, οι συνεπείς φορολογούμενοι, για άλλη  μια φορά, πληρώνουν τους μη συνεπείς, τους καπάτσους που κλέβουν, που κρύβουν, που γελάνε πίσω από την πλάτη των εντίμων.
-Ελλάδα της τρέλας.
Γ.Δ.


Βράβευση
Ένα βραβείο είναι πάντα ένα βραβείο, εάν είναι και δύο ακόμη καλύτερα.
Αναφορά στην πρόσφατη βράβευση του δημάρχου Ξάνθης με τα βραβεία «Έξυπνου Φωτισμού» και της «Βιώσιμης Ηγεσίας».
Ο δήμος μας διακρίθηκε για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος φωτισμού Led και το δεύτερο βραβείο για τη δημιουργία πολυκέντρων ανακύκλωσης υλικών. Και τα δύο βραβεία έχουν το δικό τους ειδικό βάρος, ήταν ασημένια και σίγουρα αποτελούν μια θετική αξιολόγηση και αναγνώριση, τόσο στις προσφερόμενες υπηρεσίες, όσο και στην εικόνα ενός σύγχρονου και δυναμικού δήμου όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης.
-Εμείς λέμε πως μια βράβευση είναι πάντα μια ξεχωριστή τιμή για τον δήμο, για την πόλη.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …